TV & Media

Πρόστιμο - «μαμούθ» ύψους 520 εκατ. δολαρίων στην Epic Games δημιουργό του Fortnite

Το βιντεοπαιχνίδι έχει δημιουργήσει φρενίτιδα στους εφήβους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
fortnite

Epic Games: Συμβιβασμός 520 εκατ. δολαρίων για παραβιάσεις απορρήτου

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) επέβαλε πρόστιμο-«μαμούθ» στην εταιρεία Epic Games, δημιουργό του δημοφιλούς παιχνιδιού Fortnite, παραπάνω από μισό δισ. δολάρια. Η απόφαση της επιτροπής ήρθε για να συμβιβάσει τις κατηγορίες εναντίον της εταιρείας για παραβίαση της ιδιωτικότητας και για αθέμιτες χρεώσεις.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που δημοσίευσε πρώτη την είδηση, η FTC είπε ότι η συμφωνία συνίστατο σε δύο διακανονισμούς-ρεκόρ, οι οποίοι έρχονται για να επιλύσουν αστικές καταγγελίες κατά της Epic. Η μία, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία παραβίασε τον ομοσπονδιακό Νόμο για την Προστασία του Απορρήτου των Παιδιών στο Διαδίκτυο (COPPA) συλλέγοντας προσωπικές πληροφορίες από παίκτες του Fortnite κάτω των 13 ετών χωρίς να ειδοποιήσει τους γονείς τους ή να λάβει επαληθεύσιμη γονική συναίνεση.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ για παραβίαση κανόνα της FTC, σύμφωνα με την ίδια την υπηρεσία, ενώ η Epic θα πρέπει να υιοθετήσει επιπλέον «ισχυρές προεπιλεγμένες ρυθμίσεις απορρήτου για παιδιά και εφήβους».

Ο δεύτερος διακανονισμός αφορά την αναγκαστική επιστροφή ποσού ύψους 245 εκατομμυρίων δολαρίων σε πελάτες της εταιρείας για το «σκοτεινό μοτίβο» και τις πρακτικές χρέωσης. Πρόκειται επίσης για το μεγαλύτερο ποσό επιστροφής χρημάτων της FTC σε υπόθεση τυχερών παιχνιδιών.

Η Epic Games, με έδρα στη Βόρεια Καρολίνα, αναπτύσσει μια από τις δημοφιλέστερες μηχανές βιντεοπαιχνιδιών (ουσιαστικά ο πυρήνας του λογισμικού), όπως επίσης και τα εξαιρετικά δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια «Fortnite», «Gears of War» και «Infinity Blade». Το Fortnite θεωρείται η μεγαλύτερη επιτυχία της αφού είχε περίπου 400 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες το 2021 και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα παιδιά και τους εφήβους.

Αγωγή κατά του Fortnite από γονείς παιδιών που σταμάτησαν να κοιμούνται και να τρώνε

Πριν λίγες μέρες εξάλλου ένας Καναδός δικαστής ενέκρινε ομαδική αγωγή τριών γονέων που λένε ότι τα παιδιά τους εθίστηκαν στο βιντεοπαιχνίδι Fortnite.

Οι ενάγοντες λένε ότι τα παιδιά τους παρέλειπαν τον ύπνο, το φαγητό και το ντους επειδή είχαν εθιστεί στο παιχνίδι. Στις δικαστικές καταθέσεις, σημείωσαν ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια το 2018.

Η Epic Games υποστήριξε ότι ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι αναγνωρισμένη ψυχολογική διαταραχή. Το δημοφιλές διαδικτυακό παιχνίδι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 350 εκατομμύρια παίκτες στο διαδίκτυο.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ