- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τις προληπτικές προσαγωγές
«Η προληπτική δράση της Αστυνομίας δεν μπορεί να οδηγεί σε προληπτική αναστολή των δικαιωμάτων»
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η προληπτική δράση της Αστυνομίας δεν μπορεί να οδηγεί σε προληπτική αναστολή των δικαιωμάτων».
Επίσης, η Ένωση αναφέρει ότι «οι διοικητικές στερήσεις της ελευθερίας που ονοματίζονται «προσαγωγές», όταν τελούνται αυθαίρετα πριν από προγραμματισμένες ή μη διαδηλώσεις, παραβιάζουν τα συνταγματικά δικαιώματα της προσωπικής ασφάλειας και της συνάθροισης, επειδή δεν αιτιολογούνται εξειδικευμένα και προσωποποιημένα, ενώ πραγματοποιούνται χωρίς καμία εγγύηση δικαστική και χωρίς να είναι εφικτή η πρόσβαση σε δικηγόρο».
Παράλληλα, η Ένωση αναφέρει πως «οι πρακτικές «αντισυνάθροισης» ή «αντιδιαδήλωσης», μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες και έχουν συνδεθεί με μελανές στιγμές της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, παλαιότερης και πρόσφατης» και συνεχίζει:
«Αλλά η γνώση, πόσο μάλλον η υποψία ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση, δεν δίνει στις δυνάμεις της τάξης το ελεύθερο να προβαίνουν σε συλλήψεις ατόμων που δεν έχουν παραβιάσει κανένα νόμο, χωρίς να τεκμηριώνεται εξατομικευμένα ότι υπήρχε σοβαρός επικείμενος κίνδυνος διάπραξης αξιόποινων πράξεων από συγκεκριμένα πρόσωπα, που δεν θα μπορούσε να αποτραπεί με πιο ήπια μέσα».
Τέλος, η Ένωση με αφορμή την επιβεβαίωση των προληπτικών προσαγωγών 16 ατόμων στα Γιαννιτσά την περασμένη Κυριακή, ενόψει δημόσιας εκδήλωσης από την πλευρά του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., υπογραμμίζει ότι «προληπτικές προσαγωγές (δηλαδή για λόγους μη εξατομικευμένης υποψίας) δεν είναι συμβατές με ένα κράτος δικαίου που σέβεται τις ελευθερίες».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτησή της με την τούρτα
Το σημερινό σκίτσο του
Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός έως την Πρωτοχρονιά
Ποιοι είναι οι 18 που είπαν «ναι» στον διάλογο
Δείτε αναλυτικά το εορταστικό ωράριο για την τελευταία Κυριακή του χρόνου
Οι ριπές ανέμου θα φτάσουν και τα 10 μποφόρ
Ουρές χιλιομέτρων και στην επιστροφή για τους εκδρομείς των Χριστουγέννων
Κλείνουν ξανά την 1η Ιανουαρίου
Στην μοιραία διαδρομή θα βρισκόταν και ένα πέμπτο άτομο - Αυτός ενημέρωσε τις Αρχές
Τι δηλώνει ο Γιώργος Μπότας
18 μπλόκα λένε «ναι» σε διάλογο με την κυβέρνηση
Επικρατούν δύσκολες συνθήκες στην περιοχή
Μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην Ιτέα
Συνελήφθη ένας αλλοδαπός διακινητής
Μετά την Πρωτοχρονιά η πανελλαδική σύσκεψη
Τα δύο σενάρια που αναφέρει ο μετεωρολόγος
Μετά την Πρωτοχρονιά η πανελλαδική σύσκεψη
Με στόχο να αποδειχθεί τι φορτώθηκε στα βαγόνια πριν τη σύγκρουση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.