Ελλαδα

Νέα μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά - Τα σενάρια για νυχτερινά κέντρα

Τα μέτρα που εξετάζονται και η μετάλλαξη Όμικρον που εξαπλώνεται

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες με μάσκα για κορωνοϊο στη χριστουγεννιάτικη Αθήνα
Πολίτες με μάσκα για κορωνοϊο στη χριστουγεννιάτικη Αθήνα © EUROKINISSI/ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ

Νέα μέτρα πριν από την Πρωτοχρονιά 2022, καθώς ειδικοί προτείνουν παρεμβάσεις σε νυχτερινά κέντρα και εστίαση, προκειμένου να περιοριστεί η μετάλλαξη Όμικρον.

Νέα μέτρα πριν από την Πρωτοχρονιά είναι ένα σενάριο που εξετάζεται, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει «έκρηξη» στα νέα κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, δεν αποκλείουν ακόμη και 20.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Μέχρι 18.000 νέα κρούσματα μετά τα Φώτα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας. Ανήμερα Χριστούγεννα, Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.590 κρούσματα και 58 θανάτους.

Πρόκειται για αρκετά υψηλό αριθμό κρουσμάτων, λαμβάνοντας υπόψιν ότι αφορά σε ελέγχους που έγιναν την παραμονή Χριστουγέννων. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι συνεχείς εκκλήσεις από το Υπουργείο Υγείας για αυξημένο testing πριν από το ρεβεγιόν, φαίνεται ότι έπιασαν τόπο, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν το δωρεάν self test που πήραν από το φαρμακείο. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μαζική με 3,55 εκατ. self test να δίνουν τα φαρμακεία σε δύο ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το δεύτερο «πακέτο» με τα νέα μέτρα πριν από τις 3 Ιανουαρίου 2022, παραμένει ορατό. Κομβικός παράγοντας που οδηγεί σε μια τέτοια εξέλιξη είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία θα δημοσιευτούν τα επόμενα 24ωρα, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί, τα μέτρα θα αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την τηλεργασία, τα νυχτερινά κέντρα και το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση. Σημειώνεται ότι αύριο Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021 συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να προχωρήσει σε νέες εισηγήσεις.

Νέα μέτρα σε νυχτερινά κέντρα και εστίαση πριν από την Πρωτοχρονιά

Όπως μετέδωσε το STAR, στο τραπέζι έχει πέσει ήδη η εισήγηση για μειωμένη πληρότητα και κλείσιμο τα μεσάνυχτα σε νυχτερινά κέντρα και εστίαση. Τα συγκεκριμένα μαγαζιά, εφόσον ενεργοποιηθούν τα νέα μέτρα, θα λειτουργούν μόνο με καθημένους και δεν θα επιτρέπεται ο χορός.

Σημειώνεται ότι σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ επισημαίνεται ότι υπάρχει εισήγηση να κλείσουν τα κέντρα διασκέδασης για ένα χρονικό διάστημα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν μπει «φρένο» στη διασκέδαση, η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα θα καθυστερήσει. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση μετά τις γιορτές θα δοθεί στην τηλεργασία, η οποία επιστρέφει υποχρεωτικά σε ποσοστό τουλάχιστον 50% στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Νέα μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά - Τι προανήγγειλε ο Θάνος Πλεύρης

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή (24/12) ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε μέτρα στη διασκέδαση μετά τις γιορτές.

Οι παρεμβάσεις, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα γίνουν μετά τις 3 Ιανουαρίου 2021 και θα αφορούν σε τέσσερις τομείς:

  • Διασκέδαση,
  • αθλητικές εκδηλώσεις,
  • μη αναγκαίες δραστηριότητες και
  • τηλεργασία.

Την εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα 2021 και στην Πρωτοχρονιά 2022 θα υπάρξει εξειδίκευση από τους ειδικούς των νέων μέτρων που αφορούν στο δεύτερο «πακέτο» παρεμβάσεων μετά την Πρωτοχρονιά. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας αυτά τα μέτρα θα έχουν διάρκεια 15 ημερών.

«Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορά τα κέντρα και μας έχουν προτείνει και οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Άρα εκεί πέρα θα γίνει μια συζήτηση τη Δευτέρα, για να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι όπου υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση.

» Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν έχουν αποφασιστεί, αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν, π.χ., όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα» τόνισε σε δηλώσεις του ο Θάνος Πλεύρης για τα μέτρα που σχεδιάζονται, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Πρωτοχρονιά 2022.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ