- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΥΠΟΙΚ: Όφελος 2 δισ. ευρώ από την πρόωρη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους το 2026
Από το 2019 έως το 2025 η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε πρόωρες αποπληρωμές δανείων, ύψους περίπου 36 δισ. ευρώ
Ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, σε πρόσφατη έκθεσή του «βλέπει» σημαντική αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους
Μετά την αποπληρωμή 6,94 δισ. ευρώ από το διμερές δάνειο ύψους 52,3 δισ. ευρώ με την Ευρωζώνη, τον Ιούνιο, η Ελλάδα σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 13 δισ. ευρώ εντός του 2026.
Στόχος ο περιορισμός του χρέους σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα της Ιταλίας έως το τέλος του έτους και αξιοποιώντας τα δημοσιονομικά πλεονάσματα και την υψηλή ρευστότητα στοχεύει να περιορίσει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στο 137% φέτος.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με δεδομένο ότι για κάθε ένα δισεκατομμύριο πρόωρης αποπληρωμής κερδίζουμε 30 εκατ. ευρώ (με το νέο κόστος δανεισμού), συνολικά από τα 13 δισ. ευρώ κερδίζουμε 360 εκατ. ευρώ. Στα 7 χρόνια κερδίζουμε μόνο από αυτά πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Αν συνυπολογίσουμε τα χαμηλά spreads, συν τον παράγοντα αξιοπιστία που προσελκύει μεγάλους επενδυτές, εξάγεται το συμπέρασμα ότι αυτή η τακτική έχει μόνο οφέλη.
Συνολικά, από το 2019 έως το 2025 η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε πρόωρες αποπληρωμές δανείων, ύψους περίπου 36 δισ. ευρώ.
Με αυτή την κίνηση το ελληνικό Δημόσιο περνάει ένα μήνυμα περαιτέρω διασφάλισης στους θεσμούς, στους οίκους αξιολόγησης αλλά κυρίως στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι κινείται με προνοητικότητα και διορατικότητα, έγκαιρα και σε ασφαλή χρόνο, προκειμένου να μειώσει ακόμη περαιτέρω τις ήδη μειωμένες ετήσιες μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες του και μετά το 2032.
Οι πρόωρες αποπληρωμές θα συνεχιστούν και τα επόμενα έτη, ώστε το εν λόγω δάνειο να αποπληρωθεί πλήρως έως το 2031, αντί του αρχικού πλάνου για το 2041.
Ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, σε πρόσφατη έκθεσή του «βλέπει» σημαντική αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους. Εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 107% του ΑΕΠ το 2031 από 136% φέτος και 128% το 2027. Το αποτέλεσμα αυτής της μείωσης εξπρές θα είναι να έχει η Ελλάδα χαμηλότερο χρέος το 2031 όχι μόνο από την Ιταλία - την οποία αναμένεται να αφήσει πίσω ήδη από φέτος - αλλά και από τη Γαλλία και το Βέλγιο, πλησιάζοντας τον μέσο όρο χρέους της Ευρωζώνης. Για την Ευρωζώνη, το χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 90% το 2031, στο ίδιο επίπεδο με το 2027.
Να σημειωθεί ότι τον επόμενο μήνα η ελληνική οικονομία θα αξιολογηθεί από τους οίκους αξιολόγησης DBRS, Moody's και SCOPE, ενώ οι αξιολογήσεις θα συνεχιστούν τον Οκτώβριο από τη Standard & Poor's και το Νοέμβριο από τη Fitch.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Από αύριο θα αρχίσουν να τρέχουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες», δήλωσε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
Από το 2019 έως το 2025 η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε πρόωρες αποπληρωμές δανείων, ύψους περίπου 36 δισ. ευρώ
Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ελλάδα 2026» ενισχύει καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Υδατοσφαίρισης Ανδρών το 2028
Λέξεις, διαπιστώσεις και μια πραγματικότητα που επιμένει να είναι πιο σύνθετη
H ανάρτηση του υπουργού Υγείας που τον εμφάνιζαν να έχει φωτογραφηθεί με την εισαγγελέα Μαρία-Ελένη Νικολού - Τι αναφέρουν τα Ellinika Hoaxes
Η ανακοίνωση της Άγκυρας και η απάντηση του ΥΠΕΞ
Σε ποια ελληνικά νησιά βρίσκονται κοντά
Τι αναφέρει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης
Πώς διαμορφώνονται τα ποσά
«Να μάθουμε να αναγνωρίζουμε συλλογικά και την καταστροφή που δεν ζήσαμε διότι το κράτος λειτούργησε αποτελεσματικά»
Το συγκινητικό αντίο της συζύγου του
Και επέμενε σε επιλογές που θεωρούσε σημαντικές
Η ξαφνική αδιαθεσία που ένιωσε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου
Τι πρέπει να ελέγξετε σε ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και IBAN
Τι αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη στη συλλυπητήρια δήλωση
Ποια είναι η προθεσμία για τις αιτήσεις
Στην Παναγία Σουμελά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.