Βενιζέλος: «Η χώρα είναι μη διακυβερνήσιμη – Υπνοβατεί μέσα στις σημερινές συνθήκες»
Αναφερόμενος στον πολυετή σχεδιασμό για την περίοδο 2026-2029
Βενιζέλος: «Η χώρα είναι μη διακυβερνήσιμη – Υπνοβατεί μέσα στις σημερινές συνθήκες»
Για μια χώρα «μη διακυβερνήσιμη» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τον νέο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό προγραμματισμό που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Γιαννίτση «Ελλάδα 1953-2024: Χρόνος και Πολιτική Οικονομία», ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός «δεν επιτρέπει στη χώρα να νιώθει ασφαλής και βιώσιμη» ενώ, όπως είπε, «η χώρα υπνοβατεί».
Αναφερόμενος στον πολυετή σχεδιασμό για την περίοδο 2026-2029, τόνισε ότι προβλέπεται διαρκώς μειούμενος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ και περιορισμένη ιδιωτική κατανάλωση. Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, «το συγκλονιστικό στοιχείο» αφορά τις επενδύσεις: ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου εκτιμάται στο 10,2% το 2026, 4,1% το 2027, 0,9% το 2028 και μόλις 0,8% το 2029. «Καταλαβαίνετε; Η χώρα υπνοβατεί», σημείωσε o Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας και δημογραφίας.
Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε και στην απασχόληση, όπου δεν προβλέπεται αλλαγή, με την ανεργία να παραμένει γύρω στο 8%. «Θα το αντιμετωπίσουμε έτσι; Πρέπει να συζητήσουμε με άλλους όρους», υπογράμμισε.
Ο Βενιζέλος επανέλαβε ότι η χώρα «είναι μη διακυβερνήσιμη», όχι λόγω έλλειψης κυβέρνησης ή κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά επειδή δεν είναι βέβαιο αν η κοινωνία μπορεί να εξασφαλίσει συναίνεση και συμπεριληπτικότητα. Έθεσε επίσης το ζήτημα αν το πολιτικό σύστημα μπορεί να διαμορφώσει κυβερνήσεις συνεργασίας στο μέλλον.
Τόνισε, δε, την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου – πέρα από την επαναφορά συλλογικών συμβάσεων – και εξήρε την προσωπικότητα του Τάσου Γιαννίτση, τον οποίο χαρακτήρισε «σπάνιο είδος δημόσιου λειτουργού υψηλού επιπέδου».
Από την πλευρά του, ο Τάσος Γιαννίτσης τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για το παρόν και το μέλλον της χώρας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πορεύεται μέσα σε πολλαπλές αβεβαιότητες και κινδύνους, χωρίς ένα συλλογικό όραμα να τη συνεγείρει. «Ελπίζω ότι θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να πετύχουμε κάτι που δεν θα δημιουργήσει νέα μεγάλα προβλήματα», είπε.
Σε ερώτηση για πιθανή σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, ο Γιαννίτσης σημείωσε ότι το πολιτικό τοπίο είναι «φλου» και ότι το κρίσιμο σημείο δεν είναι το πριν ή το μετά των εκλογών, αλλά το εάν υπάρχει κοινό σχέδιο για το πού πρέπει να κατευθυνθεί η χώρα.
Αναφερόμενος στο θέμα της πολιτικής αλλαγής, είπε ότι αυτή «θα έρθει εξελικτικά» μέσα από την πορεία κομμάτων, ιδεών και την ανάδειξη των μεγάλων προβλημάτων που η κοινωνία πρέπει να λύσει.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρος Βούγιας, ο Θανάσης Γλαβίνας από το ΠΑΣΟΚ και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος χαρακτήρισε τον Γιαννίτση «υπόδειγμα σύγχρονου Έλληνα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Mε αφορμή τη φύλαξη των υποδομών και του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ
«Αυτή ήταν μια ξεχωριστή συνάντηση Eurogroup για εμένα»
Ως εναλλακτικό πρότυπο, επικαλέστηκε το ευρωπαϊκό μοντέλο λιμενικής οργάνωσης
Συζήτησή με τον Ηλία Κανέλλη στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου δημόσιων εκδηλώσεων «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα – Συζητήσεις στο Ωδείο Αθηνών»
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα – Συζητήσεις στο Ωδείο Αθηνών»
Από πού παίρνει ψήφους η Καρυστιανού, χαμηλές πτήσεις για Τσίπρα και Σαμαρά
Ακρίβεια, μειωμένη αγοραστική δύναμη και χαμηλή εμπιστοσύνη σε αγορά, υγεία, ασφάλιση και τράπεζες
Η εκκίνηση μίας αχρείαστης κουβέντας από το πουθενά, ναι, είναι πολιτικό πρόσημο
Στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο
Μήνυμα της πρέσβειρας των ΗΠΑ υπέρ διαλόγου Αθήνας–Άγκυρας και ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά στις δηλώσεις Καρυστιανού και υπερασπίζεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης
«Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Η δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις
Έργα στη νησιωτική και την ηπειρωτική χώρα
Μετατρέποντας τη μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη σε μια αναξιόπιστη χώρα
Οι απαντήσεις που πρέπει να δώσει ο πρωθυπουργός στους αγρότες σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
Στο επίκεντρο θέματα που αφορούν τη διεύρυνση της ευρωζώνης
Το μήνυμα του πρωθυπουργού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.