- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μειώθηκαν οι οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες - Οι λόγοι
Στα 3,026 δισ. ευρώ οι οφειλές τον Νοέμβριο, με μικρή μηνιαία μείωση αλλά ετήσια αύξηση
Οριακή μείωση τον Νοέμβριο, αλλά σημαντική αύξηση σε ετήσια βάση λόγω νοσοκομείων και επιστροφών φόρων
Μικρή αποκλιμάκωση κατέγραψαν τον Νοέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, χωρίς ωστόσο να αντιστρέφεται η αυξητική τάση σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι οφειλές διαμορφώθηκαν στα 3,026 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 76 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο (3,106 δισ. ευρώ), αλλά αυξημένες κατά 706 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2024 (2,502 δισ. ευρώ).
Η συγκρατημένη βελτίωση από μήνα σε μήνα αποδίδεται κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία, αν και το πρόβλημα παραμένει έντονο, εν αναμονή συνολικής λύσης για το clawback των φαρμακευτικών εταιριών.
Oι οφειλές στα Νοσοκομεία, το Ταμείο Ανάκαμψης και οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες
Οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων προς ιδιώτες μειώθηκαν στα 1,68 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου, από 1,72 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, συνεχίζοντας να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Παράλληλα, το 2025 θεωρείται κρίσιμη χρονιά, καθώς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει δεσμευθεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τακτοποίηση των επιστροφών ποσών από τις εταιρίες. Επιπλέον, ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της 8ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει τον συμψηφισμό 400 εκατ. ευρώ επιστροφών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα εμφανίσουν ισόποσες επενδύσεις.
Σε επιμέρους κατηγορίες:
-
Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων (ΟΚΑ) μειώθηκαν στα 582 εκατ. ευρώ από 590 εκατ. ευρώ, με τον ΕΟΠΥΥ να διαμορφώνεται στα 247 εκατ. ευρώ.
-
Οι οφειλές των ΟΤΑ με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών περιορίστηκαν στα 224 εκατ. ευρώ από 239 εκατ. ευρώ.
-
Οι οφειλές των ΝΠΔΔ αυξήθηκαν οριακά στα 237 εκατ. ευρώ από 236 εκατ. ευρώ.
-
Αντίθετα, οι καθυστερούμενες επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στα 766 εκατ. ευρώ από 708 εκατ. ευρώ, με τις Βρυξέλλες να ζητούν ταχύτερη διευθέτηση λόγω επιπτώσεων στη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Η ανοδική πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προκάλεσε την παρέμβαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνου Πετραλιά. Με πρόσφατη εγκύκλιο, κάλεσε ΝΠΔΔ, ΟΚΑ και ΟΤΑ να προχωρήσουν άμεσα στην αποπληρωμή των οφειλών τους, προειδοποιώντας για καθεστώς εποπτείας και δημόσια δημοσιοποίηση όσων φορέων εμφανίζουν συστηματική ασυνέπεια.
Η εγκύκλιος ζητά, μεταξύ άλλων, την αποφυγή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και την άμεση αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν καθυστερήσεις, με διοικητικά ή νομοθετικά μέτρα όπου απαιτείται.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Περισσότερες από 200 συζητήσεις, 25 κλειστές συνεδριάσεις και έξι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή 1.200 ομιλητών
Το μόνιμο μέτρο που θα αφορά τους συνταξιούχους
Με αφορμή το ζήτημα των ιδιωτικών κλινικών
Η εκπρόσωπος της ΝΔ για Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, Λαζαρίδη και δημοσκοπήσεις - Έμφαση στη θεσμική αξιοπιστία
Μια καινοτόμα ψηφιακή διαδικασία αξιολόγησης σε θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων
Διαδικτυακή αντιπαράθεση σχετικά με τη δικαστική διαμάχη των δύο
«Είναι κάτι το οποίο έχω ζητήσει κι ε΄γω στο παρελθόν»
Σφοδρή αντίδραση ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί τον υπουργό για επιθέσεις και φόβο ελέγχου επί των σκανδάλων
Υπήρξε συνεχής παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων
Σταθερό προβάδισμα ΝΔ - Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, τρίτη η Καρυστιανού στην πρώτη της καταγραφή
Οι υψηλές τιμές των καυσίμων πλήττουν τη βιωσιμότητα των δρομολογίων και τις ακυρώσεις των αεροπορικών εταιρειών
Συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών της ΕΕ
Επί ελληνικής προεδρίας οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ για τον προϋπολογισμό 2028-2034
Ποια άλλα επιδόματα πληρώνονται
Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί
«Δεν μας έφτανε το ριφιφί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, φτάσαμε στο σημείο να θρηνούμε την καταστροφή ζωικού κεφαλαίου»
«Δεν τολμάει κανείς να το πει ανοιχτά ούτε από την αντιπολίτευση» ισχυρίζεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.