- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Γ. Κεφαλογιάννης: 1.070 προσλήψεις τη νέα χρονιά στην Πυροσβεστική
«Φέτος τα πήγαμε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες», τόνισε ο Υπουργός
Γ. Κεφαλογιάννης: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αντιπυρική περίοδος είναι μέχρι τέλη Οκτωβρίου»
«Ήδη για την νέα χρονιά έχουμε 1.070 νέες προσλήψεις στην Πυροσβεστική». Με αυτό το σαφές μήνυμα, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, έθεσε στην κορυφή της ατζέντας την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος.
Υπενθύμισε ότι «τη φετινή χρονιά επιχειρήσαμε με τον ιστορικά υψηλότερο αριθμό πυροσβεστών, είτε μιλάμε για μόνιμους, είτε για εποχικούς, 18.000 προσωπικό», ενώ για τη θεσμική θωράκιση των εποχικών ο Γιάννης Κεφαλογιάννης διευκρίνισε: «Προσέξτε, μιλάμε για τους εποχικούς πυροσβέστες οι οποίοι φέτος, για πρώτη φορά, από εξάμηνοι έγιναν οκτάμηνοι για πέντε χρόνια, δηλαδή η σύμβασή τους είναι για την επόμενη 5ετία οκτάμηνο».
Παράλληλα, για την αξιοποίηση της εμπειρίας τους στις διαδικασίες μόνιμων προσλήψεων, σημείωσε: «Οι εποχικοί στις προσλήψεις αυτές, είτε μιλάμε για την ΕΜΟΔΕ, δηλαδή όταν θα είναι για τους δασοπυροσβέστες, είτε είναι για τους ΠΕΘ δηλαδή που είναι οι πυροσβέστες επί θητεία, έχουνε αυξημένη μοριοδότηση ακριβώς γιατί θέλουμε να προσελκύσουμε την εμπειρία τους να μπουν στο Σώμα». Και πρόσθεσε για τη σύνθεση της ΕΜΟΔΕ: «Ακριβώς, για μόνιμους και μπορώ να σας πω ότι για παράδειγμα η ΕΜΟΔΕ το 90% προέρχεται από τους εποχικούς».
Στη συνέχεια, ο Υπουργός τοποθέτησε την αντιπυρική περίοδο και τον φετινό απολογισμό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αναδεικνύοντας συγκριτικά στοιχεία και επιχειρησιακές ιδιαιτερότητες. «Φέτος στην Ευρώπη είχαμε καταστροφές από τις πυρκαγιές τριπλάσιες του μέσου όρου της 20ετίας. 10 εκατομμύρια στρέμματα έναντι περίπου 3 εκατομμυρίων.» Παρά τα ακραία δεδομένα, υπογράμμισε ότι η «Ελλάδα αυτή τη στιγμή μαζί με την Κροατία είναι οι μοναδικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες είναι κάτω του μέσου όρου της εικοσαετίας. Άρα αυτό δείχνει ότι συγκριτικά, με βάση ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, τα πήγαμε πολύ καλύτερα, από ότι τα πήγαν άλλες χώρες».
Ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε, ακόμη, ότι η αντιπυρική περίοδος παραμένει ενεργή και απαιτεί επιφυλακή μέχρι την ολοκλήρωσή της: «Τυπικά είναι μέχρι τέλη Οκτωβρίου και καλό είναι ότι δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Μας έχει δώσει τα προηγούμενα χρόνια περιστατικά πυρκαγιών και αυτός ο μήνας. Επομένως θέλουμε τη μέγιστη προσοχή μέχρι τέλος».
Κλείνοντας, ο Υπουργός περιέγραψε τον σχεδιασμό προετοιμασίας για τη χειμερινή περίοδο, με αιχμή τον συντονισμό με την αυτοδιοίκηση και τη σαφήνεια αρμοδιοτήτων. «Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχουμε ξεκινήσει ένα συντονιστικό με όλες τις Περιφέρειες, διαδικτυακά επί της αρχής και δώσαμε τις ξεκάθαρες οδηγίες και που πρέπει να δώσουμε βάση, είτε αφορά το θέμα των συμβάσεων, για παράδειγμα το να έχουν το αλάτι όλες οι Περιφέρειες, να έχουν τις συμβάσεις έργου με τα μηχανήματα, να είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες όταν θα ξεσπάει το φαινόμενο». Όπως εξήγησε, η διαδικασία θα επεκταθεί πανελλαδικά: «Χθες είχα την ευκαιρία να πάω και στη Λαμία, να γίνει και το συντονιστικό επί τούτου για τη Στερεά Ελλάδα και μέχρι τέλος του μήνα θα γίνεται αυτό σε όλες τις γωνιές της χώρας, σε όλες τις Περιφέρειες. Και εγώ και ο Υφυπουργός θα διατρέξουμε όλη τη χώρα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Στηρίζουμε τους εργαζόμενους με νέες δεξιότητες», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Διαφορετικές κατασκευές από τις εγκεκριμένες μελέτες
Τα βασικά λάθη που πρέπει να αποφύγετε
Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας για τον περιορισμό στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους
Η ανεξάρτητη βουλευτής, που είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσχώρησε επίσημα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
«Ο διάλογος παραμένει ανοιχτός για όλους», δήλωσε η υπουργός Παιδείας
«Δεν θα με φιμώσει ούτε ο κ. Λαζαρίδης ούτε κανένας άλλος» τονίζει η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ
Στο Πεκίνο η υπουργός Πολιτισμού
Στο 11th Financial Times Energy Transition Summit, ο εκτελεστικός πρόεδρος της METLEN
Η ανάρτησή του στο Χ μετά τα κλάματα της βουλεύτριας
«Καλό είναι όσοι μιλούν για εθνικές ήττες να είναι προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο εκφέρουν τον λόγο τους», τόνισε
«Την ευθύνη για τον βούρκο την έχει προσωπικά ο Μητσοτάκης» αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη
Ποιες θέσεις καλύπτονται ακόμα και με απολυτήριο Δημοτικού
Το αφήγημα περί ωριμότητας και μετατόπισης προς το κέντρο και τα παλιά αντανακλαστικά
Δείτε το βίντεο της αντιπαράθεσής τους
Η λίστα με τις 16 κατηγορίες που θα πάρουν το βοήθημα
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Τι ισχύει με τα αναδρομικά
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.