Αυτοκινηση

Skoda Fabia: Δυναμικό παρουσιαστικό με πληρότητα

Με ευρεία γκάμα κινητήρων, ενδιαφέρουσες τεχνολογίες και κορυφαία ασφάλεια, η Fabia εστιάζει στη διεκδίκηση κοινού και από μεγαλύτερες κατηγορίες

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 638
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Skoda Fabia
Η κατηγορία των σπουπερμίνι είναι αυτή που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια και δεν είναι μόνο η αγορά της χώρας μας που πλέον το πάνω από το 50% των αυτοκινήτων που ταξινομούνται, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, αλλά και άλλες αγορές στην Ευρώπη, που άρχισαν τα τελευταία χρόνια να «γεμίζουν» με πωλήσεις τον χώρο των μικρών αυτοκινήτων.
Η Skoda εκπροσωπείται στην κατηγορία αυτή με τη Fabia, ένα μοντέλο με συνολική αρτιότητα σε επίπεδο κατασκευής, πρακτικότητας και «μπουκέτου» τεχνολογιών, ενώ η αισθητική της έχει αποσπάσει το βραβείο Red Dot Design Award.
 
Στο δυναμικό παρουσιαστικό με πληρότητα, που βασίζεται στη σύγχρονη σχεδιαστική άποψη της Skoda, συμβάλλουν τα εννέα εκατοστά που έχουν προστεθεί στο πλάτος, ενώ το αμάξωμα βρίσκεται τρία εκατοστά χαμηλότερα στο έδαφος προσδίδοντας ένα ιδιαίτερα κόμπακτ στιλ, σε σχέση πάντα με το προηγούμενο μοντέλο. Βέβαια, παρά τη μείωση του ύψους, το εσωτερικό είναι ευρύχωρο ακόμα και για πέντε ενήλικες, ενώ τα 330 λίτρα του πορτμπαγκάζ είναι πλήρως αξιοποιήσιμα λόγω σωστής γεωμετρίας του χώρου.
 
Skoda Fabia
Επιπρόσθετα, η Fabia διαθέτει ένα ολοκαίνουργιο εσωτερικό που προσφέρει πλήθος εξατομικευμένων λύσεων. Εδώ, πέρα από την πολύ καλή συναρμογή, αλλά και την ποιότητα και βέβαια την εργονομική ευχέρεια, το εσωτερικό της Fabia έχει να προσθέσει και κάτι απόλυτα νέο για την ιστορία του μοντέλου. Πλέον, στο ταμπλό δεσπόζει η μεγάλη έγχρωμη πλαστική φάσα, η οποία ξεκουράζει σε μεγάλο βαθμό οδηγό και επιβάτες, ενώ προσθέτει νεανικό αέρα στο σύνολο. Στο μέσον, συναντάμε και την έγχρωμη οθόνη αφής η οποία υποδέχεται το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Smart Link που προβάλλει το σύνολο των λειτουργιών ενός smartphone.
 
Όντας ένα αυτοκίνητο που χαρακτηρίζεται για την ευκολία στην οδήγηση μέσα στην πόλη, με οικονομικούς κινητήρες και χώρους, δεν μπορεί παρά να προσφέρει και σημαντικές δυνατότητες εξατομίκευσης (colour concept) για να μπορεί να προσεγγίσει ένα πιο νεανικό αγοραστικό κοινό. Οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν διχρωμία αμαξώματος χωρίς καμία επιπλέον χρέωση, πέραν της κανονικής, για το χρώμα αμαξώματος της επιλογής τους. Έτσι, οι συνολικά 124 χρωματικοί συνδυασμοί δημιουργούν 124 Fabia με ξεχωριστό στιλ και άποψη!
 
Skoda Fabia
Στον δρόμο, το καλοστημένο αμάξωμα που δανείζεται στοιχεία από την πλατφόρμα MQB του ομίλου VW, σε επίπεδο οδηγικής συμπεριφοράς είναι από τα κορυφαία στην κατηγορία του. Συγκεκριμένα, η νέα Fabia διατίθεται με τέσσερις κινητήρες βενζίνης, ανάμεσά τους και ο νέος ΜΡΙ 1.000 κ.εκ. απόδοσης 75 ίππων, με τον οποίο η Fabia σε απόλυτο βάρος δεν ξεπερνάει τα 980 κιλά, τιμή ιδιαίτερα χαμηλή, που βοηθάει στη μικρότερη κατανάλωση. Οι άλλες δύο κινητήριες μονάδες βενζίνης είναι ο  νέος 1.0 TSI με επιλογές ισχύος 95 και 110 ίππων.  Αντίστοιχα μπορούμε να επιλέξουμε και τον πετρελαιοκινητήρα 1.4 TDI των 90 ίππων.
 
Τα καλύτερα για τον αγοραστή έρχονται, όταν αναζητάει τα επίπεδα ασφάλειας του νέου μοντέλου. Έτσι, η νέα Skoda Fabia διακρίθηκε στις δοκιμές του Euro NCAP με την ανώτατη αξιολόγηση, 5 αστέρων. Στη δε μακροσκελή λίστα με τα συστήματα ασφαλείας, συναντάμε τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης, ESC με σύστημα Αποφυγής Πολλαπλών Συγκρούσεων, Μπροστινό Σύστημα Προειδοποίησης Κινδύνου με Σύστημα Αυτόματου Φρεναρίσματος, Περιοριστή Ταχύτητας και Αναγνώριση Κόπωσης Οδηγού, ενώ εξίσου υψηλά είναι και τα επίπεδα παθητικής ασφάλειας, με έξι αερόσακους από τη βασική έκδοση, χωρίς να ξεχνάμε τον Περιοριστή Ταχύτητας (Speedlimiter), το Σύστημα Συγκράτησης σε Ανηφόρα (Hill-Hold Control) και το Σύστημα Ελέγχου Πίεσης Ελαστικών. 
Skoda Fabia
 
Η τιμή του μοντέλου ξεκινάει από €9.980, ενώ ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να το αποκτήσει εύκολα με το νέο πρόγραμμα Skoda Clever Plan που προσφέρει 4 χρόνια εγγύηση, service, ασφάλιση & οδική βοήθεια, με μόλις €110 τον μήνα. H τιμή εκκίνησης για την πετρελαιοκίνητη Fabia Active 1.4 TDI 90 ίππων αρχίζει από 14.900 ευρώ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ