- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Πρόταση μομφής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τη ριζοσπαστική αριστερά
Η Μανόν Ομπρί κατηγορεί την ΕΕ για «συνέργεια» στη «γενοκτονία» στη Γάζα
Έχει «ελπίδες» η πρόταση μομφής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Πρόταση μομφής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέθεσε σήμερα (11.9) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ριζοσπαστική αριστερά.
Η επικεφαλής της πολιτικής ομάδας, η Μανόν Ομπρί, ανακοίνωσε πως συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών (72) για να καταθέσει αυτή την πρόταση μομφής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αναμένεται να συζητηθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες στο Στρασβούργο.
Η Μανόν Ομπρί κατηγορεί την ΕΕ για «συνέργεια» στη «γενοκτονία» στη Γάζα
Για να δικαιολογήσει την πρόταση, η Μανόν Ομπρί κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για «συνέργεια» στη «γενοκτονία» στη Γάζα και ότι «κλείνει τα μάτια» στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Χθες, Τετάρτη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ύψωσε τον τόνο κατά της ισραηλινής κυβέρνησης προτείνοντας κυρώσεις σε βάρος «εξτρεμιστών» υπουργών και «μια μερική αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης» ΕΕ-Ισραήλ όσον αφορά την εμπορική πτυχή της. Όμως η Μανόν Ομπρί δεν είδε στην κίνηση αυτή παρά υπερβολικά καθυστερημένα «ημίμετρα», τα οποία θα είναι επίσης πολύ δύσκολο να υιοθετηθούν από τα κράτη μέλη, που είναι βαθιά διχασμένα στο ζήτημα αυτό.
🔴 Censure against Ursula von der Leyen!
— Manon Aubry (@ManonAubryFr) September 11, 2025
Complicity in the genocide in Gaza, Mercosur deal, austerity & ecological backsliding: it’s unbearable.
The President of the 🇪🇺 Commission must go. That’s why my group @Left_EU, is tabling a motion of censure today! pic.twitter.com/mEZXwHrgJC
Η ριζοσπαστική αριστερά επικρίνει εξάλλου την εμπορική συμφωνία που συνήφθη στα τέλη Ιουλίου με τον Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για «υποτέλεια» έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζει η Μανόν Ομπρί. Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής καταγγέλλει τέλος τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις λατινοαμερικανικές χώρες του Mercosur και τις «τρομερές συνέπειές» της για το περιβάλλον.
Ωστόσο, αυτή η πρόταση μομφής, όπως και εκείνη της άκρας δεξιάς, δύο διαφορετικές πρωτοβουλίες, είναι καταδικασμένη να αποτύχει, διότι η δεξιά, οι κεντρώοι και οι σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν την πρόθεση να ρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Εξάλλου η ομάδα της Μανόν Ομπρί δεν λογαριάζει να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής της άκρας δεξιάς εναντίον της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
90 % des Français souhaitent le départ d’Ursula von der Leyen.
— Manon Aubry (@ManonAubryFr) September 11, 2025
Nous déposons une motion de censure : comme nous avons fait tomber Bayrou, faisons tomber la Commission 🇪🇺.
Interpellez les eurodéputés pour qu’ils la votent en octobre !
Retrouvez le communiqué de @DFIeurope 👇 pic.twitter.com/q0grj0tPP3
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει επικριθεί από κεντρώους και σοσιαλδημοκράτες
Προερχόμενη από τη δεξιά (το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ΕΛΚ), η φον ντερ Λάιεν έχει πάντως επικριθεί από τους κεντρώους και τους σοσιαλδημοκράτες συμμάχους της όσον αφορά τη μέθοδό της. Την επικρίνουν για υπερβολικά καθετοποιημένη διαχείριση και κατηγορούν το ΕΛΚ ότι καλλιεργεί την αμφισημία με την άκρα δεξιά ώστε να αμφισβητεί καλύτερα περιβαλλοντικούς νόμους.
Οι συζητήσεις για τις προτάσεις μομφής θα επιτρέψουν να μετρηθεί η αποδυνάμωση αυτής της λεγόμενης «φιλοευρωπαϊκής» πλειοψηφίας, την οποία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπάθησε χθες, Τετάρτη, να καθησυχάσει με μια ομιλία αφιερωμένη στις πολιτικές προτεραιότητές της για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.