- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κυβέρνηση σε Τσίπρα για τα κόκκινα δάνεια: «Τα βίντεο ξεχνιούνται, οι υπογραφές μένουν»
Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στο σχέδιο «Ηρακλής»
«Πόλεμος» κυβέρνησης – Τσίπρα για τα κόκκινα δάνεια: «Τα βίντεο ξεχνιούνται, οι υπογραφές μένουν»
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε με φόντο τα «κόκκινα» δάνεια, μετά τη νέα παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο τα funds και το πρόγραμμα «Ηρακλής», με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να απαντά σε υψηλούς τόνους.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω ανάρτησής του στα social media, έκανε λόγο για ένα διαρκές κοινωνικό πρόβλημα που δεν λύθηκε αλλά μεταφέρθηκε από τις τράπεζες στα funds. Όπως υποστήριξε, σήμερα τα funds διαχειρίζονται πάνω από 90 δισ. ευρώ δάνεια, με τα 9 στα 10 να είναι μη εξυπηρετούμενα, ενώ τα στεγαστικά δάνεια αγγίζουν τα 25 δισ. ευρώ και αφορούν περισσότερους από 220 χιλιάδες δανειολήπτες.
Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στο σχέδιο «Ηρακλής», υποστηρίζοντας ότι το κράτος παρείχε 23 δισ. ευρώ εγγυήσεις ώστε τα funds να αποκτήσουν δάνεια στο 30% της αξίας τους, ζητώντας ωστόσο από τους πολίτες την αποπληρωμή στο 100%. Παράλληλα, ανέφερε ότι το 2025 οι πλειστηριασμοί κατοικιών ήταν πέντε φορές περισσότεροι σε σχέση με την περίοδο 2015–2019.
Η απάντηση του υπουργείου ήταν άμεση και ιδιαίτερα αιχμηρή. Σε ανακοίνωσή του σημείωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να εμφανιστεί «σαν πυροσβέστης στη φωτιά που ο ίδιος άναψε», υπενθυμίζοντας ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετήθηκε η λειτουργία των funds και των servicers μέσω του νόμου 4354/2015, ενώ το 2017 θεσπίστηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Το υπουργείο υποστήριξε πως τα «κόκκινα» δάνεια είχαν φτάσει τα 107 δισ. ευρώ επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ και παρέμεναν πάνω από το 43% του συνόλου των δανείων, ενώ σήμερα –όπως αναφέρει– οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ιστορικό χαμηλό 3,3%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν από 99,7 δισ. ευρώ το 2018 σε 72,6 δισ. ευρώ, ενώ μόνο το τελευταίο εξάμηνο πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο ρυθμίσεις οφειλών ύψους 330 εκατ. ευρώ τον μήνα, με το 42% να αφορά στεγαστικά δάνεια.
«Τα βίντεο ξεχνιούνται. Οι υπογραφές μένουν», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, καταλήγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας επενδύει στα προβλήματα, ακόμη και σε αυτά που ο ίδιος δημιούργησε, ενώ η κυβέρνηση επενδύει στις λύσεις».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε τη στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Στο 16ο Συνέδριο της ΝΔ, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Για προσαρμογή της Ελλάδας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας
«Περίπου 500.000 άνθρωποι στη χώρα μας δεν γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή πίεση»
«Είμαι περήφανος που είμαι υπουργός μιας από τις καλύτερες κυβερνήσεις που είχε η Ελλάδα ποτέ» τόνισε ο υπουργός Υγείας
Δείτε αναλυτικοί ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποιο είναι το ύψος του voucher
Όσα είπε για τη φετινή συμμετοχή στον μουσικό διαγωνισμό
«Η ΝΔ είναι το ισχυρότερο κόμμα στην Ελλάδα και το ΕΛΚ το ισχυρότερο κόμμα στην Ευρώπη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ
Δείτε LIVE τις εργασίες της 2ης ημέρας
Οι δήμοι θα μπορούν να ορίζουν ανώτατο αριθμό οχημάτων ανά περιοχή
Πότε θα ανακοινώσει ο πρώην πρωθυπουργός την επόμενη πολιτική του κίνηση
Τι δεν πρέπει να ξεχάσετε κατά την υποβολή της ένστασης
Με σύνθημα: Μαζί για την Ελλάδα του 2030
«Προχωράμε όλοι μαζί στην ισχυρή Ελλάδα του 2030»
Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στο σχέδιο «Ηρακλής»
Πού βρίσκετε το προσωρινό Μητρώο Δικαιούχων και Ωφελουμένων
Η κοινοβουλευτική ομάδα αριθμεί πλέον 11 βουλευτές
Συνεχίζεται η κόντρα με αφορμή το ακίνητο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Mε αφορμή την ένταξη στο κόμμα της πρώην πρόεδρου του Συλλόγου των Τεμπών
Νέο θερμό επεισόδιο με αφορμή την υπόθεση πρώην εργαζόμενης της Πλεύσης Ελευθερίας.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.