- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βενιζέλος: «Η χώρα είναι μη διακυβερνήσιμη – Υπνοβατεί μέσα στις σημερινές συνθήκες»
Αναφερόμενος στον πολυετή σχεδιασμό για την περίοδο 2026-2029
Βενιζέλος: «Η χώρα είναι μη διακυβερνήσιμη – Υπνοβατεί μέσα στις σημερινές συνθήκες»
Για μια χώρα «μη διακυβερνήσιμη» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τον νέο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό προγραμματισμό που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Γιαννίτση «Ελλάδα 1953-2024: Χρόνος και Πολιτική Οικονομία», ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός «δεν επιτρέπει στη χώρα να νιώθει ασφαλής και βιώσιμη» ενώ, όπως είπε, «η χώρα υπνοβατεί».
Αναφερόμενος στον πολυετή σχεδιασμό για την περίοδο 2026-2029, τόνισε ότι προβλέπεται διαρκώς μειούμενος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ και περιορισμένη ιδιωτική κατανάλωση. Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, «το συγκλονιστικό στοιχείο» αφορά τις επενδύσεις: ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου εκτιμάται στο 10,2% το 2026, 4,1% το 2027, 0,9% το 2028 και μόλις 0,8% το 2029. «Καταλαβαίνετε; Η χώρα υπνοβατεί», σημείωσε o Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας και δημογραφίας.
Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε και στην απασχόληση, όπου δεν προβλέπεται αλλαγή, με την ανεργία να παραμένει γύρω στο 8%. «Θα το αντιμετωπίσουμε έτσι; Πρέπει να συζητήσουμε με άλλους όρους», υπογράμμισε.
Ο Βενιζέλος επανέλαβε ότι η χώρα «είναι μη διακυβερνήσιμη», όχι λόγω έλλειψης κυβέρνησης ή κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά επειδή δεν είναι βέβαιο αν η κοινωνία μπορεί να εξασφαλίσει συναίνεση και συμπεριληπτικότητα. Έθεσε επίσης το ζήτημα αν το πολιτικό σύστημα μπορεί να διαμορφώσει κυβερνήσεις συνεργασίας στο μέλλον.
Τόνισε, δε, την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου – πέρα από την επαναφορά συλλογικών συμβάσεων – και εξήρε την προσωπικότητα του Τάσου Γιαννίτση, τον οποίο χαρακτήρισε «σπάνιο είδος δημόσιου λειτουργού υψηλού επιπέδου».
Από την πλευρά του, ο Τάσος Γιαννίτσης τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για το παρόν και το μέλλον της χώρας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πορεύεται μέσα σε πολλαπλές αβεβαιότητες και κινδύνους, χωρίς ένα συλλογικό όραμα να τη συνεγείρει. «Ελπίζω ότι θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να πετύχουμε κάτι που δεν θα δημιουργήσει νέα μεγάλα προβλήματα», είπε.
Σε ερώτηση για πιθανή σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, ο Γιαννίτσης σημείωσε ότι το πολιτικό τοπίο είναι «φλου» και ότι το κρίσιμο σημείο δεν είναι το πριν ή το μετά των εκλογών, αλλά το εάν υπάρχει κοινό σχέδιο για το πού πρέπει να κατευθυνθεί η χώρα.
Αναφερόμενος στο θέμα της πολιτικής αλλαγής, είπε ότι αυτή «θα έρθει εξελικτικά» μέσα από την πορεία κομμάτων, ιδεών και την ανάδειξη των μεγάλων προβλημάτων που η κοινωνία πρέπει να λύσει.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρος Βούγιας, ο Θανάσης Γλαβίνας από το ΠΑΣΟΚ και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος χαρακτήρισε τον Γιαννίτση «υπόδειγμα σύγχρονου Έλληνα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση του Νίκου Μπρουτζάκη
Εξήγγειλε την παρουσίαση εθνικού σχεδίου τετραετίας για παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη ανάπτυξη
Η Αθήνα δεν είναι η πιο ακριβή πρωτεύουσα της Ευρώπης. Είναι μία από τις πιο δύσκολες πόλεις λόγω του μισθού των κατοίκων της
Ο Περιφερειάρχης Αττικής ξεκαθαρίζει πως τα καμένα δάση δεν είναι «άδειος» χώρος
Η πιστοποίηση από την Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για φθηνότερη χρηματοδότηση
Η εθελοντική συμφωνία Πολιτείας και αγοράς φέρνει νέες εκπτώσεις στα ράφια
Η ανακοίνωση που υπογράφουν ως πρώην Γραφείο Τύπου της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία»
Σοφία Ζαχαράκη: «Η φοιτητική στέγη είναι πολιτική ισότητας»
Τι δείχνουν τα πραγματικά στοιχεία της Eurostat και του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας
1.044 επενδυτικά σχέδια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω του «Attiki On»
Ο Νόαμ Κατζ ολοκληρώνει τη θητεία του στην Αθήνα - Δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις διμερείς σχέσεις
«Πιλότος η Θεσσαλονίκη για τους περιφερειακούς κόμβους καινοτομίας», δήλωσε ο Σταύρος Καλαφάτης
Το υπουργείο Παιδείας εγκρίνει χρηματοδότηση 2,29 εκατ. ευρώ - Ζαχαράκη: Ίσες ευκαιρίες στις σπουδές
Νέες προσλήψεις και «πράσινο φως» για το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο
Με περισσότερους πυροσβέστες, drone και εναέρια μέσα η νέα επιχειρησιακή εικόνα της χώρας
Ο Γερμανός φιλόσοφος μιλά στην ATHENS VOICE για τη νωθρότητα που γεννά η ευημερία, το AI slop και τον λόγο για τον οποίο κάθε Ευρωπαίος πολίτης θα έπρεπε να έχει κρατική συνδρομή στην τεχνητή νοημοσύνη
Τι να προσέξετε για να μη χάσετε την πληρωμή
Οι δύο τρόποι για να κάνετε την αίτηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.