TV & Media

Τι πραγματικά καπνίζουν και σνιφάρουν οι ηθοποιοί στις ταινίες; (video)

Βουνό η μαγειρική σόδα στο Σημαδεμένο και τσιγάρο με χαμομηλάκι για τον Λίαμ Νίσον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319287-628308.jpg

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιμένει ότι ο κινηματογράφος παραμένει το μέσο που η βιομηχανία καπνού χρησιμοποιεί για να προωθεί τα προϊόντα της. Προσφάτως μάλιστα πρότεινε οι ταινίες που δείχνουν άτομα να καπνίζουν να αξιολογούνται ως ακατάλληλες δια ανηλίκους κάτω των 16 ετών. Εάν η πρόταση του ΠΟΥ βρει ευήκοα ώτα το κοινό του Χόλιγουντ θα μειωθεί και κατ' επέκταση και τα έσοδα της βιομηχανίας του θεάματος.

image

Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ μόνο το 2014 περισσότεροι από έξι εκατομμύρια νέοι ξεκίνησαν το κάπνισμα επηρεασμένοι από τους ήρωες των κινηματογραφικών ταινιών. Από την πλευρά τους, οι δημιουργοί θεωρούν την εικόνα του τσιγάρου εξαιρετικά κινηματογραφική για να της αντισταθούν. Για παράδειγμα ο ήρωας που χάνεται μαζί με τις σκέψεις του μέσα στο πυκνό σύννεφο καπνού, η ηρωίδα που ανάβει το ένα μετά το άλλο τσιγάρο γιατί ζει μια αναστάτωση, μια αγωνία, ένα δίλλημα. Όπως η Κέιτ Μπλάνσετ στο φετινό «Κάρολ» όπου στο 95% των σκηνών κρατά ή ανάβει ένα τσιγάρο.

image

Παρόμοιες ενστάσεις εκφράζονται για τις ταινίες που πνίγονται στην κοκαΐνη, που οι πρωταγωνιστές εθίζονται στην ηρωίνη ή που ντουμανιάζουν την οθόνη. Το Upvoted είχε μια απορία: Είναι όλοι οι ηθοποιοί καπνιστές και σνιφάρουν με δεκαδόλαρα κοκαΐνη; Ρώτησε τον βετεράνο του κινηματογράφου Τζεφ Μπάτσερ, ο οποίος έχει δουλέψει σε ταινίες με άπειρες σκηνές χρήσης ναρκωτικών, όπως το «Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο» πώς πετυχαίνουν όλα αυτά τα εφέ χωρίς να παραβιάζουν το νόμο και χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ηθοποιών; Και ο Τζεφ Μπάτσερ έδωσε τις εξής απαντήσεις. 

image

Κάπνισμα: Μέχρι τη δεκαετία του '90 οι περισσότεροι κάπνιζαν πραγματικά τσιγάρα. «Μπορούσαμε να κάνουμε ένα τηλέφωνο στις καπνοβιομηχανίες και να τους πούμε ''γυρίζουμε μια ταινία και χρειαζόμαστε τσιγάρα'' και μας έστελναν ένα κιβώτιο». Σήμερα, οι περισσότεροι καπνίζουν φυτικά από αρωματικά φυτά. «Για τον Λίαμ Νίσον, στην ταινία Non Stop, φτιάχτηκαν ειδικά τσιγάρα από χαμομήλι».

image

Χόρτο: Εννοείται ότι δεν είναι αληθινή. Και σε αυτή τη περίπτωση, όπως και στα τσιγάρα, δημιουργούν «χόρτο» από μια σειρά φυτικών προϊόντων. Εταιρείες, όπως η International Oddities, ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους ανεβάζουν τη διάθεση και χαλαρώνουν τον ηθοποιό αλλά όχι τόσο ώστε να καταστραφεί το γύρισμα.

image

Κοκαΐνη: Γάλα σε σκόνη και μαγειρική σόδα ήταν, κατά το παρελθόν, μια αρκετά δημοφιλής λύση, αλλά σήμερα χρησιμοποιείται η ινοσιτόλη, ή η Βιταμίνη Β σε σκόνη. Η βιταμίνη δίνει έντονη ενέργεια, κάτι που δε γνώρισε ο Μίκι Ρουρκ και δεν τον ενημέρωσαν, οπότε κατά τα γυρίσματα του The Westler, φρίκαρε με το αποτέλεσμα.

image

Ηρωίνη: Στις περισσότερες ταινίες, ο φακός δεν δείχνει τη στιγμή της ένεσης, αλλά όταν αυτό γίνεται, η σύριγγα που χρησιμοποιείται είναι προφανώς ψεύτικη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ