Περιβαλλον

Podcast Μηδενικό αποτύπωμα - Αγγελική Κοσμοπούλου | Η ιστορία του πλαστικού

Στο Podcast «Μηδενικό αποτύπωμα» η Αγγελική Κοσμοπούλου μιλά για μερικά από τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα στην Ελλάδα και στον κόσμο αναζητώντας λύσεις πέρα από τις λέξεις - Επ. 1: Η ιστορία του πλαστικού

aggeliki-kosmopoulou_1.jpg
Αγγελική Κοσμοπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πώς και πότε δημιουργήθηκε το πλαστικό και πώς έγινε το πρώτο συνθετικό πολυμερές με εμπορικές δυνατότητες; Πότε ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που η παραγωγή δεν εξαρτιόταν αποκλειστικά από τη φύση;

Το πλαστικό είναι ένα υλικό που άλλαξε την ιστορία του πλανήτη. Έδωσε λύσεις στην υγεία, στις μετακινήσεις, στη βιομηχανία, στην καθημερινότητα. Έκανε τη ζωή μας ευκολότερη και, κάποτε, καλύτερη. Κι αυτό ήταν μια επανάσταση. Η δημιουργία συνθετικού υλικού βοηθούσε τον άνθρωπο να ξεφύγει από τους κοινωνικούς και οικονομικούς περιορισμούς που έθεταν οι πρώτες ύλες, προσβάσιμες σε λίγους. Το νέο υλικό έκανε τα αντικείμενα πιο φτηνά και τον υλικό πλούτο διαθέσιμο σε περισσότερους. Όμως, η παραγωγή και η χρήση του είναι πια ανεξέλεγκτες. Η βιομηχανία παράγει, κι εμείς είμαστε εθισμένοι σε αυτό. Κι αυτό είναι πρόβλημα.

Από τη δεκαετία του 1950, ο κόσμος μας έχει παράξει περισσότερους από 9 δισεκατομμύρια τόνους πλαστικού. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από έναν τόνο πλαστικού για κάθε σημερινό κάτοικο της γης! Έναν τόνο πλαστικού για κάθε έναν από εμάς. Από τους 2,3 εκατομμύρια τόνους παραγωγής το 1950, φτάσαμε σήμερα τους 448. Και η παραγωγή πλαστικού εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί ως το 2050.

Σήμερα, σε όλον τον κόσμο, αναζητούνται οι λύσεις για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης χρήσης πλαστικού από τη μία, και για τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικά από την άλλη. Ο δυσάρεστος αντίκτυπος του πλαστικού στο περιβάλλον δεν είναι πια ένα «καμπανάκι» για λίγους. Είναι μια δυνατή σειρήνα για όλους μας.

Είναι ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο που επιλέγουμε προϊόντα και υπηρεσίες, καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας και υποστηρίζουμε επιχειρήσεις και brands. Το νομοθετικό πλαίσιο για τον περιορισμό των πλαστικών μίας χρήσης είναι μια καλή αρχή, για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Όμως η αλλαγή που χρειάζεται για να ισορροπήσει το περιβάλλον από την υπερβολική χρήση πλαστικού δεν μπορεί να έρθει μόνον από τη νομοθεσία, ούτε μόνον από πάνω προς τα κάτω - από τις κυβερνήσεις προς τους πολίτες. Χρειάζεται να αλλάξουμε συνολικά τη σχέση μας με το περιβάλλον, αρχίζοντας από σήμερα. Να είμαστε μέρος της λύσης, αντί να συντηρούμε  το πρόβλημα.


Συντελεστές
Sound design: Δάφνη Γερογιάννη
Ηχοληψία: Δημήτρης Ντάφης

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ