Πολιτικη & Οικονομια

Γιατί εκτοξεύθηκαν οι τιμές στο μοσχαρίσιο κρέας - Τα 20 ευρώ φτάνει πλέον το κιλό

Ο Έλληνας καταναλωτής το πληρώνει ως και 50% ακριβότερο από πέρυσι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατί εκτοξεύθηκαν οι τιμές στο μοσχαρίσιο κρέας - Τα 20 ευρώ φτάνει πλέον το κιλό
Γιατί εκτοξεύθηκαν οι τιμές στο μοσχαρίσιο κρέας - Τα 20 ευρώ φτάνει πλέον το κιλό © Pablo Merchán Montes/ Unsplash+

Γιατί εκτοξεύθηκαν οι τιμές στο μοσχαρίσιο κρέας - Θα φτάσει τα 20 ευρώ, 13 ευρώ σήμερα στη Βαρβάκειο

Ακριβή υπόθεση γίνεται για τα νοικοκυριά το μοσχαρίσιο κρέας, με τις τιμές να ανεβαίνουν συνεχώς.

Στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε συνοικιακά κρεοπωλεία το κιλό φτάνει πλέον τα 19 με 20 ευρώ, προκαλώντας ασφυξία στους καταναλωτές. Βασική αιτία ανατιμήσεων στο μοσχαρίσιο κρέας είναι η μείωση της παραγωγής λόγω της πράσινης συμφωνίας για λιγότερες εκπομπές αερίων.

Μιλώντας στο ΕΡΤnews ο πρόεδρος της Ένωσης κρεοπωλών Βαρβακείου Ανδρέας Νιώτης ανέφερε ότι στη δημοτική αγορά οι τιμές κυμαίνονται από 8,50 ευρώ έως 12,99 ευρώ. Πριν το καλοκαίρι, το χτένι πωλούνταν 12 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι τέτοια εποχή η τιμή δεν ξεπερνούσε τα 10,90 ευρώ.

Στην ερώτηση γιατί στα σούπερ μάρκετ οι τιμές είναι ακριβές ενώ στη Βαρβάκειο διατηρούνται συγκριτικά σε χαμηλά επίπεδα ο κ. Νιώτης είπε ότι το γεγονός οφείλεται κυρίως ότι στη Δημοτική Αγορά, η προμήθεια του κρέατος γίνεται απευθείας από τους παραγωγούς ή απευθείας από το εξωτερικό, χωρίς μεσάζοντες.

Γιατί εκτοξεύθηκαν οι τιμές

Τους τελευταίους 18 μήνες το καταγεγραμμένο επίσημο ποσοστό της αύξησης στο μοσχαρίσιο κρέας είναι 20%,παραδέχθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων, Γιώργος Κεφάλας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε μερικούς μήνες θα δούμε εξομάλυνση» καθώς η αγορά κάνει κύκλους.

Ως προς τους λόγους που έχουν οδηγήσει στην αύξηση του βόειου κρέατος, ανέφερε τα εξής:

«Η ουσία του προβλήματος είναι η εξής. Στην Ελλάδα από το 1981 και μετά, με την απουσία στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα, έχει καταστραφεί η κτηνοτροφία, έχει μειωθεί ο εκτρεφόμενος πληθυσμός, άρα παράγει μικρότερη ποσότητα.

Σε ό,τι αφορά το βόειο κρέας, στην Ελλάδα παράγουμε το 12% της κατανάλωσης μόνο. Το υπόλοιπο 88% έρχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρίως, πλην από λίγα ειδικά κρέατα που έρχονται από τρίτες χώρες.

Αυτό τι σημαίνει; Ότι υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα διατροφικής επάρκειας και επισιτιστικής ασφάλειας αν ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι, σημαίνει μια γυμνή παραγωγική που είναι άκρως επικίνδυνη. Δεν είναι δυνατόν σε μια οικονομία σαν την ελληνική να μην δεν παράγουμε ένα αγροτικό προϊόν όπως το βόειο κρέας».

Επιπλέον, τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί η κτηνοτροφική παραγωγή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του Green Deal, επισήμανε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY