Ελλαδα

Εικόνες μετά την ισχυρή έκρηξη στα Γρεβενά - Απόλυτη καταστροφή

Τρεις αγνοούμενοι - «Έχουν βρεθεί κομμάτια από σάρκες» δήλωσε πύραρχος

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εργοστάσιο κατασκευής εκρηκτικών στα Γρεβενά τινάχτηκε στον αέρα
Εργοστάσιο κατασκευής εκρηκτικών στα Γρεβενά τινάχτηκε στον αέρα © greveniotis

Το εργοστάσιο στα Γρεβενά μετά την έκρηξη ισοπεδώθηκε. Οι πρώτες εικόνες από τη μονάδα παραγωγής εκρηκτικών στον οικισμό Αγαλαίοι στην περιοχή της Ιτέας.

Το μέγεθος της καταστροφής στα Γρεβενά μετά την ισχυρή έκρηξη στο εργοστάσιο αποτυπώνεται στις πρώτες εικόνες. Ο θόρυβος από την έκρηξη στο εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών ήταν τρομακτικός.

Έγινε αντιληπτός σε απόσταση 30 χλμ. περίπου, όπως δήλωσαν κάτοικοι στην πόλη των Γρεβενών. Ανάστατοι και οι κάτοικοι στα γύρω χωριά.

Η έκρηξη στο εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών υλών σημειώθηκε σήμερα Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, το πρωί, στην Ιτέα Γρεβενών και συγκεκριμένα στον οικισμό Αγαλαίοι. Όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Γρεβενών υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι εργαζόμενοι και δύο τραυματίες. Οι αγνοούμενοι είχαν πάει το πρωί να ετοιμάσουν τη μονάδα παραγωγής.

Οι δύο από τρεις εργαζομένους που αγνοούνται είναι από το χωριό Δημητρα και την πόλη των Γρεβενών, ενώ ο τρίτος από χωριό της Κοζάνης, σύμφωνα με δημοσίευμα στο kozan.gr. Στο σημείο επιχειρούν πυροσβέστες και άνδρες της 2ης και 5ης ΕΜΑΚ.

Περιφερειάρχης Γ.Κασαπίδης:Η έκρηξη που έγινε αισθητή σε Γρεβενά και Κοζάνη ήταν τρομακτική|21/3|ΕΡΤ

Το εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών στα Γρεβενά ανήκει στην Ελληνική Τεχνολογία Εκρηκτικών (ΕΛΤΕΚ). Το συγκεκριμένο εργοστάσιο παράγει εκρηκτικές ύλες για κάθε είδους υπέργειου ή υπόγειου τεχνικού έργου (λατομεία, μεταλλεία, κατεδαφίσεις κτιρίων). Η ΕΛΤΕΚ εξάγει εκρηκτικά σε Κύπρο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Κόσοβο, Ρουμανία και Σερβία.

Γρεβενά: Τρεις αγνοούμενοι από ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο εκρηκτικών | 21/3/2022 | OPEN TV

Έκρηξη στα Γρεβενά - Οι πρώτες εικόνες από το εργοστάσιο με τα εκρηκτικά

Η μονάδα παραγωγής εκρηκτικών υλών έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Ολόκληρη η περιοχή καλύφθηκε με πυκνό καπνό. Στο greveniotis αναρτήθηκαν οι πρώτες εικόνες μετά την ισχυρή έκρηξη στο εργοστάσιο.

Κρανίου Τόπος στο εργοστάσιο στα Γρεβενά όπου σημειώθηκε η ισχυρή  έκρηξη

Εκκωφαντικός ο θόρυβος από την ισχυρή έκρηξη στο εργοστάσιο με τα εκρηκτικά στα Γρεβενά

Αστυνομικοί, πυροσβέστες και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο εργοστάσιο στα Γρεβενά που ανατινάχτηκε

Τρεις αγνοούμενοι μετά την ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο στα Γρεβενά

«Βρέθηκαν κομμάτια από σάρκες» δήλωσε πύραρχος για την έκρηξη στα Γρεβενά

Σε δηλώσεις του στο OPEN ο πύραρχος Α. Καλαϊδόπουλος επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι από την ισχυρή έκρηξη στα Γρεβενά. Όπως είπε, το εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών στον οικισμό Αγαλαίοι, στην περιοχή της Ιτέας, έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

«Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Η εικόνα παραπέμπει σε κρανίου τόπος. Υπάρχουν ογκόλιθοι οι οποίοι έχουν εκτιναχθεί σε απόσταση 200 με 300 μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες για τους αγνοούμενους δεν είναι καλές, καθώς έχουν εντοπιστεί «κόμμάτια από σάρκες».

Ο Πύραρχος Α. Καλαϊδόπουλος για την έκρηξη σε εργοστάσιο στα Γρεβενά | OPEN TV

Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας για την έκρηξη στα Γρεβενά στο εργοστάσιο

«Ένα τραγικό περιστατικό, εδώ στην περιοχή της Ιτέας. Ένα εργοστάσιο παρασκευής πυρομαχικών. Έχουμε τρεις αγνοούμενους» ανέφερε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης σε δηλώσεις του για την ισχυρή έκρηξη.

«Είναι ολοκληρωτική η καταστροφή. Περιμένουμε να έρθουν να κλιμάκια της ΕΜΑΚ. Δεν είναι καλές οι πληροφορίες για τους αγνοούμενους» πρόσθεσε.

kozan.gr: Γ. Κασαπίδης για την έκρηξη στο εργοστάσιο εκρηκτικών στην Ιτέα Γρεβενών

Στο νοσοκομείο στα Γρεβενά ο φύλακας του εργοστασίου - Σε κατάσταση σοκ μετά την έκρηξη

Ένας από τους δύο τραυματίες μετά την έκρηξη στα Γρεβενά είναι ο φύλακας του εργοστασίου. Είχε μόλις αλλάξει βάρδια και έφευγε για το σπίτι του. Είναι τραυματισμένος και μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο Γρεβενών.

Σύμφωνα με την διοικήτρια του νοσοκομείου Γρεβενών Ευτυχία Καπάτου που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κατάσταση υγείας του φύλακα δεν εμπνέει ανησυχία ενώ του έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.

Δραματικές περιγραφές για την έκρηξη στα Γρεβενά: «Η γη έτρεμε, όπως στον σεισμό του 1995»

Ο Δημήτρης Παλέγκας, κάτοικος της Ιτέας Γρεβενών, ανάφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή και νοιώσαμε την γη και τα σπίτια μας να ταρακουνιούνται όπως στον σεισμό του 1995».

Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που υψώθηκε εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος. Και πρόσθεσε ότι τα γύρω χωράφια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από την περίφραξη του εργοστασίου έχουν γεμίσει με κομμάτια από μπετόν και σίδερα που προέρχονται τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Από τη μεριά του σε δηλώσεις του στο voria, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριγώνης σημείωσε ότι η έκρηξη έγινε αισθητή ακόμη και στην πόλη των Γρεβενών που απέχει περίπου 25 - 30 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο. «Το κτίριο καταστράφηκε εντελώς, ενώ οι έρευνες εστιάζουν στον εντοπισμό των ατόμων. Δεν έχουμε πληροφορίες για τραυματίες, ωστόσο ένας φύλακας που ήταν στο σημείο είναι σε κατάσταση σοκ» σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο δήμος συνδράμει στις έρευνες με ειδικά μηχανήματα.

Στο σημείο της έκρηξης βρίσκονται οχήματα της Πυροσβεστικής, περιπολικά της Αστυνομίας και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Για λόγους ασφαλείας η πρόσβαση στον χώρο έχει αποκλειστεί, ενώ έχει δημιουργηθεί και μια περίμετρος ασφαλείας 2 χλμ.

Δήμαρχος Γρεβενών για εργοστάσιο στον οικισμό Αιγαλαίοι: «Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο»

Ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης δήλωσε ότι η έκρηξη ακούστηκε και μέσα στην πόλη, υπογραμμίζοντας ότι ο εκκωφαντικός ήχος έγινε αντιληπτός μέχρι τον Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών και στην Αιανή Κοζάνης.

Όπως είπε, ορισμένες εγκαταστάσεις του εργοστασίου που παράγει εκρηκτικές ύλες, είναι για λόγους ασφαλείας κάτω από το έδαφο. «Το εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε μια άφορφη μάζα από μπάζα και σίδερα» πρόσθεσε.

kozan.gr: O Δήμαρχος Γρεβενών Γ. Δασταμάνης για την έκρηξη στο εργοστάσιο εκρηκτικών

Πού βρίσκεται ο οικισμός Αγαλαίοι - Το εργοστάσιο με τα εκρηκτικά στα Γρεβενά και ο χάρτης

Οι Αγαλαίοι είναι οικισμός στα Γρεβενά. Το χωριό ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Βεντζίου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 720 μέτρων, ανατολικά από τον Αλιάκμονα. Βρίσκεται νοτιοανατολικά από την πόλη των Γρεβενών σε απόσταση περίπου 28 χλμ.

Στην περιοχή του οικισμού βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής και εμπορίας χημικών και εκρηκτικών προϊόντων. Αναπτύσσεται σε ιδιόκτητη έκταση 100 στρεμμάτων, εντός της οποίας υπάρχουν 14 σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις βιομηχανικού τύπου.

Tα παραγόμενα και εμπορεύσιμα εκρηκτικά χρησιμοποιούνται σε ορυχεία, λατομεία, μεταλλεία όπως και στην κατασκευή δημοσίων έργων (σήραγγες, εθνικό δίκτυο, υποθαλάσσιες εργασίες, κατεδαφίσεις κτιρίων). Στο εργοστάσιο της ΕΛΤΕΚ στα Γρεβενά υπάρχουν επίσης:

  • Αποθηκευτικοί χώροι συνολικής χωρητικότητας 700 τόνων πρώτης ύλης και
  • αποθηκευτικοί χώροι 200 τόνων εκρηκτικών υλών.

Χάρτης με τον οικισμό Αγαλαίοι στα Γρεβενά όπου σημειώθηκε η έκρηξη σε εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών

Η είδηση ότι εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών στα Γρεβενά ανατινάχτηκε, δεν σταματά να κάνει τον γύρο του διαδικτύου, όπως και οι πρώτες εικόνες από τη βιομηχανική εγκατάσταση στον οικισμό Αγαλαίοι, στην περιοχή της Ιτέας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ