1821 Digital Gallery
Μέτρα ζητάνε από το Δραγασάκη οι ξενοδόχοι της Μυτιλήνης

Μέτρα ζητάνε από το Δραγασάκη οι ξενοδόχοι της Μυτιλήνης

Επειδή είναι προσφυγόπληκτοι 

10 έκτακτα μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού στη Μυτιλήνη και τ΄αλλά νησιά του Βόρειου Αιγαίου ζητάνε με γράμμα τους προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη οι ξενοδόχοι του νησιού, καθώς όπως αναφέρουν είναι «προσφυγόπληκτοι (και) τίποτα εδώ δεν είναι το ίδιο με την άλλη Ελλάδα». Μεταξύ άλλων, ζητάνε επιδότηση πτήσεων, επανάληψη της ακτοπλοϊκής; σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη, μείωση ΦΠΑ, καταργηση τελών κλπ. 

Λεπτομερέστερα 

«Α) Για μεν τη Λέσβο και επί του πρακτέου, είμαστε περισσότερο από βέβαιοι ότι με την (άμεση) διάθεση από μέρους της Πολιτείας-Αυτοδιοίκησης ποσού 250.000 ευρώ, θα εξασφαλισθούν αφ’ ενός τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις για το 2017 Χαμηλού Ναύλου (των 185 θέσεων ανά πτήση, μ’ εγγυημένη πληρότητα 85%, για διάστημα περίπου 30 εβδομάδων) και αφ’ ετέρου 3ετής Προγραμματική Σύμβαση (2017 – 2019), μ’ εξειδικευμένη εταιρεία στο Project and Crisis Management και με τη Marketing Greece στο Marketing, συμβάλλοντας ενεργά στην αναστροφή της αρνητικής μας εικόνας / ψυχολογίας / κλίματος στην Αγορά, όσο και στην άρση των δυσμενέστατων συνεπειών του 2016.

Επίσης για τους ίδιους λόγους θεωρείται επιβεβλημένη η ακτοπλοϊκή μας επανασύνδεση, σ’ ετήσια βάση, με τη Θεσσαλονίκη, αφού η Βόρεια Ελλάδα (απ’ τη Θεσσαλία και πάνω) αποτελεί το ζωτικό μας Χώρο προέλευσης τουριστών (ιδιαίτερα Ελλήνων).

Σχετικα
Η Κρήτη, ιδανικός προορισμός για οικογένειες, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ
Η Κρήτη, ιδανικός προορισμός για οικογένειες, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ

Β) Για το σύνολο δε των δεινοπαθούντων προσφυγόπληκτων νησιών της Π.Β.Α. κι ανάλογα με το βαθμό που έχουν πληγεί, επιβάλλεται η εκ των προτέρων άμεση λήψη ενεργητικών πρωτοβουλιών-μέτρων και θεσμικών, αντί της συνήθους πρακτικής, της εκ των… υστέρων (καθυστερημένης) λήψης τους, που και (αρκούντως) αποτελεσματικά δεν είναι και το … «λογαριασμό» αναίτια και περισσότερο ανεβάζουν, στέλνοντάς τον στους Κυβερνώντες κι εκείνοι πάλι πίσω … σ’ εμάς!

Ως τέτοια μέτρα προτείνονται:

1. Επιστροφή των σημερινών συντελεστών ΦΠΑ, στους αντίστοιχους του Σεπτεμβρίου 2015.

Σχετικα
Λέσβος: Προς μίνι lockdown- Δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού
Λέσβος: Προς μίνι lockdown- Δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού

2. ΕΞΑΙΡΕΣΗ, απ’ το σχεδιαζόμενο να ισχύσει από 1.1.2018, επαχθές για τους τζίρους μας, τέλος διανυκτέρευσης.

3. Κινητροδότηση, π.χ. με χρηματοδότηση συνδιαφήμισης – ανάλογης Ανταγωνιστριών μας Χωρών –Ακτοπλοϊκών και κυρίως Αεροπορικών Εταιρειών (Τακτικών, CHARTERS, Χαμηλού Ναύλου) / Τour Operators, που επιλέγουν τα νησιά μας ως Τουριστικούς Προορισμούς, κλιμακούμενων των κινήτρων ανάλογα με τη συμβολή τους στην επιμήκυνση της Τουριστικής μας Περιόδου, στην αύξηση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης, στον αριθμό αφίξεων, στη μείωση των ναύλων τους κλπ.

4. Άμεση κατάργηση των πάσης φύσεως, επαχθών για τους τζίρους / εισοδήματα / μεγέθη μας,«χαρατσιών», όπως π.χ. ΕΝΦΙΑ, καθώς και του συνόλου των μη συμβατών με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αντιπαραγωγικών υπέρ τρίτων επιβαρύνσεων, αυξάνοντας τους λογαριασμούς, όπως π.χ. της ΔΕΗ 2 & 3 και 5 & 7 φορές.

5. Μείωση (τουλάχιστον κατά 50%) των φόρων, ασφαλιστικών εισφορών (κυρίως αυτών), παραβόλων, Προστίμων, Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων, Ναύλων κ.ά, μ’ απόλυτη αντιστοίχισή τους στην πλουτοδοτική φέρουσα ικανότητά μας. – Αρχή της Αναλογικότητας, άρθρο 25 του Συντάγματος.

6. Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες / προγράμματα, με ειδική «προνομιακή» μεταχείριση, δίχως ρήτρες τζίρων, απασχόλησης, τήρησης όρων μακροχρόνιων υποχρεώσεων, χιλιομετρικής απόστασης (π.χ. των 80 χλμ στον Κοινωνικό Τουρισμό κ.ά.) καθώς και κριτήρια επιλεξιμότητας, που να μην παραγνωρίζουν τη δραματική κατάσταση στην οποία περιήλθαμε (όπως π.χ. στο σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχείρησης).

7. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων κι Επαγγελματιών του Τουρισμού, καθώς και στους μη προσληφθέντες πέρυσι εργαζομένους τους, ανάλογης των αποδεδειγμένων απωλειών τους το 2016, σε σχέση με το 2015 (ή και το 2014) κι εξυγίανση της Αγοράς, με περιορισμό των κακοπληρωτών / μπαταχτσήδων, για να μπορούμε να εισπράττουμε και να πληρώνουμε.

8. Μεταφορά της Π.Β.Α. απ’ την ΔΕΥΤΕΡΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ του ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ – που σήμερα είναι μαζί με τις Περιφέρειες …. Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου – στην ΠΡΩΤΗ ΖΩΝΗ.

9. Θεσμική κατοχύρωση στενής / συνεχούς συνεργασίας Δημοσίου, Αυτοδιοικητικού κι Ιδιωτικού Τομέα, μ’ εξασφάλιση της ίσης μεταχείρισης αμφίδρομης ισχύος μεταξύ τους σ’ όλα και στα πλαίσια του Ν4179(ΦΕΚ 175/Α΄/2013) με πρόβλεψη (εν όψει και του νέου υπό διαβούλευση πλαισίου του «Καλλικράτη»), ειδικής, απ’ ευθείας σοβαρής χρηματοδότησης των Δήμων, μ’ ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους (Αρχή της Επικουρικότητας), και στελέχωση των Δ/νσεών τους Τουρισμού (και της Περιφέρειας) μ’ εξειδικευμένο προσωπικό, ενθαρρύνοντας συγχρόνως συνεργασίες τους, με ειδικούς και υψηλού Know How εξωτερικούς συνεργάτες / εταιρείες, καθιερώνοντας παράλληλα FAST TRUCK και ONE STOP SHOP διαδικασίες, σ’ όλο το φάσμα των σχέσεων Πολιτείας / Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες (πλήττοντας άμεσα την Εθνοκτόνο Γραφειοκρατία, Μητέρα των δεινών μας) και το θεσμό του Destination Management Organization (DMO) ανά νησί.

10. Τέλος, ίσως η πιλοτική εφαρμογή μιας «άτυπης» Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης, π.χ. στην πολύπαθη Λέσβο, να ήταν η λύση στο δια-χρονο-χωρικό μας πρόβλημα, με το μικρότερο δυνατό κόστος και συνέπειες, τόσο για μας και τη Χώρα μας, όσο και για την Ε.Ε.!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ

ΠΕΡ. Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡ. ΤΕΚΕΣ»

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5