1821 Digital Gallery

Σπάει τη σιωπή της η εισαγγελέας στη δίκη Τοπαλούδη: Με πίεσαν

Δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη
Δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη © EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Χειμαρρώδης και αποκαλυπτική η Αριστοτέλεια Δόγκα αποκαλύπτει: «Μου ασκήθηκαν πιέσεις»
  • A-
  • A+
0
«Μου ασκήθηκαν πιέσεις, αλλά έπραξα το καθήκον μου» αποκαλύπτει η εισαγγελέας στη δίκη για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

Χειμαρρώδης και αποκαλυπτική ήταν η εισαγγελέας Αριστοτελεία Δόγκα αναφορικά με την υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη, σε συνέντευξή της στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής».

Έπραξα το καθήκον μου παρά τις πιέσεις που μου ασκήθηκαν

Η εισαγγελέας που με την αγόρευσή της προκάλεσε την αντίδραση του δικηγορικού κόσμου, κάνει λόγο για πιέσεις που της ασκήθηκαν κατά την διάρκεια της δίκης. «Έπραξα το καθήκον μου». Με αυτή τη φράση υπερασπίστηκε την αγόρευσή της η εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα στη δίκη της Ελένης Τοπαλούδη.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής μιλάει για τις επικρίσεις που δέχθηκε, τις πιέσεις που υπέστη στη διάρκεια της διαδικασίας αλλά και για τις σκέψεις να υποβάλει την παραίτησή της.

Σχετικα
Δίκη Τοπαλούδη: Μεθαύριο, Παρασκευή 20 Μαΐου, η απόφαση - Τι είπαν οι κατηγορούμενοι
Δίκη Τοπαλούδη: Μεθαύριο, Παρασκευή 20 Μαΐου, η απόφαση - Τι είπαν οι κατηγορούμενοι

Η εισαγγελέας αναφέρεται και στην ψυχολογική πίεση την οποία δέχεται. Η κ. Δόγκα απαντά και στις επικρίσεις που δέχθηκε από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρη Βερβεσό, όταν κατά την αγόρευσή της και απευθυνόμενη προς τους δικηγόρους υπεράσπισης τόνισε ότι δεν βοηθούν στην αποκατάσταση της αλήθειας.

«Έπραξα μόνο το καθήκον μου ως εισαγγελέας», λέει χαρακτηριστικά ενώ κάνει λόγο για «πρόθεση» άλλων δικαστικών λειτουργών να ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία με συνοπτικές διαδικασίες. «Αν δεν υπήρχε η παρέμβασή μου, η δίκη Τοπαλούδη θα τιναζόταν στον αέρα», εκτιμά η ίδια που σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί: «Έχω μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο τα επόμενα 24ωρα να δηλώσω την παραίτησή μου από το δικαστικό σώμα, όμως προσπαθούν να με αποτρέψουν άνθρωποι από το περιβάλλον μου».

Υπάρχει τεράστιο θέμα για τον υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσο, κι αυτά που δήλωσε

Η εισαγγελέας απαντά και στον Υπουργό παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο που με ανάρτησή του την είχε κατηγορήσει ότι στην αγόρευσή της είχε ταυτιστεί με την υπόθεση, λέγοντας ότι τα δικαστήρια δεν είναι απογευματινή λαϊκή.

«Αυτά που άκουσα για την αγόρευσή μου είναι τραγικά. Λυπάμαι πάρα πολύ. Υπάρχει τεράστιο θέμα για τον υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσο, κι αυτά που δήλωσε. Το δικό μου το δικαστήριο δεν έγινε ποτέ "λαϊκή απογευματινή". Θα πρέπει να ήταν πρώτα εκεί να ακούει κι ύστερα να εκφέρει άποψη», τονίζει η εισαγγελέας ξεκαθαρίζοντας πως αν θεωρούσε ότι έστω και σε έναν από τους κατηγορούμενους έπρεπε να αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό θα το πρότεινε.

Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου

«Εγώ είμαι τέτοιου ήθους που αν πίστευα ότι ο ένας τουλάχιστον από τους κατηγορουμένους στη δίκη Τοπαλούδη έπρεπε να πάρει ένα ελαφρυντικό για μειωμένο καταλογισμό, σε κόντρα όλων, θα το πρότεινα! Δεν δικάζω με τον κόσμο. Έτυχε ο κόσμος να ταυτιστεί μαζί μου. Δεν το προκάλεσα, δεν το επεδίωξα. Η αγόρευση του εισαγγελέα αλίμονο αν δεν προκαλέσει. Πώς θα πείσω εγώ τους ενόρκους; Πού ξέρω ότι ένας από αυτούς (σ.σ. τους ενόρκους), θλιμμένος, και επειδή τα παιδιά αυτά – οι κατηγορούμενοι – είναι νεότατα, δεν θα τους αναγνωρίσει και κάποιο ελαφρυντικό; Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου» τονίζει με έμφαση.

Και προσθέτει: «Ο εισαγγελέας πρέπει να στηρίξει την κατηγορία να πείσει τους ενόρκους. Τι να πω; Τι καλά παιδιά που ήταν και τι ωραία που φέρθηκαν; Οταν άκουσα τα απίστευτα ψέματα, είπα στους ίδιους – και όχι στους δικηγόρους όπως μνημονεύτηκε – ότι "συσκοτίσατε την υπόθεση". Ακόμη κι αυτό που αναφέρατε για το δάκρυ μου, αυτό δεν είχε σχέση με την υπόθεση Τοπαλούδη, αλλά με σημαντικό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζα εκείνες τις ημέρες και υπέφερα πραγματικά».

Η κ. Δόγκα επισημαίνει ότι μετά την αγόρευσή της υπήρξε αιφνιδιαστική παρουσία στο δικαστήριο δύο δικηγόρων εκπροσώπων του δικηγορικού συλλόγου οι οποίοι την τρόμαξαν, όπως χαρακτηριστικά ομολογεί με αποτέλεσμα να ζητήσει τη βοήθεια συναδέλφων της.

Η ίδια διευκρινίζει πως κατά την αγόρευσή της καταφέρθηκε μόνο εναντίον των ανίκανων νομικών και όχι των δικηγόρων στο σύνολό τους. «Αφού ήμουν κι εγώ δικηγόρος», προσθέτει. «Στη διάρκεια της δίκης έχω μιλήσει πολλές φορές για τον θετικό ρόλο που είχε άλλος δικηγόρος, νομικός εκπρόσωπος των κατηγορουμένων που έκανε σημαντικές προσπάθειες να λάμψει η αλήθεια, ο οποίος τελικώς αποχώρησε από την υπεράσπιση».

Δεν θα μου απαγορεύσει κανείς να είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος

«Δεν θα μου απαγορεύσει κανείς να είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος. Στο Facebook μιλώ για τη δικαιοσύνη, τη φιλοσοφία και τα ζώα, ποτέ όμως για πολιτικά. Έχω ζητήσει μάλιστα να τοποθετηθώ ως εισαγγελέας για την προστασία των ζώων. Πολλοί συνάδελφοί μου δικαστικοί κι από ανώτατες βαθμίδες έχουν “προφίλ” σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης κι αυτή είναι η επαφή τους με τον έξω κόσμο. Μπορώ να μείνω και σπίτι μου, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Ευτυχώς έχω χρήματα λόγω του συζύγου μου για να επιβιώσω. Γιατί αν μου πείτε να γυρίσω στη δικηγορία, καλύτερα να πάω να κάνω άλλη δουλειά με μικρό εισόδημα. Δεν μπορώ τα ψέματα και τις διαπλοκές. Βεβαίως υπάρχουν και δικηγόροι εντιμότατοι κι έχω πολλούς φίλους δικηγόρους» αναφέρει η εισαγγελέας στη δίκη για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

Ο Γιάννης Τοπαλούδης, πατέρας της αδικοχαμένης Ελένης τόνισε ότι η κόρη του μιλούσε μέσα από την ψυχή της Αριστοτέλειας Δόγκα.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5