Visual Browsing

Πώς θα γίνει η ανάπλαση της Πειραϊκής - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Σχέδιο για την ανάπλαση της Πειραϊκής σε μήκος 2,5 χλμ.
Σχέδιο για την ανάπλαση της Πειραϊκής σε μήκος 2,5 χλμ./© EUROKINISSI
Στόχος η ανάδειξη του Θεμιστόκλειου Τείχους - Έμφαση στην ασφάλεια των πολιτών
  • A-
  • A+
0
Το Υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει την ανάπλαση της Πειραϊκής για την ανάδειξη του Θεμιστόκλειου Τείχους - Σε συνεργασία με Περιφέρεια Αττικής και Δήμο Πειραιά.

Η δημιουργία ενός οδικού χάρτη για τη συνολική αστική ανάπλαση της Πειραϊκής, σε μήκος 2,5 χιλιομέτρων, με την παράλληλη προστασία του Θεμιστόκλειου Τείχους, αποφασίστηκε στη κοινή σύσκεψη της Λίνας Μενδώνη, με τον Γιώργο Πατούλη, και τον Γιάννη Μώραλη.

«Η ανάπλαση της περιοχής, η ασφάλεια των πολιτών και η διασφάλιση του Θεμιστόκλειου Τείχους, είναι πολιτική και αρχαιολογική επιλογή» είπε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη για την ανάπλαση της Πειραϊκής.

«Η ανέγερση πολυκατοικιών τις περασμένες δεκαετίες, μας αφαίρεσε το δικαίωμα της ολοκληρωμένης ανάδειξης του Τείχους. Η κατάσταση που επικρατεί είναι επιεικώς απαράδεκτη. Χρειάζεται ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Οι συνεχείς παλινδρομήσεις πρέπει να τελειώσουν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα, είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο το μνημείο και ότι θα γίνει με τον σωστό τρόπο η ένταξή του στον ιστό μιας μεγαλούπολης, όπως είναι ο Πειραιάς. Αυτήν τη στιγμή προέχει η προστασία και η ασφάλεια του μνημείου και των διερχομένων» τόνισε η κα Μενδώνη.

Και πρόσθεσε: «Με την ολοκλήρωση των έργων που απαιτούνται, θα πρέπει να βλέπουμε το Τείχος από τη θάλασσα και να το συναισθανόμαστε στη ξηρά. Η συνεχής αναβλητικότητα επιβαρύνει το μνημείο. Να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες να καλύψουμε το σύνολο του μνημείου μελετητικά και να εξετάσουμε από ποιο σημείο και μέχρι ποιου σημείου θα γίνουν οι παρεμβάσεις, οι οποίες μπορούν να οριστούν σε φάσεις. Το μνημείο, το Τείχος, είναι ένα, και προέχει να αποκτήσουμε την συνολική αποτύπωσή του. Η ενιαία μελέτη θα εξασφαλίσει τον οδικό χάρτη τον οποίον πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε τα Τείχη να αποδοθούν σύντομα και με ασφάλεια στους κατοίκους του Πειραιά».

Σχετικα
Γεωργιάδης: Οργανωμένη εκστρατεία λάσπης κατά της Μενδώνη
Γεωργιάδης: Οργανωμένη εκστρατεία λάσπης κατά της Μενδώνη

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού επισημαίνεται ότι ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο δήμαρχος Γ. Μώραλης συμφώνησαν ότι η Περιφέρεια και ο Δήμος Πειραιά αντίστοιχα θα συνεργαστούν με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ώστε από κοινού να αποφασιστεί το είδος και η έκταση των παρεμβάσεων στο Τείχος.

«Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Τείχος είναι ασύμβατη με την ιστορία του μνημείου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ανάπλαση της Πειραϊκής - Τι δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης

«Περιφέρεια Αττικής, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και Δήμος Πειραιά, συνεργαζόμαστε στενά για την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου που αφορά στην ανάδειξη του Θεμιστόκλειου Τείχους» είπε από τη μεριά του ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης.

Σχετικα
Υπέρ της Λίνας Μενδώνη 56 προσωπικότητες του Πολιτισμού
Υπέρ της Λίνας Μενδώνη 56 προσωπικότητες του Πολιτισμού

«Διαμορφώνουμε από κοινού ένα στρατηγικό σχέδιο για την υλοποίηση αυτού του έργου, που θα προσδώσει υπεραξία στην περιοχή. Η Περιφέρεια έχει ήδη εγκρίνει ένα σημαντικό κονδύλι χρηματοδότησης συγκεκριμένων έργων για το σκοπό αυτό. Αποτελεί πεποίθησή μου πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι ιδιαίτερα δημιουργικό και θα υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα» πρόσθεσε.

Ανάπλαση της Πειραϊκής: Έως τις 25 Ιουλίου θα έχουν τελειώσει όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η υπουργός ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ ως τις 25 Ιουλίου να συγκεντρώσουν όλες τις μελέτες, τις προγραμματικές συμβάσεις, τις συζητήσεις που έχουν γίνει με την ευκαιρία συναφών θεμάτων στο ΚΑΣ, προκειμένου να προκύψει όλο το κρίσιμο υλικό, βάσει του οποίου θα εκτιμηθεί το προς μελέτη έργο και θα τεθούν οι προτεραιότητες.

Πριν από το τέλος του τρέχοντος μηνός, θα υπάρξει και νέα σύσκεψη για την ανάπλαση της Πειραϊκής, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ανάθεση των αναγκαίων μελετών.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5