Ελλαδα

Δωρεάν μαθήματα για κάθε ηλικία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ευκαιρία... να μάθεις! Αναλυτικός κατάλογος για να διαλέξεις τι σου ταιριάζει

70031036_10218275323611237_5952000098664710144_o_1.jpg
Παναγιώτης Μπρίμπος
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
neonbrand-1-aa2fadydc-unsplash.jpg
© NeONBRAND

Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες για τα δωρεάν μαθήματα για όλες τις ηλικίες στους δήμους της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη

«Γηράσκω αεί διδασκόμενος» έλεγε ο αρχαίος νομοθέτης Σόλων, κι αν μη τι άλλο όσα χρόνια κι αν περάσουν, όλα γίνονται αφού τρόποι βρίσκονται μαζί με τους τόπους κι όπως υπερθεματίζει το λαϊκό άσμα «όσο υπάρχουν δάσκαλοι, θα υπάρχουν μαθητάδες». Στην εποχή μας είναι δεδομένο πώς όλο και περισσότερο υπάρχει δίψα για μάθηση. Η διά βίου εκπαίδευση είναι πλέον προσιτή στον καθένα και ακόμη περισσότερο σε κάθε ηλικία, φτάνει κάποιος να το θέλει πολύ και όλα γίνονται. Αν κάτι βέβαια αντιμετωπίζεται ως τροχοπέδη στην εξέλιξη να μαθαίνει κανείς είναι συνήθως τα δίδακτρα που πολλές φορές είναι απαγορευτικά σε πολλές ηλικιακές ομάδες . Όμως πάντοτε υπήρχαν και λύσεις για δωρεάν εκπαίδευση, κυρίως με σεμινάρια που αφορούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και κυρίως της πληροφορικής. Είναι αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών.

Οι φορείς που οργανώνουν συνήθως επιμορφωτικά προγράμματα είναι οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς βέβαια να υπολείπονται πολιτιστικοί, εκκλησιαστικοί ή ακόμα και οικονομικοί σύλλογοι, φορείς ή επιχειρήσεις. Την τελευταία 30ετία μάλιστα με τα ευρωπαϊκά προγράμματα να κατακλύζουν από ευκαιρίες τον κάθε ενδιαφερόμενο υπήρξαν ουκ ολίγοι φορείς όπως σύλλογοι, ωδεία, εκπαιδευτικοί οργανισμοί, και ιδρύματα που προσέφεραν γνώση επί παντός επιστητού. Αρχικά μάλιστα πλήρωναν τον ενδιαφερόμενο για να μάθει (επιδοτούμενα με αμοιβή εκπαιδευομένου) και κατόπιν επιδοτούμενα μεν, που συμμετείχε δωρεάν ο εκπαιδευόμενος.

Ποτέ βέβαια δεν έπαυσαν τα αυτοχρηματοδοτούμενα που σε κάποιες περιπτώσεις τα δίδακτρα συμμετοχής ξεπερνούν και τον κατώτατο μηνιαίο μισθό για πέντε έξι τετράωρα. Ενώ με τον καιρό μας ήρθαν και τα webinars ώστε ο καθένας να παρακολουθεί από το χώρο που προτιμά ή τον βολεύει, μέσω διαδικτύου.

Είμαστε πλέον... in the year twenty-twenty, δηλαδή 505 χρόνια πριν το twentyfive-twentyfive που θα έλεγαν και οι Ζager and Evans από τα late 60's , μόνο που δεν σκεπτόμαστε καν τι θα υπάρχει τότε...αν όλα θα είναι κατεστραμμένα τεχνολογικά ή πλήρως μεταλλαγμένα.

Στο Νιάρχος για χρήση των υπολογιστών σε αρχάριους +65
Σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος , στους Δήμους της Ελλάδος και ευελπιστούμε σε κάποιο come back των εθελοντικών ομάδων ή ακόμη και κάποιων αμφιθεάτρων από το κατσάβραχο ως το mall να συνεχίσουν να προσφέρουν αφειδώς γνώση, πληροφορία και κυρίως ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως το έχουν κάνει επιτυχώς παλιότερα σε προγράμματα για τη μείωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού που σκοπό είχαν την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των νέων ανθρώπων για να μεταφέρουν τις γνώσεις τους και να «διδάξουν» άτομα μεγαλύτερης ηλικίας πώς να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή.

Πλέον αν είσαι πάνω από 65 ετών και ντρέπεσαι να πεις ότι δεν ξέρεις να χρησιμοποιείς τους υπολογιστές, μια βόλτα ως την θάλασσα αλλά και στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» μπορεί να σε ωφελήσει πολλαπλά. Εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον το Κέντρο Πολιτισμού προσφέρει καθημερινά γνώσεις. Αν θέλεις να εξοικειωθείς στη χρήση των υπολογιστών, μαθαίνοντας τις βασικές λειτουργίες τους, τα βασικά προγράμματα επεξεργασίας κειμένου και την πλοήγηση στο διαδίκτυο- με την υποστήριξη του Stavros Niarchos Foundation διοργανώνονται ολοκληρωμένα ή και μεμονωμένα προγράμματα που απευθύνονται σε αρχάριους χρήστες ηλικίας 65+ καθώς και σε όσους επιθυμούν να λάβουν βασικές γνώσεις του αντικειμένου, που θα βοηθήσουν στη διεκπεραίωση απλών εργασιών, μέσα από πρακτικά βήματα.

Τα μαθήματα γίνονται Δευτέρα έως Παρασκευή, 11.00-12.00, 12.30-13.30,14.00-15.00 στην αίθουσα υπολογιστών της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος με ελεύθερη είσοδο και έως 16 συμμετοχές με σειρά προτεραιότητας). Κύκλοι μαθημάτων ξεκινούν κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 6 Φεβρουαρίου και κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 10 Φεβρουαρίου. Βέβαια αν υπάρχουν κενές θέσεις μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει και μεμονωμένο μάθημα.

Επειδή όμως μέρος του οράματος του Ιδρύματος είναι να καταστεί ένας χώρος γνώσης και προσωπικής ανάπτυξης για όλους, από καιρού εις καιρόν προσαρμόζει για ενηλίκους αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, αποδεικνύοντας ότι στη γνώση δεν υπάρχουν περιορισμοί . Οι ενότητες αυτές αναφέρονται στα μαθήματα μετεωρολογίας, αρχιτεκτονικής, έκδοσης φανζίν, σύνθεσης χιπ χοπ, περιβαλλοντικά και άλλα. Περισσότερα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. (Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, Τηλέφωνο 216-8091000, https://www.snfcc.org/ekdiloseis)

Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ), στους Δήμους όλης της χώρας...
Και ερχόμαστε στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα οποία δημιουργήθηκαν ξανά σε όλη τη χώρα αφού επέστρεψαν μετά από απραξία τριών ετών. Τα κονδύλια βρέθηκαν . Το ΕΣΠΑ τρέχει σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι Δήμοι ανακοινώνουν με δελτία τύπου τα σεμινάρια που προσφέρουν. Είναι η συνέχεια εκείνων των προγραμμάτων που τα λέγαμε ΝΕΛΕ κατόπιν ΚΕΕ και τώρα ΚΔΒΜ.

Στα «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης» παρέχονται δωρεάν ενδιαφέροντα μαθήματα σε 264 Δήμους της χώρας. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει μία κοινή πλατφόρμα για να τα βρει κανείς όλα μαζεμένα. Πρέπει να μπαίνει μεμονωμένα στις ιστοσελίδες των δήμων να ερευνά και να ενημερώνεται.

Οι Δήμοι διοργανώνουν τα πρόγραμμα κυρίως σε αίθουσες σχολείων τις ώρες που δεν λειτουργούν και μπορεί να τα παρακολουθήσει όποιος θέλει ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής, ηλικίας και μόρφωσης, καθώς και μέλη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Στα ΚΔΒΜ υλοποιούνται δράσεις μη τυπικής εκπαίδευσης και ειδικότερα δράσεις γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων, που απευθύνονται σε ενήλικες άνεργους και εργαζόμενους, ανεξάρτητα από φύλο, μορφωτικό επίπεδο, χώρα καταγωγής, θρησκεία, τόπο διαμονής, νέους, φοιτητές κ.λπ., με μόνη προϋπόθεση το ενδιαφέρον τους για γνώση και ενεργό συμμετοχή.

Για τη διασφάλιση της ισότητας πρόσβασης στις δράσεις γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων, ιδιαίτερη μέριμνα πρόκειται να ληφθεί για τα μέλη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, τους μετανάστες και τους κατοίκους απομακρυσμένων – δυσπρόσιτων περιοχών.

Τα προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων που παρέχονται, σχετίζονται με τα ακόλουθα θεματικά πεδία:

• Οικονομία – Επιχειρηματικότητα
• Ποιότητα ζωής – Περιβάλλον
• Νέες Τεχνολογίες 
• Γλώσσα και Επικοινωνία 
• Κοινωνικές Δεξιότητες και Δράσεις
• Πολιτισμός και Τέχνη
• Συμβουλευτική Γονέων
• Προγράμματα Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων
• Ελληνομάθεια για Μετανάστες 

Πώς θα επιμορφωθώ;
Για θέματα επιμόρφωσης μπορείς να απευθυνθείς στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που έχουν αναλάβει οι Δήμοι.

Όσον αφορά τον τρόπο εγγραφής σε κάποιο ΚΔΒΜ υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις.

1) Αφού ενημερωθεί κάποιος για τα προσφερόμενα προγράμματα θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση εκπαιδευομένου στο ΚΔΒΜ που τον ενδιαφέρει, έχοντας μαζί του και την ταυτότητα.

2) Μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μέχρι δύο προγράμματα εκπαίδευσης τον χρόνο.

3) Τα τμήματα καταρτίζονται με βάση τον αριθμό των αιτήσεων, που έχουν υποβληθεί για κάθε πρόγραμμα εκπαίδευσης και τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης.

4) Εάν υπάρχει ικανός αριθμός αιτούντων για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο τότε συγκροτείται το αντίστοιχο τμήμα. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτούντων είναι μεγαλύτερος από 20 (μέγιστος αριθμός εκπαιδευομένων ανά τμήμα), ενεργοποιείται η διαδικασία δημιουργίας και νέου δεύτερου τμήματος. Ο αριθμός 16 ατόμων αποτελεί το ελάχιστο όριο έναρξης κάθε τμήματος μάθησης.

5) Τμήματα στα οποία, μετά από συνεχείς αποχωρήσεις εκπαιδευόμενων, απομείνουν λιγότερα των 11 ατόμων διακόπτονται, οπότε δεν παίρνει κανείς βεβαίωση παρακολούθησης.

6) Μόλις επιλεγείτε σε κάποιο τμήμα του Κ.Δ.Β.Μ. θα ενημερωθείτε τηλεφωνικά.

7) Η ημερομηνία λήξης των αιτήσεων για τα σεμινάρια δεν ισχύει σε περίπτωση που υπάρχει ενδιαφέρον και δεν έχει συμπληρωθεί τμήμα, οπότε υπάρχει σιωπηρή παράταση. Ενώ αν δεν υπάρξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μπορεί να μην γίνει ποτέ τμήμα.

8) Το κάθε τμήμα πιθανώς να συμπληρωθεί σε διαφορετικό χρόνο αναλόγως της ζήτησης και του χρόνου που ταυτοποιούνται οι ώρες που εξυπηρετούν τους συμμετέχοντες.

9) Ορισμένοι όροι μπορεί να διαφέρουν από Δήμο σε Δήμο. Υπάρχουν δήμοι που θέλουν αποκλειστικά δια ζώσης την κατάθεση της αίτησης και άλλοι που την δέχονται και ηλεκτρονικά. Υπάρχουν Δήμοι που θέλουν μόνο δημότες και κατοίκους, καθότι υπάρχει φόβος να μην έρθουν οι εκπαιδευόμενοι λόγω μεγάλης απόστασης και άρα να ακυρωθεί ο τμήμα ή να διακοπεί. Η αποδοχή, επομένως, της πρόσκλησης για παρακολούθηση κάποιου τμήματος θα πρέπει να γίνεται με συναίσθηση ευθύνης της υποχρέωσης. Εάν δεν σκοπεύετε να ολοκληρώσετε την παρακολούθηση του προγράμματος, τότε στερείτε τη θέση εκπαιδευόμενου που κατέχετε από κάποιον άλλο, ο οποίος πιθανόν θα ήθελε να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αυτό, αλλά μπορεί η ασυνέπειά σας να γίνει η αιτία διακοπής του προγράμματος.

10) Ο κάθε εκπαιδευόμενος υποχρεούται να παρακολουθήσει συστηματικά το πρόγραμμα στο οποίο έχει επιλεγεί. Δύναται να απουσιάζει κάποιες φορές, οι απουσίες όμως, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 20% του συνόλου των ωρών που διαρκεί το πρόγραμμα (π.χ. 5 ώρες για ένα πρόγραμμα διάρκειας 25 ωρών). Εάν υπερβείτε το όριο των απουσιών τότε αυτομάτως διαγράφεστε από τον κατάλογο των εκπαιδευόμενων και δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε πλέον το πρόγραμμα. 

11) Ασφάλεια για κάποιους θεωρείται κάτοικος ίδιου ή όμορου Δήμου.

12) Τα σεμινάρια συνήθως πραγματοποιούνται δύο τρίωρα την εβδομάδα.

Τι μπορώ να μάθω;
Τα τμήματα που δημιουργούνται - εφόσον υπάρξουν συμμετοχές- διαφέρουν από Δήμο σε Δήμο κυρίως λόγω και των εκπαιδευτών που έχουν δηλώσει συγκεκριμένα πεδία γνώσης. (Η αλήθεια είναι πώς τα προγράμματα έκαναν τρία χρόνια να επιστρέψουν όμως δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα για τους εκπαιδευτές που πολλοί από αβλεψία τους κόπηκαν . Φαίνεται όμως πώς το πρόβλημα αυτό μπορεί να θεραπευτεί, σύντομα. Παρακάτω σας παραθέτουμε τις ανακοινώσεις ορισμένων Δήμων στους οποίους στον Δήμο Αθηναίων μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος ξένες γλώσσες, νέες τεχνολογίες στην τρίτη ηλικία, δημιουργία ιστοσελίδας, επιχειρηματικότητα και Τουριστική - Πολιτιστική ανάπτυξη, εκπαίδευση μεταναστών, φωτογραφία, κοπτική-ραπτική, κ.ά.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης: Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής ,αποτελεσματική συνεργασία στον εργασιακό, Social media, Εκμάθηση Ποντιακής Διαλέκτου και Αγωγή υγείας-Πρώτες Βοήθειες. Στον Δήμο Πειραιά: Νέες Τεχνολογίες στην Τρίτη Ηλικία , Εθελοντικές δράσεις στην τοπική κοινωνία , Συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα (σχολικός εκφοβισμός, διαδίκτυο, πρόληψη εξαρτήσεων, διατροφή κλπ.) ,e-επιχειρείν , Διαχείριση εργασιακού άγχους/Εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής , Θεατρικό Εργαστήρι ,Εκμάθηση γραφής BRAILLE σε άτομα με προβλήματα όρασης, κ.ά. Στον Δήμο Ηρακλείου: Σύνταξη εγγράφων – φορμών, Σύγχρονες Τραπεζικές Συναλλαγές, Χαΐνηδες Γνώστες του Βουνού, Ανακύκλωση και κομποστοποίηση, Νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, Εθελοντισμός: Διαχείριση Κινδύνων, Κρίσεων, Εκτάκτων αναγκών στην τοπική κοινωνία, κ.ά. Στον Δήμο Κηφισιάς: Ελληνική γλώσσα για μετανάστες, Πρώτες βοήθειες και Αρωματικά – Φαρμακευτικά φυτά.

Δείτε στα links που ακολουθούν αναλυτικά τα μαθήματα και τις προϋποθέσεις για να τα παρακολουθήσετε:

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΜΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Τέλος η ομάδα του «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» και το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας - CSI Institute, και την εκπαιδευτική αρωγή του Μητροπολιτικού Κολλεγίου προσφέρουν τη δυνατότητα σε άτομα τρίτης ηλικίας να εκπαιδευτούν δωρεάν στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με τον 5ο εκπαιδευτικό κύκλο να ξεκινά τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου και να ολοκληρώνεται την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2020. στον οποίο συμμετέχουν 15 Δήμοι:

Αγίας Βαρβάρας: 2105690075
Αγίου Δημητρίου: 2109936085
Αιγάλεω: 2105697900
Βάρης /Βούλας /Βουλιαγμένης: 2132019920
Βριλησσίων: 2132050501
Γλυφάδας: 2108943800
Ελευσίνας: 2131601413
Ελληνικού / Αργυρούπολης: 2132018781
Ιλίου: 2102620001
Καλλιθέας: 2109522414 (08:00 - 10:00)
Κηφισιάς: 2108013820 (09:00 - 13:00)
Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη: 2104838374
Παλαιού Φαλήρου: 2109815323
Παπάγου – Χολαργού: 2132002893
Περιστερίου: 2105777102 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ