Κοσμος

Oruc Reis: Πού βρίσκεται τώρα το τουρκικό πλοίο - Δείτε live

Και ενώ συνεχίζεται η απόσυρση των τουρκικών πολεμικών πλοίων από το Αιγαίο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Oruc Reis, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο
Oruc Reis, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο © EPA/TOLGA BOZOGLU

Oruc Reis: Πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το τουρκικό ερευνητικό πλοίο και ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αποκλιμάκωση της κρίσης στο Αιγαίο μετά την τουρκική NAVTEX.

Σε αποκλιμάκωση δείχνει να βαίνει η κρίση στο Αιγαίο μετά την τουρκική NAVTEX για τις «σεισμικές» έρευνες από το Oruc Reis νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο.

Η άμεση ενεργοποίηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ήταν ένας από τους παράγοντες που φαίνεται να λειτούργησαν αποτρεπτικά στην περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Ήδη, ορισμένα τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία είχαν αποπλεύσει μετά την τουρκική NAVTEX για τις «σεισμικές» έρευνες από το Oruc Reis νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχουν επιστρέψει στους ναύσταθμους. Ωστόσο, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παραμένει σε επιφυλακή, καθώς η τουρκική NAVTEX ισχύει έως και τις 2 Αυγούστου 2020. Το Oruc Reis, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, παραμένει εδώ και ημέρες αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, περίπου 70 ναυτικά μίλια ανατολικά - βορειοανατολικά από το Καστελόριζο.

Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ξεκαθαρίζουν -κάτι το οποίο ανέφερε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης- πως θα υπάρξει οριστική εκτόνωση της κρίσης στο Αιγαίο, μόλις επιστρέψουν στις βάσεις τους και οι δύο στόλοι. Υπενθυμίζεται ότι εντός 48 ωρών από την τουρκική NAVTEX ετοιμοπόλεμες μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είχαν αποπλεύσει, ενώ τόσο η διάταξη όσο και οι κινήσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων έδειχναν ότι υπήρχε διάθεση για αποτροπή εισόδου του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στο Marine Traffic υπάρχει αναλυτικός χάρτης για το Oruc Reis και το πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή, με δεδομένα που ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο. Αυτήν τη στιγμή λίγο μετά τις 13.30 το μεσημέρι της Κυριακής 26 Ιουλίου 2020, το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια.

oruc-reis-pou-vrisketai-thesi.jpg

Διεθνείς αναλυτές, πάντως, δεν αποκλείουν το Oruc Reis να αποπλεύσει τελικά και να κινηθεί προς το Καστελόριζο, πλησιάζοντας κοντά σε θαλάσσιες ζώνες οι οποίες εντάσσονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς όμως να εισέλθει σε αυτές.

Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας το Σάββατο 25 Ιουλίου 2020, ξεκαθάρισε: «Από το Ιράκ, στη Συρία, από τη Λιβύη μέχρι το Αιγαίο, όπου υπάρχει απειλή εναντίον της χώρας μας πήγαμε, δείξαμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας χωρίς να διστάσουμε».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ