- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Αρχιτεκτονική βόλτα στο Κολωνάκι με τους Alternative Tours of Athens
Η βόλτα στο Κολωνάκι
«Συνδυάζεται με τα Εξάρχεια κι είναι αμιγώς αρχιτεκτονική. Μερικές από τις στάσεις μας είναι το ξενοδοχείο Periscope (Χάριτος 22), το οποίο σχεδίασαν οι Deca Architecture κι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην πόλη· η pizzeria- tratoria Capanna (Πλουτάρχου 38) σε σχεδιασμό του αρχιτεκτονικού γραφείου K- Studio. Στην Πλουτάρχου σταματάμε και για τα χαρακτηριστικά κτήρια της εποχής του μοντερνισμού.
Συνεχίζουμε με την πλατεία Κολωνακίου, την ανάπλαση της οποίας έκανε ο Δημήτρης Αντωνακάκης, σημαντικός Έλληνας αρχιτέκτονας από τους εκπροσώπους του ελληνικού μοντερνισμού. Συνεχίζουμε με τη μονοκατοικία των Αλέξανδρου και Κοίτης Αργυροπούλου στην πλ. Δεξαμενής (Φωκυλίδου 2), ένα σπίτι με τύπου νησιώτικη αρχιτεκτονική που σχεδίασε το 1933 ο Δημήτρης Φωτιάδης. Επειδή μας αρέσει το μοντέρνο στίγμα του αρχιτεκτονικού ζεύγους Μαρία Κοκκίνου - Ανδρέα Κούρκουλα κάνουμε μια στάση στη gallery Kalfayan (Χάριτος 11) και στο εστιατόριο Scala Vinoteca που είναι “κρεμασμένο” ψηλά στη συμβολή της Σίνα με το τέρμα της Αναγνωστοπούλου.
Φεύγοντας από Κολωνάκι και κατηφορίζοντας για Εξάρχεια σταματάμε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο τέρμα της οδού Σίνα, ένα κτήριο με μεγάλη ιστoρία και με όμορφο εσωτερικό αίθριο με café. Τι κάνει περισσότερη εντύπωση στους τουρίστες που παρακολουθούν τις αρχιτεκτονικές βόλτες; Οι αθηναϊκές πολυκατοικίες που είναι μικρές για τα δεδομένα του εξωτερικού εκεί καλύπτουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα».

Scala Vinoteca
Η ιστορία των Alternative Tours of Athens
«Ξεκινήσαμε να στήνουμε την ιδέα μας που πήρε τη μορφή αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας το Νοέμβριο του 2011 και βγήκαμε στους δρόμους τον Ιούλιο του 2012. Οι περισσότεροι από τα μέλη είναι αρχιτέκτονες και ως γνωστόν η δουλειά έχει πέσει πάρα πολύ στον κλάδο μας. Αναζητούσαμε λοιπόν μια λύση στο αδιέξοδό μας και ταυτόχρονα μια εναλλακτική εργασιακή πρόταση. Βρισκόμαστε σε μια φάση που οι νέοι άνθρωποι πρέπει να δημιουργήσουμε τη δουλειά μας και το αντικείμενό μας κι όχι να ψάχνουμε στα έτοιμα.
Αναζητήσαμε κάτι που να σχετίζεται με την πόλη και κάναμε στόχο μας να αναδείξουμε μέσα από τις βόλτες μαζί με Αθηναίους και τουρίστες την εναλλακτική πλευρά του αστικού ιστού, αυτή που αρέσει και σε εμάς. Μια από αυτές της πλευρές είναι κι η σύγχρονη αρχιτεκτονική. Να αποσαφηνίσουμε εδώ ότι δε μπαίνουμε στα χωράφια των ξεναγών, το δικό μας πακέτο δεν περιλαμβάνει το τουρ “Ακρόπολη, Σούνιο, Δελφοί” κ.τ.λ Μας ενδιαφέρουν περιοχές όπως το Μεταξουργείο, τα Εξάρχεια, του Ψυρρή κι αντικείμενα όπως η street art, η νυχτερινή ζωή της πόλης – όταν έχουμε τη “nightlife βόλτα” κάνουμε κανονική μπαρότσαρκα με το κοινό.
Τις βόλτες τις τεστάραμε πρώτα με τους Έλληνες φίλους μας, είδαμε ότι τους άρεσαν πολύ κι ότι ανακάλυπταν πολλά μυστικά της Αθήνας και στοιχεία που αγνοούσαν εντελώς. Οι τουρίστες είναι ακόμα πιο ενθουσιασμένοι, γιατί βλέπουν αυτό που θέλουν: το πραγματικό πρόσωπο της πόλης με όλες της τις αντιφάσεις. Προσπαθούμε να δείξουμε τη δημιουργικότητα στην Αθήνα και το χάος δεν το κρύβουμε. Κάθε ένα από τα μέλη ανέλαβε την έρευνα και το σχεδιασμό για την αγαπημένη του περιοχή.
Αλλά κάνουμε και τη βόλτα με τίτλο “Τα κινήματα της πόλης” (οι Αγανακτισμένοι, η εξέγερση του 2008 κ.τλ), μια βόλτα που προτιμούν κι οι τουρίστες αφού τους ενδιαφέρει πολύ να δουν από κοντά το ξύπνημα της κοινωνίας απέναντι στην κρίση. Τις βόλτες τις παρακολουθούν τόσο τουρίστες όσο κι Έλληνες.Τα εισιτήρια ξεκινούν από € 10 και φτάνουν μέχρι € 20 με μέσο όρο τα € 15 και η διάρκεια της κάθε βόλτας είναι 3 ώρες. Μια φορά το μήνα κάνουμε και free tour».

Periscope

Capanna
Info: www.atathens.org
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα 11 μοντέλα που διεκδικούν τον φετινό τίτλο
Ανακαλύψτε την Καστοριά μέσα από την περιήγηση γύρω από τη λίμνη με την καθοδήγηση έμπειρων επιστημόνων
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών
Αν είσαι γυναίκα, τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πρόβλημα και ίσως το είχες καταλάβει
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Δύο οπτικές από την Gilead Sciences: Πώς η ιατρική επιστήμη και η επικοινωνία γίνονται σύμμαχοι στη μάχη κατά του κοινωνικού φόβου
Ναι, το ''δωράκι'' που κρύβει η πρώτη πάνα αποκαλύπτει πολλά περισσότερα απ΄όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
«Πότε επιτέλους θα παραδοθεί στους πολίτες;» ρωτά ο δήμαρχος Αθηναίων
Πώς η σαρκοπενία οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια και κινητικότητα
Ανοίγει τον διάλογο για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Πρωτοποριακές, πολυλειτουργικές πλατφόρμες απεικόνισης
Στη Μαδρίτη, με Έλληνα ογκολόγο μεταξύ των συμμετεχόντων
Ταινία μικρού μήκους για τις σπάνιες παθήσεις
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για καθυστερήσεις
Ζωντανή εκπομπή με την Επιστήμη Μπινάζη και τον Διονύση Νοταράκη
Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Ο πρώτος παράγοντας είναι ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό μας ρολόι
Πολλοί πίστεψαν ότι θα γίνει το remake της σειράς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.