Ελλαδα

Εθελοντής από τη Γαλλία στον Κολωνό και μετά στην Καμπότζη

Τι κάνει τον 24χρονο Justin Mollat να γυρνάει τον κόσμο

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εθελοντής από τη Γαλλία στον Κολωνό και μετά στην Καμπότζη

Μια ιστορία εθελοντισμού μέσα από την ActionAid

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής και μπορεί να προσφέρει αξέχαστες στιγμές, να διευρύνει τους ορίζοντές σου και να σου δείξει μονοπάτια που μπορεί να μην είχες σκεφτεί ποτέ να «περπατήσεις». Ο 24χρονος Justin Μοllat το επιβεβαιώνει. Άφησε τη Γαλλία για τον Κολωνό και από εκεί βρέθηκε στη μακρινή Καμπότζη για να υποστηρίξει μια οργάνωση που ενδυναμώνει παιδιά και νέους μέσω καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων!

Η ανάγκη του Justin να δει νέα πράγματα, χώρες και κουλτούρες ήταν αυτό που τον οδήγησε να κάνει αίτηση στο πρόγραμμα EU Aid Volunteer, μια πρωτοβουλία ανοικτή σε πολίτες της Ε.Ε. (και σε κατοίκους τρίτων χωρών που διαμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε.), ηλικίας άνω των 18 ετών. Ως τεχνικός ανανεώσιμων πηγών επιλέχθηκε για να υποστηρίξει για εννιά μήνες μια τοπική οργάνωση στην Καμπότζη, με μια πρώτη στάση για προετοιμασία στο Κέντρο της ΑctionAid στην Αθήνα. Η ActionAid είναι επίσημα πιστοποιημένη οργάνωση αποστολής στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας EU Aid Volunteers από τον Νοέμβριο του 2016.

picture_2.jpeg

Η τρίμηνη προετοιμασία περιλαμβάνει την κατάρτιση των εθελοντών και την εκπαίδευσή τους σε διαδικασίες ασφαλείας, οι οποίες είναι απαραίτητες γι’ αυτές τις αποστολές. Παράλληλα όμως ξεκινάει και το εθελοντικό κομμάτι, κάτι που για τον Justin μεταφράστηκε σε συμμετοχή στην ομάδα ποδοσφαίρου του Κέντρου της ActionAid αλλά και σε μαθήματα αγγλικών.  «Παίζοντας ποδόσφαιρο με τα μικρά ήμουν ο καλύτερος, αλλά με τα μεγάλα μου έλεγαν ότι μπορώ και καλύτερα», μας λέει λίγο πριν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του και φύγει για την Ασία. Το Κέντρο, το οποίο βρίσκεται στη γειτονιά του Κολωνού και είναι ανοιχτό προς όλους τους κατοίκους της περιοχής, στηρίζει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ή βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ή/και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Όσο καιρό έμεινε στην Ελλάδα έμαθε κάποια λίγα ελληνικά όπως να λέει «ευχαριστώ, γεια σας, περιμένετε, καταλαβαίνω, μπορώ να έχω ένα νερό;» αλλά κυρίως εξάσκησε τη γλώσσα του σώματος για να γίνεται όσο πιο κατανοητός μπορούσε. «Πριν έρθω στην Ελλάδα δεν περίμενα τίποτα. Δεν ήθελα να απογοητευτώ έχοντας υψηλές προσδοκίες και το ίδιο προσπαθώ να κάνω και για την Καμπότζη αν και ξέρω ότι θα είναι πολύ ωραία!».

r258578.jpg

Ο Justin πιστεύει ότι το να είσαι εθελοντής σημαίνει να δίνεις στους ανθρώπους. «Να μοιράζεσαι μαζί τους, να τους βοηθάς, να ακούς την ιστορία τους. Να ανακαλύπτεις νέες κουλτούρες και να κάνεις νέους φίλους. Η ομάδα του Κέντρου είναι για μένα μια μικρή οικογένεια πια» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει «ο εθελοντισμός νομίζω είναι μια εμπειρία ζωής που σε κάνει να σκέφτεσαι λίγο περισσότερο για τον κόσμο γύρω σου. Σε μεγαλώνει ως άνθρωπο και σε κάνει πιο ώριμο». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ