Ελλαδα

Πού βρίσκεται τώρα το Oruc Reis σε σχέση με το Καστελόριζο

Χάρτης από το MarineTraffic με το στίγμα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου λίγο πριν από τα μεσάνυχτα Τρίτης 21 Ιουλίου 2020

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο σε ναυτική βάση στην Αττάλεια - Περίπου 70 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο
To Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο σε ναυτική βάση στην Αττάλεια - Περίπου 70 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο © marinetraffic.com

Πού βρίσκεται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα Τρίτης 21 Ιουλίου 2020 το Oruc Reis - Η ακριβής θέση του στον χάρτη από το MarineTraffic.

Στο Oruc Reis και το σημείο που βρίσκεται αυτήν την ώρα είναι μεταξύ άλλων στραμμένο το ενδιαφέρον της Ελλάδας, στον απόηχο της τουρκικής NAVTEX για το Καστελόριζο.

Απέναντι σε αυτήν τη νέα πρόκληση από την Τουρκία, η Ελλάδα απάντησε άμεσα με προσοχή, ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα.

Με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο να στέλνει ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα έχει διεθνείς συμμάχους αλλά αν χρειαστεί «είμαστε και μόνοι μας έτοιμοι για το οτιδήποτε», η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας, καταγγέλοντας την τουρκική NAVTEX που προβλέπει «σεισμικές έρευνες» από το Oruc Reis ανοικτά από το Καστελόριζο, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία σε live χρόνο από το marinetraffic.com, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα Τρίτης 21 Ιουλίου 2020, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στην τουρκική ναυτική βάση στην Αττάλεια, σε απόσταση περίπου 70 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο. 

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, με τις άδειες των στρατιωτικών να έχουν ανακληθεί και την κινητικότητα να παραμένει έντονη από το μεσημέρι της Τρίτης 21 Ιουλίου 2020 σε μονάδες και στρατόπεδα τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά. 

Oruc Reis: Η θέση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου σε σχέση με το Καστελόριζο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα Τρίτης 21 Ιουλίου 2020
Oruc Reis: Η θέση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου σε σχέση με το Καστελόριζο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα Τρίτης 21 Ιουλίου 2020

Η τουρκική NAVTEX ισχύει μέχρι τις 2 Αυγούστου 2020 και βάσει αυτής η Τουρκία «δεσμεύει» για σεισμικές έρευνες θαλάσσια ζώνη νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο, η οποία βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις που σχεδιάζει με τη Navtex στο Καστελόριζο.

To Oruc Reis καθελκύστηκε το 2017 σε ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης
To Oruc Reis καθελκύστηκε το 2017 σε ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης © EPA/TOLGA BOZOGLU

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ζήτησε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας πάντως ότι «είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη».

Όταν το Oruc Reis περνούσε δίπλα από το Καστελόριζο - Πώς είχε απαντήσει τότε η Ελλάδα

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2020 το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis είχε εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε θαλάσσια περιοχή νότια από το Καστελόριζο (Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε το χρονικό).

Η παρουσία του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο είχε προκαλέσει εκείνες τις ημέρες συναγερμό στην Αθήνα, με ελληνικό πολεμικό πλοίο να παρακολουθεί στενά την πορεία του μέχρι τελικά το ερευνητικό σκάφος να επιστρέψει σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

«Τέσταραν τα αντανακλαστικά μας» είχε δηλώσει στις αρχές Φεβρουαρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για το Oruc Reis και το τότε πέρασμά του ανοικτά από το Καστελόριζο.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ