Αναζήτηση Τέχνες

  • Νέα event
  • Όλα τα event
  • Κατηγορία event
  • Όλοι οι χώροι
  • Κατηγορία χώρων
  • Περιοχές

Μαρία Καραγιάννη, Φύσις - Μετάβαση

Μαρία Καραγιάννη, «Φύσις - Μετάβαση» στην Πινακοθήκη Λέφα

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό εγκαινιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της σύγχρονης Ελληνίδας εικαστικού Μαρίας Καραγιάννη με τίτλο «Φύσις - Μετάβαση».

«Φύσις»! Δύναμη ανεξάντλητη και αδιάσπαστη, που τρέφει υπαρξιακά τον άνθρωπο! Η σύνδεσή της καλλιτέχνιδας μαζί της και οι εικόνες της, αποτελούσαν πάντοτε ένα ισχυρό κίνητρο, ώστε να μεταβεί στους δικούς της ζωγραφικούς τόπους. Με τον αόρατο και μαγικό της τρόπο λοιπόν διαμόρφωσε και διαμορφώνει την προσωπική της υπόσταση.

Κάθε φορά η «Φύσις», ανασύρει, από τις μυστικές αρτηρίες της μνήμης της, εικόνες που ουδέποτε φωτογραφήθηκαν, αλλά έζησε και βίωσε η ίδια μέσα από λεπτές ισορροπίες. Η ‘έννοιά της’ γεφυρώνει τη μεταξύ τους σχέση, με τον πλέον απόλυτο και διαδραστικό τρόπο, που είναι η αποτύπωση – μετάβαση της πάνω στους ζωγραφικούς καμβάδες.

Οι εικόνες μνήμης, αγωνιώντας, την καλούν να αφηγηθεί τις  μικρές της ιστορίες, δίχως ρεαλιστική απεικόνιση, με χρώματα και υλικά.

Τις περισσότερες φορές, το χρώμα, καθώς αναδύεται, την οδηγεί στη δημιουργία της φόρμας και το απτό υλικό στο ζωντάνεμα του παρελθόντος.  Είναι εκεί που επιστρέφει συχνά για να ξαναγεννηθεί!

Στην παρούσα σειρά έργων της πρώτης ατομικής της έκθεσης δεν επιδιώκει να αποδώσει απλά τη φύση, που βρίσκεται στην εικόνα μιας αδιάκοπης πορείας μέσα στο χρόνο, αλλά την ίδια πορεία.

Αυτή, που ανακαλύπτει συνεχώς κινούμενη, για να τη συνδέσει τελικά με τη δική της «Φύση».

Επιμέλεια Έκθεσης: Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος
Επιστημονική Σύμβουλος – Επιμελήτρια Δημοτικής Πινακοθήκης Λέφα

Που συμβαινει

Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα
Από 13/06 έως 19/07
κάθε Τρίτη, κάθε Πέμπτη, κάθε Παρασκευή 10:00-18:00
κάθε Τετάρτη 13:00-20:00
Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5