- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Στα δίχτυα της διπλωματίας το drone
Διαψεύδει η ουκρανική κατασκευάστρια εταιρεία ότι πρόκειται για Magura
Τι συμβαίνει με το drone στη Λευκάδα: Η διάψευση της Ουκρανίας για την προέλευσή του και στάση της Ελλάδας
Μπλεγμένο στα δίχτυα της ελληνοουκρανικής διπλωματίας, η οποία περνά ίσως την πιο δύσκολη φάση των σχέσεών της από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και η Ευρώπη, άρα και η ελληνική κυβέρνηση, τάχθηκε στο πλευρό των αμυνόμενων, φαίνεται πως παραμένει ακόμα το drone που εντοπίστηκε να πλέει αδέσποτο την περασμένη Παρασκευή σε θαλάσσια σπηλιά της Λευκάδας.
Εδώ και περισσότερες από 36 ώρες το θρίλερ για την πατρότητά του περιπλέκεται ακόμα περισσότερο μετά και από την επίσημη άρνηση της κατασκευάστριας ουκρανικής εταιρείας ότι το συγκεκριμένο μοντέλο βγήκε από τις εγκαταστάσεις της. «Τέτοιο μοντέλο δεν υπάρχει» ανέφερε η εταιρεία ενώ παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει δια του εκπροσώπου του ότι δεν έχει ζητηθεί ενημέρωση από την ελληνική πλευρά. Έχουμε δηλαδή την επίσημη διάψευση ότι το συγκριμένο πλωτό «Δεν είναι Magura». Όλα αυτά την ώρα που ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έχει εξ αρχής τοποθετηθεί επισήμως εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το drone είναι ουκρανικό, κάτι που δεν αποκλείει το ένα το άλλο.
Στον ουκρανικό ιστότοπο με αποκλειστικά θέματα στρατιωτικού ενδιαφέροντος militarnyi (Military News) αναρτήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (12 Μαΐου) το εξής δημοσίευμα, βασισμένο σε ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας UFORSE: (Μετάφραση από τα ουκρανικά με ΑΙ) «Ως ο μοναδικός κατασκευαστής μη επανδρωμένων συστημάτων επιφανείας κλάσης Magura, η UFORCE δηλώνει ότι το σκάφος που βρέθηκε κοντά στη Λευκάδα δεν είναι ένα drone Magura. Αν και έχει μια επιφανειακή οπτική ομοιότητα με συστήματα τύπου Magura, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και τα ορατά τεχνικά χαρακτηριστικά του δεν αντιστοιχούν σε καμία παραλλαγή στη γραμμή παραγωγής μας. Επιπλέον, η UFORCE δεν έχει παραγάγει ποτέ την έκδοση V3 — ένα τέτοιο μοντέλο δεν υπάρχει».
Ταυτοχρόνως, η ουκρανική πλευρά δηλώνει επισήμως άγνοια και δεν υιοθετεί την πατρότητα του drone, κάτι υπό τις συνθήκες αυτές είναι σχεδόν αυτονόητο. Σύμφωνα με το Ukrinform, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Χέορχι Τίκι, σε σχόλιό του προς εκπροσώπους του Τύπου, φέρεται να δήλωσε: «Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά για τη διευκρίνιση των συνθηκών του συμβάντος, εφόσον υποβάλει σχετικά αιτήματα». Πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι την Τρίτη 12 Μαΐου, αργά το απόγευμα, όταν και δημοσιοποιήθηκε η δήλωση του εκπροσώπου του ουκρανικού υπουργείο Εξωτερικών δεν υπήρχε αίτημα για ενημέρωση από την ελληνική πλευρά. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η στάση του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Μιχαήλο Φεντόροφ όταν πληροφορήθηκε το θέμα από τον Έλληνα ομόλογό του στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας ΕΕ και Ουκρανίας, στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης. Δήλωσε άγνοια για το θέμα και δεσμεύτηκε να το ερευνήσει και να ενημερώσει αναλόγως. Και αυτή η στάση, σύμφωνα με τις ελληνικές πηγές, θεωρήθηκε αναμενόμενη.
Αυτά τουλάχιστον φαίνεται να ισχύουν από την πλευρά της Ουκρανίας. Στο μεταξύ διάστημα, όμως, η δήλωση του Ν. Δένδια ήταν σαφής, η οποία έγινε αφού είχε παρέλθει τουλάχιστον ένα 48ωρο από την ανεύρεση του drone: «Για το drone που ανελκύσαμε στην Ελλάδα, το USV, έχουμε πλέον βεβαιότητα ότι είναι ουκρανικό. Η παρουσία αυτού του USV, του θαλάσσιου drone, επηρεάζει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και επηρεάζει επίσης την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα». Όταν είχε εντοπιστεί, όμως, ο υπουργός ήταν ακόμα περισσότερο κατηγορηματικός, κάτι που δεν έκανε και τόσο θετική εντύπωση στο Μέγαρο Μαξίμου: «Ξέρουμε τι είναι και ξέρουμε περίπου τι περιέχει» είχε πει από το βήμα του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Και συνέχισε κάνοντάς το ακόμα πιο βέβαιο: «Δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε, δημιουργούμε τις δυνατότητες ώστε η πατρίδα μας να παράγει και να μπορεί να εξοπλίσει το Πολεμικό Ναυτικό με τα πιο εξελιγμένα drones και anti-drones συστήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή [...] Ήμουν στην Πορτογαλία που έχει το πιο εξελιγμένο κέντρο για θαλάσσια drones στην ΕΕ, έτσι ώστε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει να το έχουμε και εμείς».
Ήταν σαφές από την αρχή ότι επρόκειτο για πολύ δύσκολη κατάσταση που ανάγκασε τις ελληνικές Αρχές, ανάμεσά τους και τις μυστικές υπηρεσίες, να εξετάζουν, πέρα από τρία-τέσσερα βασικά σενάρια και αυτό της σκόπιμης εκμετάλλευσης του έμφορτου με εκρηκτικά drone από τη ρωσική πλευρά. Δηλαδή, το drone να χάθηκε από τον έλεγχο των αρχικών του χειριστών για άγνωστο λόγο και αιτία ενώ είχε στόχο να πλήξει κάποιο πλοίο του ρωσικού «σκιώδους» στόλου μεταφοράς καυσίμων. Να πέρασε στον έλεγχο Ρώσων που είδαν σε αυτό την ευκαιρία μιας πολιτικά και διπλωματικά «ασφαλούς» για τους ίδιους ενέργειας σε αλλότριο έδαφος, τις συνέπειες της οποίας θα χρεωνόταν η Ουκρανία. Το σύνολο των σεναρίων, μεταξύ αυτών και το συγκεκριμένο, είχε καταγράψει στα δημοσιεύματά της η ATHENS VOICE, ήδη από την περασμένη Κυριακή.
Το ερώτημα, μετά και τη διάψευση της κατασκευάστριας ουκρανικής εταιρείας, είναι αν και πότε θα υπάρξει οριστική και καθαρή εικόνα για το θέμα, κάτι που προφανώς και δεν εξαρτάται από τις έρευνες των ελληνικών Αρχών, οι οποίες αναμένεται να συντάξουν το δικό τους πόρισμα και τις δικές τους αναφορές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στην Κεφαλονιά για τις εκδηλώσεις εορτασμού του πολιούχου του νησιού
Μέσω ειδικής πλατφόρμας, τα σχολεία θα μπορούν να συμμετέχουν και να καταθέτουν τα θέματα που θέλουν να συζητήσουν
Σκληρή ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού
Νέο εθνικό πρότυπο κέντρο για την άνοια στο Περιστέρι
Παρέμβαση της υπουργού στο Συμβούλιο EPSCO που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο
Την Πέμπτη η ψηφοφορία στην Ολομέλεια
Επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και τη διαφθορά
Συνέντευξη του εκτελεστικού προέδρου της METLEN στο CNBC
Οι περιφέρειες που καλύπτονται είναι η Αν. Αττική, Έβρος, Β΄ Πειραιώς, Α΄ Θεσσαλονίκης, Πιερία και Β3΄ Νότιος Τομέας Αθηνών
Το ελληνικό γιαούρτι, τα τυριά και τα φρούτα οδηγούν την εξαγωγική ανάπτυξη
Αναλυτικοί πίνακες με τις καταβολές που έγιναν
«Αποτελεί υποχρέωση της αναδόχου κοινοπραξίας η αποκατάσταση των ζημιών» ανέφερε ο υφυπουργός
Η χώρας μας δεν σταματά να αλλάζει πίστα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό
Τι ζητά από τον πρόεδρο της εταιρείας
Ξύλο μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, λεηλασίες σε καταστήματα
Η δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου
Η πολιτική διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών και η εργαλειοποίηση της κοινωνικής οργής
Πόσα δίνουμε τον χρόνο για την καθημερινή μας συνήθεια
«Για να θησαυρίσουν δεν διστάζουν να οδηγούν στον θάνατο απελπισμένους ανθρώπους»
Το κρίσιμο Eurogroup και τα δεδομένα στο τραπέζι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.