Πολιτικη & Οικονομια

ΙΕΛΚΑ: Φθηνότερο το τυπικό καλάθι στο ελληνικό σούπερ μάρκετ έναντι της Ευρώπης

Έρευνα σε εννέα χώρες αποκαλύπτει σημαντική απόκλιση τιμών, παρά τον υψηλό ΦΠΑ

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έρευνα του ΙΕΛΚΑ σε 40 κατηγορίες προϊόντων δείχνει ότι το ελληνικό καλάθι σούπερ μάρκετ παραμένει φθηνότερο σε σύγκριση με ευρωπαϊκές χώρες.
Το ΙΕΛΚΑ καταγράφει χαμηλότερες τιμές στο ελληνικό καλάθι σούπερ μάρκετ σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες © Envato

Έρευνα του ΙΕΛΚΑ σε 40 κατηγορίες προϊόντων δείχνει ότι το ελληνικό καλάθι σούπερ μάρκετ παραμένει φθηνότερο σε σύγκριση με ευρωπαϊκές χώρες.

Διατηρεί το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα το τυπικό καλάθι του νοικοκυριού στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, καθώς παραμένει φθηνότερο σε σύγκριση με οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τη νεότερη μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για τον Αύγουστο 2026.

Η έρευνα βασίστηκε στη σύγκριση περισσότερων από 6.000 τιμών σε 40 κατηγορίες βασικών προϊόντων (επώνυμων και ιδιωτικής ετικέτας) από 48 αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το μέσο καλάθι στην Ελλάδα είναι φθηνότερο κατά 29% σε σχέση με τη Γερμανία, 28% σε σχέση με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, 16% έναντι της Ρουμανίας, 15% έναντι της Βουλγαρίας, 12% έναντι της Ισπανίας και της Ιταλίας, και 3% σε σύγκριση με την Πορτογαλία.

Η επίδραση του ΦΠΑ στις τελικές τιμές

Η διαφορά υπέρ της Ελλάδας διευρύνεται ακόμη περισσότερο όταν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ, καθώς η χώρα μας επιβαρύνει τα τρόφιμα με συντελεστή 13%, καταγράφοντας τον δεύτερο υψηλότερο μέσο συντελεστή ΦΠΑ (15,7% στο εξεταζόμενο καλάθι) ανάμεσα στις δέκα χώρες.

Χωρίς την επιβάρυνση του φόρου, το μέσο καλάθι στις υπόλοιπες χώρες εμφανίζεται ακριβότερο από το ελληνικό κατά 37% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 36% στη Γαλλία, 35% στη Γερμανία, 22% στη Ρουμανία, 21% στην Ισπανία, 19% στην Ιταλία, 11% στη Βουλγαρία και 6% στην Πορτογαλία.

Όπως επισημαίνει το ΙΕΛΚΑ, η διαχρονική αυτή τάση των τελευταίων 12 ετών οφείλεται στις συστηματικές προσπάθειες λιανεμπόρων και προμηθευτών για συγκράτηση των τιμών.

Παράλληλα, στην τελική διαμόρφωση των τιμών μεταξύ των κρατών επιδρούν αστάθμητοι παράγοντες όπως το κόστος ενέργειας και μεταφορών, το μισθολογικό κόστος, οι ειδικοί φόροι, η εγχώρια παραγωγή και η γεωγραφική ιδιομορφία κάθε χώρας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης
Άρθρο Μητσοτάκη στον Guardian: Η Βρετανία δεν θα διαμέλιζε την Ταπισερί της Μπαγιέ, να επανενώσουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχτεί καμία ρύθμιση που θα την υποχρέωνε να αναγνωρίσει κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου επί των Γλυπτών» τονίζει ο πρωθυπουργός

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY