Πολιτικη & Οικονομια

Φλωρίδης: Νέα πλατφόρμα για δημοσίευση διαθηκών σε 3-7 ημέρες αντί για 400

Η λειτουργία της πλατφόρμας θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φλωρίδης για ενδοοικογενειακή βία: Ηλεκτρονική επιτήρηση με βραχιολάκι
© ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Φλωρίδης: Νέα πλατφόρμα για δημοσίευση διαθηκών σε 3-7 ημέρες αντί για 400

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης παρουσίασε τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα δημοσίευσης διαθηκών, στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Με το νέο σύστημα, ο χρόνος που απαιτείται για τη δημοσίευση μειώνεται δραστικά: από τις περίπου 400 ημέρες που χρειάζονταν μέχρι σήμερα μέσω των δικαστηρίων, σε μόλις 3 έως 7 ημέρες μέσω της πλατφόρμας diathikes.gr.

Η λειτουργία της πλατφόρμας θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου και θα αφορά όλες τις διαθήκες που θα κατατεθούν από εκείνη την ημερομηνία και έπειτα. Όπως διευκρίνισε ο κ. Φλωρίδης, θα κατατεθεί στη Βουλή και σχετική τροπολογία ώστε το νέο καθεστώς να ισχύσει και για τις περίπου 14.000 εκκρεμείς διαθήκες που βρίσκονται σήμερα στα Πρωτοδικεία.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε:

«Το έτος 2024 εισήχθησαν στα Πρωτοδικεία της χώρας για δημοσίευση 76.543 αιτήσεις δημοσίευσης διαθηκών. Απ΄αυτές διεκπεραιώθηκαν οι 64.590 δηλαδή σε ποσοστό 84%. 'Αρα αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε εκκρεμείς 14.000 υποθέσεις.

Τι σημαίνει αυτό. Εάν κάθε χρόνο κατατίθενται στα δικαστήρια κατά μέσο όρο περίπου 60-70.000 αιτήσεις διαθηκών και μετά από εκεί μεσολαβεί ένας χρόνος προκειμένου να εκδοθούν οι αποφάσεις και στη συνέχεια να εκδοθούν τα πιστοποιητικά. Οι χρόνοι για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία είναι 12 μήνες και ακριβέστερα περίπου 400 ημέρες στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Με αυτή την αλλαγή που έχουμε ψηφίσει και θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Νοέμβριου το σύνολο αυτών των υποθέσεων σε ετήσια βάση των 60-70 χιλιάδων αφαιρείται από τα δικαστήρια και μεταφέρεται στους συμβολαιογράφους, οι οποίοι έχουν πλέον το δικαίωμα να δημοσιεύουν τις διαθήκες και να εκδίδουν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά.

Ο χρόνος από τις 400 περίπου μέρες που χρειάζεται θα γίνει από 3 έως 7 ημέρες για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Αυτό σημαίνει τα εξής απλά, αλλά πολύ σημαντικά πράγματα. Πρώτον η αφαίρεση 60-70 χιλιάδων υποθέσεων από τα δικαστήρια της χώρας, κάτι που σημαίνει απαλλαγή ενός σημαντικού αριθμού δικαστών που ασχολούνται με αυτές.

Σημαίνει, επίσης, απαλλαγή ενός σημαντικού αριθμού δικαστικών υπαλλήλων, που ασχολούνται με την διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών, όπως επίσης και απαλλαγή ενός άλλου σημαντικού αριθμού δικαστικών υπαλλήλων που ασχολούνται με την έκδοση των πιστοποιητικών.

Θα έχουμε τεράστια ωφέλεια όσον αφορά στους δικαστές, οι οποίοι απαλλάσσονται και στους δικαστικούς γραμματείς. Έχουμε όμως μια μεγαλύτερη ωφέλεια, η οποία αφορά στην εξυπηρέτηση των πολιτών όταν από 400 ημέρες που κάνουν σήμερα για να εξυπηρετηθούν στα δικαστήρια θα χρειάζονται μόνο 3 έως 7 το πολύ ημέρες. Και βεβαίως έχουμε μια σημαντική επαγγελματική δραστηριότητα που αφορά τους Έλληνες συμβολαιογράφους, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω γιατί είχαν αυτή την εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα να γίνει αυτή η αλλαγή και συνέβαλαν αποφασιστικά να δημιουργηθεί η σχετική πλατφόρμα».

Ειδικότερα, με τις εκκρεμείς διαθήκες ο κ. Φλωρίδης, ανέφερε:

«Ο νόμος που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Νοέμβριου προβλέπει οτι στο σύστημα αυτό θα εισέρχονται υποθέσεις που αφορούν θανάτους που θα συμβαίνουν μετά την 1η Νοέμβριου. Υπάρχει ένας κόσμος και είναι αρκετές χιλιάδες αυτοί, οι οποίοι, είτε εκκρεμούν υποθέσεις τους στα δικαστήρια, αυτές δηλαδή που έχουν προσδιοριστεί, είτε δεν εκκρεμούν στα δικαστήρια, αλλά οι διαθήκες έχουν κρατηθεί προκειμένου να λειτουργήσει το καινούριο σύστημα.

Γι αυτές τις υποθέσεις δεν θα ισχύει η πλατφόρμα και εντός του Νοεμβρίου θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα ρυθμίσουμε όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις. Έτσι ώστε το σύστημα να λειτουργεί ενιαία».

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, επισήμανε ότι ο μεγάλος αριθμός αδρανών διαθηκών, δηλαδή αυτές που δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, επιφέρει, μεταξύ των άλλων, καθυστέρηση στην είσπραξη φόρων κληρονομιάς από τις διαθήκες και προσέθεσε:

«Η λειτουργία της πλατφόρμας αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τους δικαστικούς λειτουργούς, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους συμβολαιογράφους και κυρίως για τους πολίτες. Με τη νέα ρύθμιση, αποφορτίζουμε τους δικαστικούς λειτουργούς και τους δικαστικούς υπαλλήλους από ένα μεγάλο γραφειοκρατικό άχθος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY