- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Παπασταύρου: Από ένα θαλάσσιο οικόπεδο υπολογίζονται 10 δισ. έσοδα για τη χώρα
«Τα αποτελέσματα της ελληνικής γεώτρησης θέλουν δύο μήνες»
Παπασταύρου: Από ένα θαλάσσιο οικόπεδο υπολογίζονται 10 δισ. έσοδα για τη χώρα
Για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες μίλησε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι η χώρα προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην αξιοποίηση των πιθανών ενεργειακών της πόρων.
«Αυτό που κάνουμε είναι να επιταχύνουμε αποφασιστικά μια εθνική προσπάθεια. Δεν ανήκει σε μία κυβέρνηση, ανήκει στους Έλληνες», δήλωσε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δραστηριοποίηση των δύο μεγάλων αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών, της Chevron και της ExxonMobil.
Όπως αποκάλυψε, η Chevron διεύρυνε πρόσφατα την παρουσία της στην Ελλάδα, συμμετέχοντας πλέον και σε 5ο θαλάσσιο οικόπεδο στο Νότιο Ιόνιο, σε συνεργασία με τη HelleniQ Energy.
Μάλιστα, ο υπουργός ανέφερε ότι η κοινοπραξία εκτιμά πως στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει πιθανό κοίτασμα φυσικού αερίου της τάξης των 270 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. «Για να αντιληφθούμε το μέγεθος, οι ετήσιες ανάγκες της χώρας είναι περίπου 6 με 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», σημείωσε.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν υπάρχει γεωλογική ένδειξη κοιτάσματος, αλλά αν αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά. «Υπάρχει κοίτασμα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι αν είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα αναμένεται να προκύψουν περίπου 2 μήνες μετά την ερευνητική γεώτρηση, γεγονός που σημαίνει ότι την άνοιξη του 2027 θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για το μέλλον του έργου.
«Το ποσοστό επιτυχίας είναι 16%, αλλά αυτό θεωρείται αξιοπρεπές»
Ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε και στις πιθανότητες επιτυχίας της ερευνητικής προσπάθειας, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό επιτυχίας υπολογίζεται στο 16%.
«Κάποιος μπορεί να πει ότι το 16% δεν είναι μεγάλο ποσοστό. Στον τομέα των υδρογονανθράκων όμως θεωρείται απολύτως αξιοπρεπές», ανέφερε.
Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τη Νορβηγία, σημειώνοντας ότι η χώρα ανακάλυψε σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου έπειτα από 17 αποτυχημένες προσπάθειες.
Ο υπουργός επισήμανε ότι ακόμη και η επιβεβαίωση της ύπαρξης εμπορικά αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση της χώρας.
«Η οικονομική αλλά και η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας αναβαθμίζεται από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθεί η ύπαρξη εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος», τόνισε.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι εκτός από το Ιόνιο, προχωρούν και οι διαδικασίες για σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης, ενώ η δραστηριοποίηση της Chevron σε νέες περιοχές δημιουργεί, όπως είπε, μια «καμπύλη ωρίμανσης» των ερευνών που αποδεικνύει ότι η ελληνική στρατηγική έχει βάθος και προοπτική.
Κλείνοντας, σημείωσε ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κοινοπραξίας, η συνολική αξία ενός πιθανού κοιτάσματος στο συγκεκριμένο οικόπεδο θα μπορούσε να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος χρόνου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δείτε το βίντεο της αντιπαράθεσής τους
Η λίστα με τις 16 κατηγορίες που θα πάρουν το βοήθημα
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Τι ισχύει με τα αναδρομικά
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat
Η δήλωση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ
Υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης η πλειοψηφία - «Αγκάθι» παραμένει η ακρίβεια
Επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαφθορά
Αύριο το μεσημέρι το ραντεβού με τον Ανδρουλάκη
«Κοιμισμένοι, κολυμπάμε πάντα στα δήθεν ήρεμα νερά με την Τουρκία», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός
«Νομικά αβάσιμη κοινοβουλευτική απόφαση»
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας στο Χ
Οδηγός της νέας δράσης ΕΣΠΑ για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών με υψηλές επιδοτήσεις
Το Σάββατο η κηδεία του
Η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Tι είπε για τις διαδηλώσεις στη Γαλλία
Τι δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την απομάκρυνση Γκιλφόιλ
«Προσδοκία μου είναι η Ελλάδα να μπορεί πια να εξάγει τεχνογνωσία» τόνισε ο πρωθυπουργός
Το πρόγραμμα μετατρέπεται σε μόνιμη πολιτική του κράτους
«Υπάρχουν αλαζονικές συμπεριφορές, αλλά έχουν μειωθεί» σημειώνει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.