Ελλαδα

ΓΕΕΘΑ: Τι ισχύει με τις κινήσεις του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο

Πώς σχολιάζει τις πληροφορίες για απόσυρση των τουρκικών πολεμικών πλοίων - Σε αυξημένη επιφυλακή παραμένει ο στρατός σε Έβρο και νησιά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΓΕΕΘΑ: Παραμένει στο Αιγαίο ο τουρκικός στόλος
ΓΕΕΘΑ: Παραμένει στο Αιγαίο ο τουρκικός στόλος © EPA/TURKISH DEFENCE MINISTRY

Πηγές από το ΓΕΕΘΑ εξηγούν τι τελικά συμβαίνει με τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο - Πού βρίσκεται το Oruc Reis σε σχέση με το Καστελόριζο.

Δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ουσιαστική αλλαγή, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο.

Η έκδοση της τουρκικής NAVTEX για «σεισμικές» έρευνες νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οδήγησε σε αυξημένη ετοιμότητα τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, προκαλώντας παράλληλα τη διπλωματική αντεπίθεση από την Αθήνα, με στόχο τη διεθνή απομόνωση της Άγκυρας.

«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» σχολίασαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζουν να παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Νωρίτερα, υπήρξαν πληροφορίες που έκαναν λόγο για σημάδια αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, καθώς αρκετά τουρκικά πολεμικά πλοία φαίνεται πως επέστρεψαν στη βάση τους. Δημοσίευμα στη γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε πως το μπαράζ επαφών που είχε η Άνγκελα Μέρκελ απέτρεψε μια περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η καγκελάριος της Γερμανίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη 21 Ιουλίου 2020 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρθηκε, πάντως, και νωρίτερα η κατάσταση με τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο παραμένει αμετάβλητη. Υπενθυμίζεται ότι οι άδειες των στρατιωτικών έχουν ανακληθεί, με τις μονάδες και τα φυλάκια τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά να παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή.

Πού βρίσκεται το Oruc Reis - Πόσα μακριά είναι από το Καστελόριζο

Την ίδια στιγμή το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας, χωρίς να έχει μετακινηθεί καθόλου από τη θέση του το τελευταίο 24ωρο μετά την έκδοση της «παράνομης» τουρκικής NAVTEX.

Το Oruc Reis βρίσκεται αγκυροβολημένο περίπου 70 ναυτικά μίλια ανατολικά από το Καστελόριζο. Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX, πρόκειται να κάνει «σεισμικές» έρευνες νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έως και τις 2 Αυγούστου.

Oruc Reis: Απόγευμα Τετάρτης 22 Ιουλίου 2020 και παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι στην Αττάλεια της Τουρκίας το τουρκικό ερευνητικό πλοίο
Oruc Reis: Απόγευμα Τετάρτης 22 Ιουλίου 2020 και παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι στην Αττάλεια της Τουρκίας το τουρκικό ερευνητικό πλοίο © marinetraffic.com

Επιμένει η Τουρκία με δύο αντι- NAVTEX κατά Ελλάδας και Κύπρου

Εν τω μεταξύ η Τουρκία δεν φαίνεται να κάνει πίσω, δυναμιτίζοντας εκ νέου το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο παρά την ελληνική αποφασιστικότητα και την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα.

Ειδικότερα, η Τουρκία εξέδωσε δύο αντι-NAVTEX, απαντώντας σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι δύο αντι- ΝΑVTEX από την Τουρκία έρχονται ως «απάντηση» στις αντι -NAVTEX Ελλάδας και Κύπρου μετά την κίνηση της Άγκυρας να δεσμεύσει θαλάσσια ζώνη νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο για «σεισμικές έρευνες» από το τουρκικό πλοίο Oruc Reis. Στη δεύτερη, μάλιστα, με αποδέκτη την Ελλάδα ξεκαθαρίζεται ότι η ελληνική αντι- NAVTEX είναι «παράνομη», καθώς εκδόθηκε σε περιοχή που «ανήκει» στην τουρκική υπηρεσία NAVTEX.

tourkiki-anti-navtex2.jpg

tourkiki-anti-navtex.jpg

Υπενθυμίζεται ότι η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε ΝΑVTEX, με την οποία ακυρώνει την πρώτη «παράνομη» τουρκική NAVTEX, καλώντας τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν. Η ελληνική ΝΑVTEX αναφέρει ότι η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό (σ.σ. αυτόν στην Αττάλεια) και αφορά σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης έχει δικαιοδοσία να εκδίδει NAVTEX στη συγκεκριμένη περιοχή. Αντίστοιχη NAVTEX εξέδωσε και η Κύπρος.

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020 η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τουρκική NAVTEX και τα ελληνοτουρκικά

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στο γραφείο του στη Βουλή την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς τόσο για τα ελληνοτουρκικά και τις νέες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στο Καστελόριζο όσο και για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, όπου η Ελλάδα εξασφάλισε σημαντική οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την κρίση του κορωνοϊού.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ