Ελλαδα

Ακρόπολη: Το απόρρητο σχέδιο προστασίας από τρομοκρατική επίθεση

Πόσο εκτεθειμένο σε απειλές είναι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακρόπολη
Ακρόπολη © EPA/SIMELA PANTZARTZI

Απόρρητο σχέδιο προβλέπει την προστασία της Ακρόπολης και άλλων μνημείων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας από τρομοκρατική επίθεση και φυσικές καταστροφές.

Αναλυτική μελέτη με συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορούν Ακρόπολη και άλλα ιστορικά μνημεία να προστατευτούν από διάφορες απειλές όπως φυσικές καταστροφές ή τρομοκρατική επίθεση, έχουν πλέον στα χέρια τους οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Πολιτισμου.

Τα κενά ασφαλείας είναι αρκετά και η μελέτη που διενεργήθηκε από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας και παραδόθηκε επίσημα την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020 από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έρχεται να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και αποτελεσματικές λύσεις.

Πρακτικά, πρόκειται για ένα απόρρητο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που καλύπτει όλο το ιστορικό κέντρο από κάθε πιθανή απειλή, με άμεσες και συντονισμένες ενέργειες αντιμετώπισης. Η μελέτη αυτή για την αποτελεσματική «θωράκιση» από απειλές δεν αφορά μόνο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Αφορά επίσης σε σπουδαία αρχαία μνημεία όπως η Ρωμαϊκή Αγορά, η Πνύκα, η Αρχαία Αγορά, η Πύλη του Αδριανού αλλά και πολυσύχναστους χώρους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας όπως ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αεροπαγείτου.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση και σε αυτήν καταγράφονται όλα τα κενά ασφαλείας για την αποτελεσματικότερη φύλαξη του κάθε χώρου, συνοδευόμενα από τους όρους επικινδυνότητας για κάθε έναν χωριστά.

Λίνα Μενδώνη: Μια ενδεχόμενη ζημιά στην Ακρόπολη, είναι μη αναστρέψιμη

«Όταν έχει κανείς την ευθύνη της προστασίας και της διαχείρισης του μείζονος, του εμβληματικού μνημείου του δυτικού κόσμου, έχει ένα τεράστιο βάρος» εξήγησε η Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Και πρόσθεσε: «Εάν στην Ακρόπολη δεν παρέχεται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οποιοδήποτε αρνητικό γεγονός έχει επίπτωση στην εικόνα της χώρας. Εδώ η ευθύνη μας είναι πολύ μεγαλύτερη. Μια ενδεχόμενη ζημιά σε όλες τις αρχαιότητες, ιδιαίτερα στην Ακρόπολη, είναι μη αναστρέψιμη. Άρα, οφείλουμε να την περιορίσομε στο ανθρωπίνως δυνατόν».

«Μια ενδεχόμενη ζημιά στην Ακρόπολη -έστω και μικρή- είναι δυσφήμιση για τη χώρα, έχει οι μείζονες οικονομικές συνέπειες για την Αθήνα αλλά και για την Ελλάδα, καθώς θα δημιουργούσε μία γενικευμένη ανησυχία και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» κατέληξε η Λίνα Μενδώνη με αφορμή τη μελέτη για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας από απειλές όπως φυσικές καταστροφές ή τρομοκρατικές επιθέσεις.

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου έκανε λόγο για μια μεγάλη πρόκληση: «Στόχος είναι να μπορέσουμε να καταρτίσουμε ένα σχέδιο ασφαλείας, το οποίο να μπορεί να ανταποκρίνεται στις παρούσες και μελλοντικές και δυνατόν προβλεπόμενες απειλές. Διότι, η εποχή η οποία διανύουμε είναι εποχή πρωτόγνωρων απειλών. Αυτό που ίσχυε στο παρελθόν, ότι τα μνημεία είναι ουσιαστικά ασφαλή, λόγω του συμβολισμού και της σημασίας την οποία έχουν και είναι σεβαστά απ’ όλους, δυστυχώς στις ημέρες μας δεν ισχύει.

» Κατά συνέπεια, υπάρχουν νέου είδους απειλές για τα αρχαιολογικά μνημεία και τα μουσεία και αυτό επιβάλλει πλέον να υπάρξει ένας συνολικότερος σχεδιασμός που να μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυτές τις σύγχρονες και πρωτόγνωρες απειλές» δήλωσε ο ίδιος με έμφαση. Πρόσθεσε δε πως η μελέτη αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου του συνόλου των εγχώριων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ