Ελλαδα

Η «αβάντα» στους συμβασιούχους προκαλεί τριγμούς στο ΑΣΕΠ

Άγρια κόντρα για την «ευνοϊκή μεταχείριση» υποψηφίων στον διαγωνισμό με τις 8.166 θέσεις στους ΟΤΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
asep.jpg

Άνω - κάτω έχει γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) μετά την απόφαση να υπάρξει τελικά πριμοδότηση των υποψηφίων με προϋπηρεσία σε δήμους σε σχέση με άλλους του ιδιωτικού τομέα, κατά την υποβολή αιτήσεων σε διαγωνισμό για την κάλυψη θέσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι 8.166 θέσεις μονίμων στην Καθαριότητα των ΟΤΑ έχουν μετατραπεί σε «μήλον της Έριδος», με μέλη του ΑΣΕΠ να απειλούν ακόμα και με παραίτηση, καταγγέλοντας μεθοδεύσεις για τον αποκλεισμό από τον διαγωνισμό όσων δεν έχουν προϋπηρεσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παρ' όλο που μπορεί να έχουν εργαστεί με το ίδιο αντικείμενο σε ιδιωτική επιχείρηση/φορέα. Μάλιστα, θυμίζουν τα όσα εκτυλίχθηκαν έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, όταν και ασκήθηκαν έντονες πιέσεις από εκατοντάδες συμβασιούχους στον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη να συμπεριληφθεί στον διαγωνισμό αυτή η «ευεργετική» για τα συμφέροντά τους διάταξη, η οποία ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για τη μονιμοποίησή τους. Παράλληλα, όμως, αποκλείει από τη διαδικασία χιλιάδες άλλους υποψηφίους, οι οποίοι μπορούν να έχουν περισσότερα προσόντα.

simvasiouxoi.jpg
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «δημιουργία νέου κομματικού κράτους», ο κ. Γεωργαντάς εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η χρησιμοποιεί τον ΑΣΕΠ σε μια διαδικασία «κομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης».

«Ολες οι επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταλήγουν στην κομματική άλωση του κράτους. Τελικά, ίσως θα ήταν πιο έντιμο να ανακοινωθούν από τώρα οι προτιμήσεις τους για να μην ταλαιπωρούνται οι άλλοι υποψήφιοι» σχολίασε δεικτικά.

Άνω - κάτω

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση του ΑΣΕΠ ήταν επεισοδιακή, με τους τόνους να ανεβαίνουν διαρκώς και την ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι.

Τελικά, ελήφθη η απόφαση -με οριακή πλειοψηφία- να υπάρξει πριμοδότηση της προϋπηρεσίας σε δήμους. Ειδικότερα, η προηγούμενη εργασιακή εμπειρία σε δήμους και όχι στον ιδιωτικό τομέα, θα εξασφαλίζει 17 μόρια για κάθε μήνα.

Το «κερασάκι» στην τούρτα έρχεται με την αλλαγή όσον αφορά τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Η «αβάντα» δεν αφορά πλέον το 50% αυτών, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη, αλλά το σύνολο των θέσεων.

Μια θεσούλα

Κι όλα αυτά ενώ ήδη ο διαγωνισμός «τρέχει». Το πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για μια «θεσούλα» στο Δημόσιο φαίνεται από το γεγονός ότι οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 150.000.

Ήδη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΣΕΠ, δόθηκε παράταση έως την Παρασκευή 9 Μαρτίου και ώρα 14.00 για την ηλεκτρονική κατάθεση αιτήσεων από υποψηφίους ΔΕ.

Η κατάθεση αιτήσεων για τις υπόλοιπες κατηγορίες που στοχεύουν στον μεγαλύτερο αριθμό των θέσεων (5.130) ξεκινάει την Πέμπτη και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 23 Μαρτίου.

Επίσκεψη Γεωργαντά στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ

Έχοντας στο πλευρό του τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο κ. Γεωργαντάς επισκέφτηκε την Τετάρτη τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ.

Στόχος της επίσκεψης ήταν να εκφράσουν τα δύο στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ανησυχία τους αναφορικά με τις τελευταίες  εξελίξεις στον διαγωνισμό για την πλήρωση θέσεων στον τομέα της Καθαριότητας στους Δήμους. Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Γεωργαντάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Έχουμε από καιρό διαμηνύσει πως οι κυβερνητικές επιλογές για κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης δεν θα γίνουν ανεκτές από τη Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση, για την εξυπηρέτηση των πολιτικών αυτών σκοπιμοτήτων, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει και το ΑΣΕΠ.

»Επισκεφθήκαμε σήμερα τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ για να του διαμηνύσουμε ότι θεωρούμε αυτονόητο πως η ανεξάρτητη αυτή Αρχή, η οποία αποτελεί ένα θεσμό ο οποίος έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου, θα συνεχίσει να αποτελεί το φίλτρο για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις επιλογές του προσωπικού».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ