- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Πρύτανης ΕΚΠΑ για κορωνοϊό: Γιατί έπρεπε να κλείσουν τα σχολεία
Και τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, εξηγεί γιατί έπρεπε προληπτικά να κλείσουν τα σχολεία λόγω του κορωνοϊού.
Ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Θανάσης Δημόπουλος επικροτεί την απόφαση για προληπτικό κλείσιμο των σχολείων στην Ελλάδα και εξηγεί ότι και τα μικρά παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών, έχουν πιθανότητα να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον κορωνοϊό.
«Ο κορωνοϊός για να δημιουργήσει προβλήματα πρέπει να κατέβει στους πνεύμονες καθώς δεν είναι σαν το κοινό κρυολόγημα, αλλά ένα είδος πνευμονίας», τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Αναφερόμενος στη συμπτωματολογία του κορωνοϊού και τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι «είναι σύνηθες να δημιουργήσει κάποια βλάβη που συνήθως είναι πολύ ήπια και δεν φαίνεται σε ακτινογραφία στους πνεύμονες». Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής η δύσπνοια είναι «καμπανάκι» για δημιουργία πνευμονίας, ωστόσο είναι κάτι που θεραπεύεται στην πλειονότητα. Όσοι έχουν ενδείξεις πνευμονίας συνήθως, χρειάζονται νοσηλεία αλλά δεν εκδηλώνουν όλοι το ίδιο σοβαρά συμπτώματα.
Συγκεκριμένα, το 85% των ασθενών που νόσησαν είχαν ήπια συμπτώματα, ένα 15% χρειάζεται νοσηλεία, ενώ μόλις το 5% αφορά τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και χρειάζεται ΜΕΘ.
Τέλος, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ διευκρίνισε ότι το σκεπτικό για τα μέτρα, εκ των οποίων είναι και το κλείσιμο των σχολείων, στηρίζεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι ότι και τα μικρά παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών, έχουν πιθανότητα να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Παρόλο που στην πλειοψηφία θα έχουν ήπια έως και ελάχιστα συμπτώματα, τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να τηρήσουν τους κανόνες ατομικής ευθύνης, όπως το να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο αριθμός των περιπτώσεων που υπάρχουν στην κοινότητα, δηλαδή οι ενδείξεις διασποράς της λοίμωξης στην κοινότητα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις
Μποτιλιάρισμα στο σημείο
Η Καθηγήτρια Οικονομικών και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στέκεται δίπλα της
Εκατοντάδες κλήσεις στην Άμεση Δράση για παροχή βοήθειας
Πολύ δύσκολη κατάσταση σε πολλούς δρόμους της περιοχής
Το τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στις 07:15 στη συμβολή των οδών Μακρυγιάννη και Εσπερίδων στον Εύοσμο
Τι ανέφερε ο κτηνοτρόφος
Στην Αττική έπεσαν 150 τόνοι νερού ανά στρέμμα
Λάσπες, πέτρες και αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί
Σε ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» η κίνηση
Ο χάρτης που δείχνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
Το σημερινό του σκίτσο
Δείτε αναλυτικά τις περιοχές
Σύμφωνα με τον ίδιο «σε λίγες ώρες έπεσε σχεδόν το μισό ετήσιο ύψος βροχής της περιοχής»
Δείτε αναλυτικά τις περιοχές
Ζημιές σε βάρκες - Τα κύματα βγήκαν στον παραλιακό δρόμο
«Η ανάπτυξη κυρίως των ακριβών έγινε χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες μελέτες» σημείωσε ο καθηγητής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.