Ελλαδα

Νέα μέτρα: Πώς θα κάνουμε γιορτές - Μάσκα παντού (video)

Ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις στους δήμους - Δεν επιστρέφουν τα SMS

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με νέα μέτρα οι γιορτές φέτος και αλλαγές σε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά
Με νέα μέτρα οι γιορτές φέτος και αλλαγές σε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά © EUROKINISSI/TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα νέα μέτρα για τις γιορτές ανακοίνωσαν Θάνος Πλεύρης και Γιάννης Οικονόμου. Μάσκα παντού, χωρίς εορταστικές εκδηλώσεις, κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

Τα νέα μέτρα για τις γιορτές παρουσίασαν Θάνος Πλεύρης και Γιάννης Οικονόμου. Τα μέτρα αφορούν σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, αλλάζοντας τα όσα ισχύουν για το ρεβεγιόν.

Είχε προηγηθεί η εισήγηση από τους ειδικούς για αναστολή εκδηλώσεων και μάσκες παντού, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον δημιουργεί νέα δεδομένα με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα και το πώς θα περάσουμε τις γιορτές φέτος έγιναν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Υγείας. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε και τη μετάλλαξη Όμικρον» ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου. Παράλληλα, έκανε σύσταση για testing πριν από το ρεβεγιόν. «Δεν περιλαμβάνουν καθολικούς περιορισμούς» ανέφερε επίσης για τα νέα μέτρα, εξηγώντας ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει lockdown αλλά αναγκαίες προσαρμογές στην υφιστάμενη κυβερνητική στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή πλέον διαμορφώνεται.

Από τη μεριά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να κάνουν την ενισχυτική δόση κορωνοϊού (αναμνηστική).

Όπως είπε, οι ειδικοί προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν αυτήν την αύξηση στα νέα κρούσματα, υπογραμμίζοντας πως καλύτερη εικόνα για τη μετάλλαξη Όμικρον θα υπάρχει σε 10 με 15 μέρες. Και στη συνέχεια παρουσίασε τα μέτρα για Χριστούγεννα 2021 και Πρωτοχρονιά 2022.

Όλα τα νέα μέτρα με τα οποία θα περάσουμε τις γιορτές - Μάσκα παντού, ακυρώνονται όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις

Όπως είπε, ενεργοποιούνται δύο «πακέτα» με νέα μέτρα. Το πρώτο «πακέτο» ξεκινά να ισχύει από αύριο Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021, Παραμονή Χριστουγέννων, στις 06.00, μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2022. Αναλυτικά:

  • Υποχρεωτική μάσκα παντού (εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι).
  • Στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η διπλή μάσκα ή οι μάσκες Ν95. Αυτό αφορά και στους ανοιχτούς χώρους εστίασης και τα γυμναστήρια. Η μάσκα είναι υποχρεωτική επίσης και στις εκκλησίες. «Η μάσκα παραμένει και είναι υποχρεωτική και στην εκκλησία, όπως και στα θέατρα. Γίνονται έλεγχοι, οι έλεγχοι που θα γίνουν το επόμενο 10ήμερο θα παραπέμπουν σε όλους του ελέγχους που έγιναν το προηγούμενο έτος» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Νέα μέτρα στο σούπερ μάρκετ με διπλή μάσκα ή μάσκες ΚΝ-95 τις γιορτές
Νέα μέτρα στο σούπερ μάρκετ με διπλή μάσκα ή μάσκες ΚΝ-95 τις γιορτές © EUROKINISSI/ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ
 

  • Ακυρώνονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.
  • Όλοι οι ταξιδιώτες που θα μπαίνουν στην Ελλάδα με PCR test (μοριακό) θα υποχρεούνται να το επαναλαμβάνουν τη δεύτερη (2η) μέρα από την άφιξή τους και την τέταρτη (4η) μέρα.

Με μάσκες ΚΝ-95 ή διπλή μάσκα η μετακίνηση στα ΜΜΕ, σύμφωνα με τα νέα μέτρα για τις γιορτές
Με μάσκες ΚΝ-95 ή διπλή μάσκα η μετακίνηση στα ΜΜΕ, σύμφωνα με τα νέα μέτρα για τις γιορτές © EUROKINISSI

  • Παραμένει ισχυρή σύσταση για self test πριν από κάθε έξοδο.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα δύο δωρεάν self test πριν από το ρεβεγιόν, με τους πολίτες να καλούνται να κάνουν testing πριν από κοινωνικές εκδηλώσεις, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Τα νέα μέτρα μετά τις γιορτές - Τι περιλαμβάνει το δεύτερο «πακέτο» - Πότε ενεργοποιείται

Κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για τα νέα μέτρα, ο κ. Πλεύρης γνωστοποίησε ότι θα υπάρξουν αλλαγές από τις 3 Ιανουαρίου 2022. Ειδικότερα, ανέφερε ότι το δεύτερο «πακέτο» με τα νέα μέτρα που ενεργοποιείται μετά τις γιορτές, θα αφορούν στο ωράριο λειτουργίας στη διασκέδαση, στις αθλητικές εκδηλώσεις και την τηλεργασία.

Εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύουν μετά τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, θα γίνει μετά τη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας στις 27 Δεκεμβρίου 2021.

Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά μετά τις γιορτές, αλλά μπορεί να αλλάξει το πρωτόκολλο λειτουργίας τους, ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης
Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά μετά τις γιορτές, αλλά μπορεί να αλλάξει το πρωτόκολλο λειτουργίας τους, ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Καμία εισήγηση για SMS στις μετακινήσεις - Τι θα γίνει με σχολεία και γήπεδα

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία εισήγηση για SMS στις μετακινήσεις. Απαντώντας, πάντως, σε σχετική ερώτηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία και τη λειτουργία τους, τα οποία όμως -όπως είπε- θα ανοίξουν κανονικά. 

«Δεν υπάρχει ούτε συζήτηση ούτε εισήγηση που να αφορούν σε SMS. Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τη διασκέδαση, δεν θα αφορούν σχολεία. Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά από εκεί πέρα μπορεί να επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τα γήπεδα, ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε την εισήγηση των ειδικών για αγώνες χωρίς θεατές από τις 3 Ιανουαρίου και 15 μέρες. 

Eνημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου

Γιάννης Οικονόμου για τα νέα μέτρα στις γιορτές: Σταθμίζουμε πάντοτε τις εισηγήσεις της επιτροπής

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, σε ό,τι αφορά την πανδημία, λειτουργεί με όρους ευθύνης, απέναντι στην κοινωνία και όχι με όρους επικοινωνιακούς ή με όρους μικροπολιτικής» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Γιάννης Οικονόμου.

Και πρόσθεσε: «Είμαστε από τις χώρες που πήραμε πολύ έγκαιρα και πολύ νωρίτερα από άλλα κράτη της Ευρώπης, μέτρα που μας έχουν επιτρέψει να φτάσουμε μέχρι εδώ. Που μας έχουν επιτρέψει, λόγω του μοντέλου που ακολουθήσαμε, με την κοινωνία, την εκπαίδευση και την οικονομία ανοιχτή, με τους ανθρώπους να μην είναι περίκλειστοι, με την προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Θάνος Πλεύρης και Γιάννης Οικονόμου παρουσίασαν τα νέα μέτρα για τις γιορτές
Θάνος Πλεύρης και Γιάννης Οικονόμου παρουσίασαν τα νέα μέτρα για τις γιορτές © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Πήραμε γρήγορα μέτρα και σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και σε ό,τι αφορά την έναρξη της τρίτης δόσης, που έχουν καθυστερήσει την διασπορά της Όμικρον στη χώρα και μας επιτρέπει σε αυτή τη φάση να λειτουργήσουμε με το πλαίσιο που ανακοινώθηκε» τόνισε επίσης.

«Σταθμίζουμε πάντοτε τις εισηγήσεις της επιτροπής με συνέπεια και με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, με τους οποίους έχουμε συμπορευθεί από την αρχή της πανδημίας, χωρίς να τους υπονομεύουμε και χωρίς να κλείνουμε το μάτι σε απόψεις και γνώμες που δεν βοήθησαν στην εθνική προσπάθεια, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό και όχι μόνο. Αντιμετωπίζουμε την πανδημία, με προσπάθεια και συνεχώς προσαρμόζοντας την στρατηγική μας στις καινούργιες απαιτήσεις και στα νέα δεδομένα που κάθε φορά αυτή η δυναμική κατάσταση διαμορφώνει» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα νέα μέτρα που αλλάζουν το πώς θα κάνουμε γιορτές φέτος, έρχονται την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ