- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα συνεισφέρει στην ανθρωπιστική βοήθεια για το Σουδάν
Στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών
Γεραπετρίτης: «Τασσόμαστε υπέρ της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του Σουδάν»
Τη δέσμευση της Ελλάδας για επιπλέον χρηματοδοτική συνεισφορά ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ ως ανθρωπιστική βοήθεια για το Σουδάν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο πλαίσιο της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο.
📍 Βερολίνο | Παρέμβαση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην 3η Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για το Σουδάν
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) April 15, 2026
🔗 https://t.co/KPCUimRxX6 #SudanConference pic.twitter.com/mmKcQTGmhR
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τάχθηκε επίσης υπέρ της ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Σουδάν και έκανε λόγο για «ιδιαίτερα κρίσιμη» συγκυρία και κίνδυνο «σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης» για την περιοχή.
Κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη, ο κ. Γεραπετρίτης χαιρέτισε μεταξύ άλλων την παρουσία εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών του Σουδάν, καθώς, όπως επισήμανε, «η συμμετοχή τους είναι απολύτως αναγκαία» για την επίλυση της διαμάχης.
📍Berlin
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) April 15, 2026
FM George Gerapetritis at the 3rd International Humanitarian Conference on Sudan - Family photo#SudanConference pic.twitter.com/RcFeuTNYqj
«Επιβεβαιώνουμε εκ νέου την πάγια προσήλωσή μας στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Σουδάν και καλούμε όλα τα μέρη να τηρούν πλήρως το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Είναι απολύτως αναγκαίο να αναπτυχθεί μια συνεκτική προσέγγιση σχετικά με τη μετανάστευση και τον εκτοπισμό στο Κέρας της Αφρικής που επηρεάζουν τις μεταναστευτικές ροές στις οδούς τόσο της κεντρικής όσο και της ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ταυτόχρονα, εισηγήθηκε την «άμεση αποχώρηση όλων των εξωτερικών παραγόντων, τη δημιουργία διαδρόμων ασφαλούς διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, την οργανωμένη επιστροφή των εκτοπισμένων σε ασφαλείς ζώνες, καθώς και την παροχή προγραμματισμένης και προβλέψιμης χρηματοδότησης σε νόμιμους τοπικούς φορείς στο Σουδάν, ιδίως μέσω των Emergency Response Rooms (ERRs)».
Επιπλέον, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης κρίσιμων μη στρατιωτικών υποδομών στους τομείς της ύδρευσης, της ενέργειας, της υγείας και της επισιτιστικής ασφάλειας και τόνισε ότι «οποιαδήποτε επίθεση εναντίον τους συνιστά έγκλημα πολέμου», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να στηριχθούν και οι γειτονικές χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες από το Σουδάν, προκειμένου να αποτραπεί η περιφερειακή διάχυση της κρίσης.
«Είναι σαφές ότι το Σουδάν χρειάζεται μια πολιτική διακυβέρνηση. Αποτελεί ευθύνη μας, καθώς και της διεθνούς κοινότητας, να διαμορφώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον προς αυτόν τον σκοπό», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν έπειτα από τρία χρόνια εμφύλιας σύγκρουσης, ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για «προσβολή για τη διεθνή κοινότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
«Οφείλουμε να ακούσουμε τις φωνές των γυναικών και των παιδιών του Σουδάν, συμβάλλοντας παράλληλα στην ήδη κρίσιμη ανθρωπιστική χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΕ και του ΟΗΕ στη χώρα», τόνισε και, με την ευκαιρία της σημερινής Διάσκεψης, ανακοίνωσε τη δέσμευση της Ελλάδας για πρόσθετη χρηματοδοτική συνεισφορά ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για παραβίαση του Συντάγματος κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας
Τι ώρα εμφανίζονται τα λεφτά στα ΑΤΜ
«Σε 1,5 λεπτό ήταν στα επείγοντα ο καρδιολόγος» - Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας
Τι διαφορετικό θα έγραφε ένας σατιρικός συγγραφέας αν προσπαθούσε να σατιρίσει έναν πολιτικό; Τι πιο αστείο από έναν πολιτικό που θεωρεί ασήμαντο το ότι πουλούσε παπά για τις σπουδές του;
Πάντα με γνώμονα τα δημοσιονομικά περιθώρια
Η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το κράτος δικαίου
Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας για την Πόπη Παπανδρέου
Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις διεθνείς εξελίξεις και στην οικονομία, όχι στις παλιές αντιπαραθέσεις
Το μήνυμα του πρωθυπουργού από τη Βουλή για τον στενό του συνεργάτη
Η δήλωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
Για ποια νησιά προβλέπονται έως 10 δωρεάν διανυκτερεύσεις
Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και η απουσία επίγνωσης για όσα παίζονται στα υπουργικά γραφεία
Κρίσιμο το επόμενο 48ώρο για τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ μετά από ρήξη ανευρύσματος στον εγκέφαλο
Στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών
Ο νευροχειρουργός τονίζει τους κινδύνους και την έγκαιρη παρέμβαση
Συζήτηση για Ιράν, ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ και διπλωματικές πρωτοβουλίες ειρήνευσης
Με αφορμή το ζήτημα του Μάκαριου Λαζαρίδη
«Η Ευρώπη πιο ανθεκτική από το 2022»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.