1821 Digital Gallery

Guardian: Γιατί η Ελλάδα χτυπήθηκε λιγότερο από τον κορωνοϊό

Guardian για τους λόγους που ο κορωνοϊός πλήγωσε λιγότερο την Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη
Guardian για τους λόγους που ο κορωνοϊός πλήγωσε λιγότερο την Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη ©EUROKINNISSI
Η σύγκριση της Δυτικής με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
  • A-
  • A+
0
Ο Guardian αναλύει τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα και συνολικά η Ανατολική Ευρώπη χτυπήθηκε λιγότερο από τον κορωνοϊό.

Στους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υπέφεραν λιγότερο από την πανδημία του κορωνοϊού αναφέρεται δημοσίευμα του Guardian. Σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας, από τη σύγκριση μεταξύ της Δυτικής από τη μία και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από την άλλη, είναι εμφανής μία μεγάλη διαφοροποίηση στις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η σύγκριση των αριθμών από διαφορετικές χώρες μπορεί να είναι δύσκολη και πολλοί παράγοντες μπορεί δυνητικά να προκαλέσουν κάποιες παρεκκλίσεις στους αριθμούς. Ωστόσο, η συγκεκριμένη σύγκριση παρουσιάζει μια σημαντική διαφορά στον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων που δεν περνά απαρατήρητη.

Ακόμη και οι χειρότερο πληγείσες χώρες της κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν κρούσματα και θανάτους πολύ χαμηλότερα από τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης. Η Σλοβακία κατέγραψε μόλις 1.413 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 25 θανάτους. Η Αυστρία, που θεωρείται ευρέως ότι αντιμετώπισε με επιτυχία την πρόκληση του κορωνοϊού, έχει ωστόσο πάνω από 10 φορές τον αριθμό των λοιμώξεων και 20 φορές περισσότερους θανάτους από την Σλοβακία, με πληθυσμό μικρότερα από το διπλάσιο του μεγέθους.

Πολυάριθμες αιτίες έχουν συμβάλει στην απόκλιση σε διάφορες μεμονωμένες χώρες. Μία από αυτές είναι το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής που σημαίνει λιγότερους ευάλωτους ηλικιωμένους που ζουν ακόμα. Η χαμηλότερη πυκνότητα πληθυσμού. Οι λιγότερες πτήσεις προς την Κίνα, ή ακόμη και καθαρή τύχη.

Σχετικα
Πιο κοντά στην έξοδο από το lockdown η Σαγκάη
Πιο κοντά στην έξοδο από το lockdown η Σαγκάη

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, που είναι πλέον κοινή σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, εφαρμόστηκε πολύ νωρίς στην Τσεχία και την Σλοβακία και μπορεί επίσης να βοήθησε στην μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο σημαντικότερος λόγος της διαφοράς 

«Ο πιο σημαντικός λόγος, ωστόσο, που οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν υποφέρει λιγότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού φαίνεται να είναι ότι εφάρμοσαν πολύ νωρίς περιοριστικά μέτρα. Ενώ στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, δημόσιες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις συνεχίζονταν τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, οι κυβερνήσεις, μόλις είδαν τι συνέβαινε στην Ιταλία, έσπευσαν να επιβάλουν άμεσα lockdown. 

Σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ο φόβος των υποχρηματοδοτούμενων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης ευαισθητοποίησε τις αρχές οι οποίες έδρασαν άμεσα και με αποφασιστικότητα. Οι Ανατολικοευρωπαίοι έδειξαν πιο πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις εντολές των αρχών σε αντίθεση με τις «φωνές διαμαρτυρίας στη Δυτική Ευρώπη ή τις ΗΠΑ», συνεχίζει το δημοσίευμα του Guardian. 

Σχετικα
Δωρεάν rapid test: Πού γίνονται σήμερα Πέμπτη 26 Μαΐου από τον ΕΟΔΥ
Δωρεάν rapid test: Πού γίνονται σήμερα Πέμπτη 26 Μαΐου από τον ΕΟΔΥ

«Ήταν ακριβώς το γεγονός ότι αισθανθήκαμε ευάλωτοι για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που μας έπεισε να ακολουθήσουμε την καραντίνα. Επειδή δεν εμπιστευόμαστε το σύστημα», λέει ο πολιτικός επιστήμονας από τη Βουλγαρία, Ιβάν Κράστεφ.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Η Ελλάδα, όπως επίσης σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα, έσπευσε να εφαρμόσει έγκαιρα αυστηρά μέτρα περιορισμού για να αποφευχθεί η πίεση στο σύστημα υγείας που έχει πληγεί από τη λιτότητα.

«Είναι μία άλλη χώρα όπου οι αριθμοί των κρουσμάτων του κορωνοϊού μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει εντυπωσιακά χαμηλοί. Σε πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, έχουν καταγραφεί μόνο 2.620 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι σήμερα», σχολιάζει ο Guardian.

«Όπως και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, έτσι και η Ελλάδα είχε μια πραγματική αίσθηση του πόσο εύθραυστο είναι το σύστημα υγείας της», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, Γιώργος Παγουλάτος.

«Αυτό κινητοποίησε την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα νωρίτερα από άλλες κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης, οι οποίες αισθάνθηκαν μεγαλύτερη αίσθηση εφησυχασμού για την ικανότητα των συστημάτων τους να χειριστούν την κρίση», πρόσθεσε.

Υπάρχει ελπίδα ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση της πανδημίας, θα την βοηθήσει να επανακτήσει το διεθνές κύρος της μετά από χρόνια που γινόταν πρωτοσέλιδο ως το «μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης», γράφει το δημοσίευμα.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τσεχία έχουν συμπεριληφθεί σε ένα δίκτυο επτά χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία τη κρίση, συντονιστής του οποίου ήταν ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5