Visual Browsing

«Ελλάδα 2021»: Πρώτος σταθμός για τη Γιάννα Αγγελοπούλου το Ναύπλιο

Στο Ναύπλιο η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου
Στο Ναύπλιο η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου/© EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Από την «πρώτη πρωτεύουσα» της χώρας ξεκίνησε η πρόεδρος της Επιτροπής τον κύκλο επαφών με τους δήμους
  • A-
  • A+
0
Από το Ναύπλιο ξεκίνησε την περιοδεία της η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.

Από το Ναύπλιο, μια πόλη που «κάθε σημείο της έχει αναφορά στην Επανάσταση του 1821», ξεκίνησε τις επαφές της με τους δήμους, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου. Στην ομιλία της, στο «Βουλευτικό», όπου από το 1825 έως το 1826 στεγάστηκε η Βουλή των Ελλήνων, μίλησε το βράδυ της Παρασκευής, σε εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος της Επιτροπής για τα 200 χρόνια του σύγχρονου ελληνικού κράτους, που διοργάνωσε ο Δήμος Ναυπλίου.

«Η επιλογή μας να αρχίσουμε τις επαφές μας με τους δήμους από το Ναύπλιο σχετίζεται σίγουρα με το γεγονός ότι εδώ ο ιστορικός χρόνος αναφορικά με την επανάσταση υπήρξε εξαιρετικά πυκνός και ότι οι πρωταγωνιστές της επανάστασης άφησαν εδώ ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους» επεσήμανε στην έναρξη της ομιλίας της η Γιάννα Αγγελοπούλου και πρόσθεσε ότι «η επιλογή του Ναυπλίου έχει να κάνει και με το γεγονός ότι στη δημοτική αρχή υπήρχαν ήδη ώριμες σκέψεις και προτάσεις που άφηναν ανοικτό, ευρύ πεδίο συνεργασίας με την Επιτροπή».

Η Γιάννα Αγγελοπούλου, απευθυνόμενη στους πολίτες στην κατάμεστη αίθουσα, έδωσε έμφαση στην ευκαιρία αναστοχασμού που δίνει η επέτειος των 200 χρόνων. «Ως Επιτροπή θέλουμε με τις εκδηλώσεις που θα γίνουν να αναδειχθεί όχι μόνο το ιστορικό γεγονός της επανάστασης αλλά και το τι έγινε μετά. Πώς προχωρήσαμε. Να περιγράψουμε στον εαυτό μας και στους άλλους "ποιοι είμαστε", "πώς είναι η Ελλάδα σήμερα", να τιμήσουμε ανθρώπους των οποίων η παρουσία μας σημάδεψε. Ανθρώπους που στήριξαν τον τόπο τους ως ευεργέτες, που έκαναν την Ελλάδα γνωστή ως αθλητές, που έγραψαν το όνομα τους στα βιβλία της επιστήμης ή στον βωμό της τέχνης. Και τέτοιοι υπάρχουν πολλοί και κάθε πόλη έχει τους δικούς της» ανέφερε.

Σημείωσε, βεβαίως, ότι «αυτό δε σημαίνει πως η ίδια η επανάσταση και τα γεγονότα που σημάδεψαν τη γέννηση του κράτους μας θα μείνουν εκτός των δράσεων και των εκδηλώσεων που θα γίνουν το 2021». Κάθε άλλο, καθώς, όπως δείχνει και το παράδειγμα του Ναυπλίου, «κάθε σημείο της πόλης έχει αναφορά στην Ιστορία αυτή».

Σχετικα
Δωρεά 1 εκατ. ευρώ από την οικογένεια Αγγελόπουλου
Δωρεά 1 εκατ. ευρώ από την οικογένεια Αγγελόπουλου

Στο πλαίσιο αυτό, η κα Αγγελοπούλου στήριξε την πρόταση που κατέθεσε ο δήμαρχος, Δημήτρης Κωστούρος, να γίνει η ίδια η πόλη ένα μεγάλο ιστορικό πάρκο με χρήση των νέων τεχνολογιών, ώστε να αποτελέσει ένα τυπικό παράδειγμα για το πώς η ανάδειξη της ιστορίας της πόλης είναι ταυτόχρονα ένα παράθυρο προς το μέλλον. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος της Επιτροπής στο παράρτημα του ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου Xάρβαρντ, το οποίο είναι εγκατεστημένο στο Ναύπλιο, και στην ανάγκη ενίσχυσης των ευκαιριών που προσφέρει στα παιδιά της πόλης. Στόχο στον οποίο προσφέρθηκε να βοηθήσει και η ίδια προσωπικά, λόγω των στενών δεσμών που διατηρεί με το κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

«Ευκαιρία να διατυπώσουμε την επιθυμία μας για το αύριο»

Για την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», σύμφωνα με την κα Αγγελοπούλου «η επέτειος των 200 χρόνων, είναι μια ευκαιρία να διατυπώσουμε την επιθυμία μας για το αύριο. Και αυτή η κουβέντα αφορά κάθε κοινότητα, είτε αυτή είναι ΟΤΑ, είτε κάποια επαγγελματική ένωση, είτε κάποιο σωματείο. Γιατί πολλά από αυτά που επιθυμούμε προκειμένου η χώρα μας να έχει τη θέση που της αρμόζει, ξεκινάνε από εμάς».

Σχετικα
Πτώμα γυναίκας βρέθηκε κοντά σε βάλτο στο Ναύπλιο
Πτώμα γυναίκας βρέθηκε κοντά σε βάλτο στο Ναύπλιο

Και πρόσθεσε: «Το δικαίωμα στον δημόσιο χώρο, το δικαίωμα να φτάσεις στο σπίτι σου με ασφάλεια χωρίς να σε σκοτώσει κάποιο αυτοκίνητο, ή να μπορείς να περπατήσεις στο πεζοδρόμιο, το δικαίωμα στη ζωή όταν χρειάζεσαι αίμα, ή μυελό των οστών, το δικαίωμα στην καθαρή θάλασσα, στο φυσικό τοπίο χωρίς χωματερές, όλα αυτά, δεν νοείται να περιμένουμε από "τον άλλον" να μας τα εξασφαλίσει. Είναι δικαιώματα που θα τα κατοχυρώσει η κοινότητα, αποφασίζοντας επί της ουσίας τι είδους χώρα, πόλη, γειτονιά θέλουμε να έχουμε. Και το 2021 είναι ιδανική χρονιά για να γίνει αυτή η συζήτηση και να ξεκινήσουν πολλά από αυτά που θα αποφασίσουμε ότι θέλουμε».

Στο Ναύπλιο η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου
Στο Ναύπλιο η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου/© EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Σε κάθε πρόταση που θα κινηθεί στο πνεύμα που περιγράφεται παραπάνω, η Επιτροπή θα σταθεί συμπαραστάτης και αρωγός με τις δυνάμεις που διαθέτει. Κι αυτό, διότι, όπως με έμφαση κατέστησε σαφές η κα Αγγελοπούλου «οι πόροι της επιτροπής, τόσο για τη λειτουργία της όσο και για την υποστήριξη των εκδηλώσεων που θα γίνουν, προέρχονται αποκλειστικά από χορηγίες και τα όποια έσοδα προκύψουν, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου. Αν και κάποιοι καλοθελητές παριστάνουν ότι το αγνοούν».

«Η Επιτροπή περιμένει τις προτάσεις όλων μέσα από την ιστοσελίδα της Επιτροπής (greece2021) και ελπίζουμε ότι η συλλογή πόρων θα μας επιτρέψει να υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές» κατέληξε στην ομιλία της η κα Αγγελοπούλου.

Τι είπε ο δήμαρχος Ναυπλιέων

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της επιτροπής «Ελλάδα 2021», στην ομιλία του ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος τόνισε: «200 χρόνια επαναπαύεται στις δάφνες των προγόνων του και αφού απολογηθεί γι' αυτό, θέλει να δημιουργήσει πάνω σε αυτές τις δάφνες για να παραδώσει με νέους όρους στη νέα γενιά την ιστορία, τις προσωπικότητες του τόπου τους με το βλέμμα στο μέλλον».

Και συνέχισε, λέγοντας: «Το 2021 είναι μια τεράστια ευκαιρία -τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 2004 με την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, προσπάθεια της οποίας ηγήθηκε η κ. Αγγελοπούλου- να ενωθούμε και να συστρατευτούμε για να πετύχουμε την Ελλάδα που θέλουμε».

Στο Ναύπλιο η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου
Στο Ναύπλιο η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου/© EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, οι βουλευτές του νομού Γιάννης Ανδριανός (ΝΔ), Γιάννης Γκιόλας (ΣΥΡΙΖΑ), Ανδρέας Πουλάς (ΚΙΝΑΛ), τα μέλη της Εφορείας Τιμής που συνεστήθη στο Ναύπλιο για τη διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων κ.κ. Στέλιος Περράκης, Γιάννης Πανούσης, Γιάννης Βακαρέλης, Γιάννης Πετρόπουλος, Ιωάννα Παπαντωνίου, Γιάννης Μεταξάς, Κώστας Μαυριάς, Γιάννης Μανιάτης, Αλέξανδρος Μπότσος, Δημήτρης Χαραλάμπης και πλήθος κόσμου.

Νωρίτερα, το απόγευμα την κα Αγγελοπούλου υποδέχτηκαν στο Δημαρχείο ο δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και τα μέλη της Εφορείας Τιμής του Ναυπλίου. Επίσης, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ξεναγήθηκε στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Μουσείο από τη διάσημη ενδυματολόγο και πρόεδρο του ΔΣ του, Ιωάννα Παπαντωνίου.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5