- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δημοσκόπηση Marc: Στο 31% η ΝΔ - Η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ - Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων
Τι λένε οι πολίτες για τη δημιουργία κομμάτων από τους Αλέξη Τσίπρα και Αντώνη Σαμαρά
Δημοσκόπηση Marc: Στο 31% η Νέα Δημοκρατία - Η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ και τα ποσοστά των κομμάτων
15,3 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της Marc για το Πρώτο Θέμα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 27%, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 11,7%, η Πλεύση Ελευθερίας 8%, η Ελληνική Λύση 7,5%, το ΚΚΕ 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,2%, η Φωνή Λογικής 2,4%, το ΜέΡΑ25 2,4%, η Νίκη 2,3%, το Κίνημα Δημοκρατίας 1,8%, οι Σπαρτιάτες 1,3%, η Νέα Αριστερά 1%, άλλο κόμμα 2,4%, ενώ 3,6% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει.
Στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η ΝΔ συγκεντρώνει 31%, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 14%, η Πλεύση Ελευθερίας 10%, η Ελληνική Λύση 9,7% το ΚΚΕ 9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,2%, η Φωνή Λογικής 3,6%, το ΜέΡΑ25 3%, η Νίκη 2,7%, το Κίνημα Δημοκρατίας 2,2%, οι Σπαρτιάτες 1,6%, η Νέα Αριστερά 1,2% ενώ το 4,8% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα.
Δημοσκόπηση Marc: Ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός;
Σε άλλο σημείο, στην ερώτηση «ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός», ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 31,2%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 7,8%, o Κυριάκος Βελόπουλος 7,4%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου 7,1%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας 3,3%, ο Σωκράτης Φάμελλος 3,2%, ο Γιάνης Βαρουφάκης 2,4%, ο Στέφανος Κασσελάκης 2,3%, η Αφροδίτη Λατινοπούλου 2,3%, ο Δημήτρης Νατσιός 1%, ο Αλέξης Χαρίτσης 0,8%, ο Βασίλης Στίγκας 0,4%, ενώ το 2,4% δηλώνει ότι θεωρεί καταλληλότερο κάποιο άλλο πρόσωπο από τους συγκεκριμένους πολιτικούς αρχηγούς.
Τι απαντούν οι πολίτες για τη δημιουργία κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αντώνη Σαμαρά;
Το 26,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η δημιουργία ενός «κόμματος Τσίπρα» θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία επανασυσπείρωσης της Κεντροαριστεράς. Το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει το 62,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2023 και το 22,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την ερμηνεία της Marc, αυτό δίνει στον πρώην πρωθυπουργό προοπτικές να βρεθεί στην τρίτη -ή και δεύτερη- θέση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χωρίς όμως να απειλεί άμεσα την κυριαρχία της Ν.Δ.
Παράλληλα, το 19,6% του δείγματος θα ήθελε να δει τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρά στη δημιουργία κόμματος, ενώ το 59,8% τον προτρέπει να απέχει από την πολιτική. Το 13,6% επιθυμεί την επιστροφή του στη ΝΔ. Υπέρ ενός τέτοιου κόμματος τάσσεται το 27% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 24,2% του ΠΑΣΟΚ, πιθανώς θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μείωνε την επιρροή της Νέας Δημοκρατίας. Το 14,4% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. του 2023 θα στήριζε κόμμα Σαμαρά — αλλά μεταξύ όσων δηλώνουν σημερινή πρόθεση ψήφου στη Ν.Δ. το ποσοστό πέφτει στο 4,4%. Την ίδρυση νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό υποστηρίζει και ένας στους τρεις ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης.
Ένας στους δύο πολίτες συμφωνεί στον εξορθολογισμό των ΕΛΤΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί εναλλακτική εξυπηρέτηση.
Σχετικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι πολίτες κατανέμουν ευθύνες τόσο στις πολιτικές ηγεσίες όσο και σε όσους λάμβαναν παράνομες ή αδικαιολόγητες επιδοτήσεις.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Διερωτώμαι τι θα λένε τώρα», επισημαίνει σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Χωρίς τέλος ο «πονοκέφαλος» για τους αδειούχους του Αυγούστου
Τι ισχύει με την προσαύξηση
Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
«Αγρότες και κτηνοτρόφοι διαπιστώνουν ότι το πλαίσιο των επιδοτήσεων μπαίνει στα σωστά του θεμέλια» σημειώνει ο πρωθυπουργός
«Να μην αφήσουμε να περάσει ούτε μία μέρα για να προχωρήσουμε στις ενέργειες αποκατάστασης του δάσους που χάθηκε»
Ποιες εργασίες θα γίνουν
Πού και πώς κάνω την αίτηση
Προτεραιότητα η προστασία των πολιτών και η ταχεία καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών
Η είσοδος της Meridiam ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας - H σημασία της συμφωνίας
Για ανεπαρκή χρηματοδότηση κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ
«Τώρα είναι δικό μας χρέος να σταθούμε δίπλα σας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ο Αλ Σισί εξέφρασε την συμπαράστασή του στην Ελλάδα για τις πρόσφατες πυρκαγιές
Ολοκληρώθηκαν 66.578 αιτήσεις - Στο 80% παραμένει η ποσοστιαία εγκρισιμότητα
Η ανακοίνωση από Αυγερινό, Κοκοτσάκη, Μουτσάτσου και άλλων 19 πρώην στελεχών του Κινήματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»
Η Meridiam αναλαμβάνει πλειοψηφικό πακέτο στην GSI - Υπογράφονται και οι έρευνες βυθού
Όσα αποφασίστηκαν στη διυπουργική υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες της πυρκαγιάς ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.