Ελλαδα

EΟΔΥ: Σταθεροποίηση κρουσμάτων - Αλλαγές στην καθημερινή έκθεση

Η σημασία της τρίτης δόσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΟΔΥ: Πως θα είχαμε λιγότερους ημερήσιους θανάτους – Ποσοστά εμβολιασμένων που νόσησαν ανά εμβόλιο
Εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» © Eurokinissi

Σε αλλαγές στο σύστημα καταγραφής και σταθεροποίηση των κρουσμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Αλλάζει το μοντέλο καταγραφής των εμβολιασμένων στις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, ώστε να αποτυπώνεται πιο άμεσα η επίπτωση των εμβολιασμών στην προστασία του πληθυσμού, σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε σήμερα  στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και ο αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

Σε αυτό το πλαίσιο θα καταγράφεται το ποσοστό των κρουσμάτων των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων. 

Μάλιστα, δεν θα πρέπει να δίνεται βάση μόνο στον αριθμό κρουσμάτων αλλά και στον δείκτη θετικότητας.  Παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ υψηλό αριθμό τεστ ο δείκτης θετικότητας αρχίζει και κατεβαίνει. Επίσης, παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ήμερες με ελαφρά μείωση.

Εξαιρετικής σημασίας η τρίτη δόση του εμβολίου

Η μεγάλη σημασία της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου στην επέκταση της πανδημίας αποτυπώνεται στο χαρακτηριστικό παράδειγμα που έδωσε ο κ. Ζαούτης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τη 14η Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 3.869 κρούσματα, μεταξύ αυτών και σε εμβολιασμένους πολίτες. Το 40% των συνόλου των κρουσμάτων συγκεκριμένα, αφορά εμβολιασμένους πολίτες, το 70% εκ των οποίων τις ηλικίες κάτω των 59 ετών και συγκεκριμένα μεταξύ 18 και 59.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη «τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν την σημασία της άμεσης ενίσχυσης της ανοσοποίησης με αναμνηστική, 3η δόση, σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων.

«Όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη 2η δόση ή δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν την 3η δόση» επισήμανε ο κ. Ζαούτης.

Παρόμοια εικόνα ισχύει και άλλες μέρες, όπως είπε ο κ. Ζαούτης αν και σημείωσε ότι η εικόνα σε σχέση με τις μολύνσεις στους εμβολιασμένους δεν είναι απόλυτα ακριβής.

«Απαιτείται άμεση ενίσχυση της ανοσοποίησης αναμνηστική δόση στις ηλικιακές ομάδες άνω των για να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων», σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής, Δημήτρης Παρασκευής.

Το 70% των εμβολιασμένων ηλικίας 18-59 ετών

 

Επιπλέον, το 70% των εμβολιασμένων που κολλούν τις τελευταίες ήμερες είναι ηλικίας 18-59 ετών. Αυτό αποδίδεται στην αυξημένη μολυσματικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και γι’ αυτό θεωρείται απαραίτητη η τρίτη δόση με την παρέλευση του 6μηνου, προκείμενου οι πολίτες να έχουν ενισχυμένη ανοσοποίηση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ