Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Διεύρυνση του καταλόγου μαρτύρων ζητά η αντιπολίτευση
Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για μάρτυρες, τηλεοπτική κάλυψη και ρόλους προσώπων
Κόντρα για μάρτυρες και διαφάνεια στην εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης επανεκκίνησαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά τη διακοπή των εορτών. Η αντιπολίτευση ζήτησε τη διεύρυνση του καταλόγου των μαρτύρων, αίτημα που απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία επιμένει ότι δεν υπάρχουν άλλα πρόσωπα που μπορούν να προσθέσουν ουσιώδη στοιχεία στην έρευνα.
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, βουλευτής της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, τόνισε ότι η εξεταστική θα ολοκληρώσει τις συνεδριάσεις της εντός της παράτασης που έχει εγκριθεί από την Ολομέλεια, δηλαδή έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Όπως είπε, «δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν άλλοι μάρτυρες που έχουν να προσδώσουν κάτι νέο», επισημαίνοντας ότι η κατάθεση της κ. Τυχεροπούλου –η οποία, όπως ανέφερε, θα αποτελούσε βασική μάρτυρα κατηγορίας σε ενδεχόμενη δικαστική διαδικασία– δεν ανέδειξε πολιτικές παρεμβάσεις από τον Λευτέρη Αυγενάκη ή άλλους υπουργούς.
Αίτημα ΠΑΣΟΚ για νέους μάρτυρες και τηλεοπτική κάλυψη της εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία το αίτημα του κόμματός της για κλήτευση πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων οι πρώην γενικοί γραμματείς του ΥΠΑΑΤ κ.κ. Μπαγινέτας και Παπαγιαννίδης, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς.
Η κ. Αποστολάκη άσκησε, επίσης, σφοδρή κριτική στην εξαγγελθείσα πρόθεση του προέδρου της Βουλής για απαγόρευση της τηλεοπτικής μετάδοσης των συνεδριάσεων μελλοντικών εξεταστικών επιτροπών. Όπως υποστήριξε, πρόκειται για «ομολογία πανικού της κυβερνητικής πλειοψηφίας» και ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντιταχθεί σε κάθε απόπειρα τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής που περιορίζει τη δημοσιότητα των εργασιών. Κατά την ίδια, «ο αποκλεισμός μαρτύρων και η απαγόρευση της τηλεοπτικής κάλυψης εξυπηρετούν τη συσκότιση και τη συγκάλυψη».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης έκανε λόγο για βιασύνη της πλειοψηφίας «να τελειώνει γρήγορα η εξεταστική».
Απάντηση Λαζαρίδη και νέος γύρος αλληλοκατηγοριών
Απαντώντας, ο κ. Λαζαρίδης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει». Για τον κ. Σαλμά σημείωσε ότι απορρίπτεται ως μάρτυρας λόγω αντιφατικών τοποθετήσεων, ενώ προχώρησε σε αιχμηρές αναφορές για στελέχη που συνδέονται με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, κάνοντας λόγο για υπόθεση στην Κρήτη.
Αναφερόμενος στους πρώην γενικούς γραμματείς που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι δεν είχαν αρμοδιότητα σε θέματα ΟΠΕΚΕΠΕ και επανέλαβε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει αποκλείσει κανέναν κρίσιμο μάρτυρα». Για το ζήτημα της τηλεοπτικής κάλυψης, παρέπεμψε τη συζήτηση στη Διάσκεψη των Προέδρων, τονίζοντας ότι στόχος της πλειοψηφίας είναι να μη μετατραπεί η εξεταστική «σε πεδίο σόου και στείρας αντιπαράθεσης».
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση έχουν κληθεί να καταθέσουν ο Αντώνιος Μωυσίδης, πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ (2015–2016), και ο Ιωάννης Καργιώτης, πρώην αντιπρόεδρος του Οργανισμού την ίδια περίοδο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogrou είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Θα γίνουν δύο συναντήσεις με τους αγρότες»
Ήπια ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για μάρτυρες, τηλεοπτική κάλυψη και ρόλους προσώπων
Οι φιλοδοξίες της και η συμμαχία του «προοδευτικού κόΖμου»
«Καλοπροαίρετα έκανε μια παρέμβαση την οποία θεώρησα άστοχη»
«Tο εμβόλιο είναι δοκιμασμένο 70 χρόνια»
Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να πιέσουν για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους
Η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
Στο επίκεντρο το Ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής
Συγκρίνει το ΕΣΥ με το σύστημα υγείας των ΗΠΑ
Στο επίκεντρο Mercosur, εισαγωγές και αυξημένα κόστη παραγωγής
Εικοσιτετράωρη λειτουργία θερμαινόμενης αίθουσας και τηλεφωνικής γραμμής
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως δεν βρήκε σήμερα ούτε μια λέξη να γράψει για τους αγρότες» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ισπανία εδώ και 13 χρόνια
«Το κίνημα έχει ως μόνο κριτήριο δράσης το κοινό καλό των πολιτών και τη διαφύλαξη των συμφερόντων της χώρας»
Τα πρώτα καλά νέα πιθανόν να έρθουν από τον Μάρτιο
Διαβάστε την εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού στα social media
Το πρόβλημα που συγκλόνισε το πολιτικό σύστημα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.