- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε η φωνή της γαλλοφωνίας, Ερβέ Μπουρζ
Μορφή του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης της Γαλλίας
Γαλλία: Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Ερβέ Μπουρζ, μορφή των γαλλικών μέσων ενημέρωσης.
Ο Ερβέ Μπουρζ, σημαίνουσα μορφή της γαλλόφωνης ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής δημοσιογραφίας και παθιασμένος υποστηρικτής της γαλλοφωνίας, πέθανε χθες Κυριακή σε ηλικία 86 ετών, σύμφωνα με οικείους του.
Εξέπνευσε σε νοσοκομείο του Παρισιού, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, συγγενείς και στενούς φίλους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ολιβιέ Ζενιά-Ρατά, ο άλλοτε προσωπάρχης του στο γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο (Conseil supérieur de l'audiovisuel, CSA).
Δημοσιογράφος, για χρόνια διευθυντής των τηλεοπτικών δικτύων TF1, France 2 και France 3, καθώς και του γαλλικού ραδιοφωνικού δικτύου RFI, ο Ερβέ Μπουρζ διετέλεσε επικεφαλής του CSA από το 1995 ως το 2001.
Πέραν του ηγετικού ρόλου του σε μέσα ενημέρωσης, ο Ερβέ Μπουρζ υπήρξε επίσης αγωνιστής εναντίον της αποικιοκρατίας σε μια εξαιρετικά τεταμένη περίοδο — αυτή του πολέμου στην Αλγερία — δεν έκρυψε ποτέ τον έρωτά του για την Αφρική, ενώ υπήρξε διαχρονικά παθιασμένος υπερασπιστής της γαλλοφωνίας.
Γεννημένος τη 2α Μαΐου 1933 στη Ρεν (βορειοδυτική Γαλλία), πήρε πτυχίο από την Ανώτατη Σχολή Δημοσιογραφίας της Λίλλης (Ecole supérieure de journalisme de Lille, ESJ) το 1955. Ακολούθησε μια μακρά διαδρομή από τα μέσα ενημέρωσης στην πολιτική, αλλά και στη διπλωματία — υπήρξε για μια περίοδο πρεσβευτής της Γαλλίας στην UNESCO.
Είχε συνυπογράψει το 2012 ένα τελευταίο ντοκιμαντέρ για την περίοδο αμέσως μετά το τέλος της αποικιοκρατίας στην Αλγερία (L' Algérie à l'épreuve du pouvoir) με τον Ζερόμ Σεσκάν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση του Τούρκου παραγωγού
«Εγώ είπα απλώς, ναι, σε μία πρόταση που μου κάνανε» είπε ο ηθοποιός
Υπήρξε συστηματικός συλλέκτης και ερευνητής της μουσικής και πολιτιστικής ιστορίας
Η εμφάνιση μετά την αποχώρηση της Σίας Κοσιώνη
Ο δημιουργός σειρών όπως οι «Τρεις Χάριτες» μίλησε για τα νέα δεδομένα στην ελληνική τηλεόραση
Εκ διαμέτρου αντίθετες οι απόψεις των παρουσιαστριών μετά το τέλος της εκπομπής Real View
Τίτλοι τέλους για την εκπομπή «Το ΄χουμε»
«Δεν θα με δείτε να γίνομαι καθηγήτρια», ξεκαθάρισε η ηθοποιός
Ο παρουσιαστής άφησε αιχμές κατά συναδέλφων του on air, μιλώντας για τα σχόλια που δέχεται όλη τη σεζόν
«Ο Γιώργος Μαργαρίτης ερχόταν κάθε μέρα στο νοσοκομείο και μου έλεγε "Σταρόβα πεθαίνω για σένα"»
«Δεν το έχω το επιχειρείν, μέχρι σήμερα είμαι με χρέη», δήλωσε ο ηθοποιός
Τι αναφέρει ο πατέρας του για την αποθεραπεία του παίκτη του Survivor
«Η οικογένειά της είναι φανταστική. Δεν την άφησαν ούτε δευτερόλεπτο. Δεν υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Τραϊανό Δέλλα, ήταν μια βιβλική φιγούρα»
«Θέλω να κάνετε τον σταυρό σας για εμένα και να πάνε όλα κατ' ευχήν»
Τα ΜΜΕ δεν ξέρουν πού να σταματάνε, το γνωρίζουμε αυτό, όμως πόσα κακοποιητικά λάθη να αντέξουν οι ογκολογικοί ασθενείς και οι οικογένειές τους...
Προβάλλονται κάποιοι άνθρωποι επειδή το κοινό ενδιαφέρεται γι’ αυτούς, ή το κοινό ενδιαφέρεται γι’ αυτούς επειδή προβάλλονται;
Η εμφάνιση του Κώστα Δόξα που προκάλεσε αίσθηση
Ο σταθμός του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα
Ο Αμερικανός πρόεδρος πανηγυρίζει για την αυλαία του The Late Show
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.