1821 Digital Gallery

Υπουργείο Πολιτισμού για το τσιμέντο στην Ακρόπολη - Τι απαντά

Ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη - Ο χρόνος και τα εκατομμύρια τουριστών έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στη διαδρομή που οδηγεί στο μνημείο
Ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη - Ο χρόνος και τα εκατομμύρια τουριστών έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στη διαδρομή που οδηγεί στο μνημείο © ΥΠΠΟΑ
Οι αντιδράσεις στα social media για τις εργασίες ανάπλασης στον Ιερό Βράχο
  • A-
  • A+
0
Το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά για το τσιμέντο που ρίχνει στην Ακρόπολη σε διαδρομές για ΑμΕΑ.

Τα πράγματα στη θέση τους βάζει με ανακοίνωση το Υπουργείο Πολιτισμού, απαντώντας σε όσους αντιδρούν για το τσιμέντο στην Ακρόπολη στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάτασης για την ευκολότερη πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα.

«ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ποικίλα προβλήματα έχουν δικαίωμα να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης, της ημετέρας παιδείας μετέχοντες».

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή σχόλια και φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο σχετικά με τις διαδρομές οι οποίες επιστρώνονται με τσιμέντο στον Βράχο της Ακρόπολης.

Και προσθέτει ότι η δημιουργία των διαδρομών, οι οποίες είναι σε εξέλιξη, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου «Διαμόρφωση Διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση», που τον περασμένο Μάιο πήρε το «πράσινο φως» από το ΚΑΣ.

Σχετικα
Ακρόπολη: Το απόρρητο σχέδιο προστασίας από τρομοκρατική επίθεση
Ακρόπολη: Το απόρρητο σχέδιο προστασίας από τρομοκρατική επίθεση

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού κάνει λόγο για «ευαίσθητούς» πολίτες, οι οποίοι προφανώς δεν έχουν επισκεφτεί την Ακρόπολη εδώ και 20 χρόνια. Γιατί αν το είχαν κάνει, θα είχαν διαπιστώσει ότι αυτές «οι διαδρομές υφίστανται με τσιμέντο». Ωστόσο, «το πέρασμα εκατομμυρίων επισκεπτών, όλα αυτά τα χρόνια» είχε ως αποτέλεσμα το υλικό να καταστραφεί και οι διαδρομές να είναι γεμάτη «παγίδες» ακόμα και για τους μη έχοντες δυσκολίες στην κίνηση.

Τσιμέντο στην Ακρόπολη: Εργασίες αποκατάστασης των διαδρομών που οδηγούν στα μνημεία του Ιερού Βράχου
Τσιμέντο στην Ακρόπολη: Εργασίες αποκατάστασης των διαδρομών που οδηγούν στα μνημεία του Ιερού Βράχου @Twitter

Οι εργασίες αποκατάστασης ήταν μονόδρομος, επίσης, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι η Ακρόπολη με τις άμεσες και συντονισμένες κινήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού αποκτά πλέον ανελκυστήρα πλαγιάς, ο οποίος -σε αντίθεση με το αναβατόριο που ήταν μεταχειρισμένο, δεν είχε συντηρηθεί ποτέ και χαλούσε κάθε λίγο και λιγάκι- θα επιτρέπει με «ασφάλεια και άνεση την άνοδο των επισκεπτών, που δυσκολεύονται για ποικίλους λόγους, στο μνημείο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ για την Ακρόπολη, τις εργασίες ανάπλασης και το τσιμέντο έχει ως εξής:

Σχετικα
Ελληνικό: ΑμεΑ θα στεγάζει το πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί
Ελληνικό: ΑμεΑ θα στεγάζει το πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τη χαρά του που ευαίσθητοι πολίτες ανησύχησαν για τις διαδρομές, που επιστρώνονται στον Βράχο της Ακρόπολης, ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων, των πολιτών με προβλήματα υγείας.

» Εκφράζει ταυτόχρονα και τη λύπη του γιατί οι ίδιοι ευαίσθητοι πολίτες που διαμαρτύρονται, θα πρέπει μην έχουν επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο τουλάχιστον επί μία 20ετία, που αυτές οι διαδρομές υφίστανται στρωμένες με τσιμέντο.

» Η διαφορά είναι ότι με τον χρόνο και με το πέρασμα εκατομμυρίων επισκεπτών, όλα αυτά τα χρόνια, το υλικό έχει καταστραφεί και οι διαδρομές αποτελούν παγίδα ακόμα και για τους μη έχοντες δυσκολίες στην κίνηση.

» Με τη λειτουργία του ανελκυστήρα πλαγιάς, που θα επιτρέπει με ασφάλεια και άνεση την άνοδο των επισκεπτών, που δυσκολεύονται για ποικίλους λόγους, στο μνημείο, βελτιώνονται οι υφιστάμενες διαδρομές με υλικό, το οποίο έχουν εγκρίνει η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, υπό την προεδρία του ακαδημαϊκού Μανώλη Κορρέ και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

» Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται κάθε χρόνο για επισκεφθούν τον Ιερό Βράχο. Ας μην είναι αυτό το προσκύνημα προνόμιο όσων δεν αντιμετωπίζουν κανέναν πρόβλημα στην ανάβαση. ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ποικίλα προβλήματα έχουν δικαίωμα να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης, της ημετέρας παιδείας μετέχοντες».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5