1821 Digital Gallery
ΤΕΥΧΟΣ 692

Πού πάμε; Να κάνουμε Σινεμά ή να γνωρίσουμε το Ευρωκοινοβούλιο;

Πού πάμε; Να κάνουμε Σινεμά ή να γνωρίσουμε το Ευρωκοινοβούλιο;
Δημιουργούμε με φαντασία, αγωνιζόμαστε για τη δικαιοσύνη. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που φέρνουν τα παιδιά πιο κοντά στον πολιτισμό και την κοινωνία
  • A-
  • A+
0

«Λες να υπάρχει ένας Τζιουζέπε Τορνατόρε σε κάθε γωνιά της Ελλάδος; Σε κάθε σχολείο;» σχολίασε ο κριτής. «Πάμε Σινεμά. Η πραγματική avant garde του ελληνικού κινηματογράφου».

«Μοναδική εμπειρία! Κοινωνικοποιηθήκαμε με παιδιά άλλων χωρών, ήρθαμε σε επαφή με άλλες κουλτούρες, εντυπωσιαστήκαμε από το μαγευτικό Στρασβούργο» είπαν οι μαθητές από το ΓΕΛ Σουφλίου.

Με στόχο την επαφή με τα κέντρα λήψης αποφάσεων, τη γνώση μέσα από τον πολιτισμό, την ενδυνάμωση της προσωπικότητάς τους, αλλά και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, τα Ιδρύματα Ιωάννη Λάτση και Μαριάννα Βαρδινογιάννη εκπονούν ενδιαφέροντα προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ευρωβουλή: Πρόγραμμα «Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»
Το πρόγραμμα «Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωβουλής κι απευθύνεται κάθε Οκτώβριο σε σχολεία ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικα
Η γνώση και η εμπιστοσύνη στους θεσμούς ως αντίδοτο στα fake news
Η γνώση και η εμπιστοσύνη στους θεσμούς ως αντίδοτο στα fake news

Μέσω των διάφορων δράσεων, τα σχολεία –τα οποία συμμετέχουν σε εθελοντική βάση– έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την Ε.Ε., τις αξίες και στόχους της, να μάθουν για τον ρόλο, τις αρμοδιότητες και τη δομή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σημαντικό στοιχείο στο Πρόγραμμα είναι η αναβάθμιση της γνώσης των συμμετεχόντων γύρω από τον ευρωπαϊκό δημοκρατικό κοινοβουλευτισμό. Οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές παραλαμβάνουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς τιμητικό δίπλωμα συμμετοχής, ενώ το σχολείο αναγορεύεται σε «Σχολείο-Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Οι εκπαιδευτικοί (Senior Ambassadors) που συμμετέχουν παρακολουθούν σειρά ειδικών σεμιναρίων στην αρχή του προγράμματος από επιλεγμένους εκπαιδευτές. Τα έξοδα μετάβασης και διαμονής, όπου είναι απαραίτητο, καλύπτονται από το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα. Οι εκπαιδευτές, καθώς και το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα, υποστηρίζουν τους Senior Ambassadors σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος με την παροχή εκπαιδευτικού υλικού, πληροφοριών και επιστημονικής συνδρομής.

Κατά την ακαδημαϊκή χρονιά περίπου 100 σχολεία από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν με ενθουσιασμό στο Πρόγραμμα, φέρνοντας τη χώρα μας ανάμεσα στα κράτη μέλη με το μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών. Το Πρόγραμμα υλοποιείται με την επίσημη στήριξη από το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή των Ελλήνων.

Σχετικα
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Έφτασε η ώρα της Ολομέλειας
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Έφτασε η ώρα της Ολομέλειας

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το twitter


Υπουργεία Παιδείας & Πολιτισμού: Πάμε σινεμά;

Το «Πάμε Σινεμά;» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της κοινής δράσης των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας για την εισαγωγή στην εκπαίδευση μαθημάτων σχετικά με τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Τί είναι το πάμε σινεμά;

Έχει ως σκοπό του την ιδιαίτερη επαφή των μαθητών με την τέχνη του κινηματογράφου και την κατανόηση των βασικών αρχών της οπτικοακουστικής αφήγησης, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο σε μία εποχή που η εικόνα έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο μέσο μετάδοσης πληροφοριών, μεταφοράς γνώσης και επικοινωνίας, διαμορφώνοντας την προσωπικότητα των νέων ανθρώπων και επηρεάζοντας καθοριστικά την αντίληψή τους για τον κόσμο που τους περιβάλλει.

Μέχρι σήμερα παρακολούθησαν το πρόγραμμα πάνω από 4.000 σχολεία και γυρίστηκαν περισσότερες από 600 ταινίες. Όλα τα σχολεία που υλοποίησαν κινηματογραφικές ταινίες μέχρι 13', μπορούν να συμμετάσχουν έως και την 20ή Απριλίου 2019.

Περισσότερες πληροφορίες στο site και το facebook


Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση: «Μαθαίνουμε Παρέα»

Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Μαθαίνουμε Παρέα» διοργανώνεται εδώ κι έξι χρόνια από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση με στόχο την ενδυνάμωση της προσωπικότητας των μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών, την ανάπτυξη κι εξέλιξη του κάθε μαθητή, την προαγωγή και την ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης και αυτοαντίληψης μέσα από καινοτόμες δράσεις (ομαδο)συνεργατικές μεθόδους διδασκαλίας.

Ενδεικτικά προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί: Κλιματική αλλαγή, Ενυδρειοπονικά συστήματα καλλιέργειας, Ταξίδι στον πλανήτη Αρη, Από το παραμύθι στην ψηφιακή ιστορία. Στο πρόγραμμα υποβάλλουν κάθε Οκτώβριο τις προτάσεις τους εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα.


Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία»

Με στόχο την ενδυνάμωση των μαθητών, ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη διοργανώνει σε Λύκεια –ιδιωτικά και δημόσια– σε συνεργασία με το Κέντρο «Robert F. Kennedy Human Rights» το πρόγραμμα «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία».

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα αποτελείται από περισσότερα από 50 σχέδια μαθήματος και μέσα από τις ιστορίες των γενναίων αγωνιστών απ’ όλο τον κόσμο διδάσκει στους μαθητές τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καθώς οι μαθητές αρχίζουν να αυτοπροσδιορίζονται ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στο έργο της δημιουργίας ενός πιο δίκαιου και ειρηνικού κόσμου. Αυτό που κάνει το πρόγραμμα να ξεχωρίζει είναι η δύναμή του να εμπνεύσει δράση. Επιτρέποντας στους μαθητές να δουν τους εαυτούς τους ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενεργοποιεί μέσα τους και τη δύναμη να τα υπερασπίζονται στην καθημερινότητά τους.

Το Πρόγραμμα «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις, τις ΜΚΟ, τα μεγάλα ιδρύματα και τους ιδιώτες να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι στις συνεχιζόμενες καταχρήσεις. Όμως η πιο βαθιά επίδραση που επιφέρει είναι η πίστη στην ικανότητα του κάθε ατόμου να δημιουργήσει την αλλαγή.

Οι καθηγητές και τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ιστοσελίδα μπορούν να κατεβάσουν και να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα συμμετοχής και να την αποστείλουν στο «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» (φαξ 2108094484) ή στο email info@mvvfoundation.com. Περισσότερες πληροφορίες στο site του ιδρύματος.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5