- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κ. Σακελλαροπούλου: Το έργο του Νίκου Παπαδάκη θα συνεχίσει να φωτίζει τις νέες γενιές ερευνητών
Η συλλυπητήρια δήλωση της τέως Προέδρου της Δημοκρατίας
Κ. Σακελλαροπούλου: Το έργο του Νίκου Παπαδάκη θα συνεχίσει να φωτίζει τις νέες γενιές ερευνητών
Η πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τίμησε τη μνήμη του Νικόλαου Παπαδάκη, γενικού διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», που έφυγε χθες από τη ζωή.
Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά της, η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «με τη καθοδήγησή του, το Ίδρυμα αναδείχθηκε στον σημαντικότερο φορέα έρευνας, εκπαίδευσης και διάδοσης της ιστορικής μνήμης και της πολιτικής παρακαταθήκης του κορυφαίου αυτού Έλληνα πολιτικού».
H δήλωση της κ. Σακελλαροπούλου:
Ο Νίκος Παπαδάκης αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη και την ανάδειξη του έργου του Ελευθερίου Βενιζέλου. Πρωτεργάτης και Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», υπηρέτησε τους σκοπούς του για 25 χρόνια με πάθος και αφοσίωση. Με τη καθοδήγησή του, το Ίδρυμα αναδείχθηκε στον σημαντικότερο φορέα έρευνας, εκπαίδευσης και διάδοσης της ιστορικής μνήμης και της πολιτικής παρακαταθήκης του κορυφαίου αυτού Έλληνα πολιτικού.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στη συμβολή του στην ανάδειξη της σχέσης του Βενιζέλου με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πολιτικός που συνδέεται άρρηκτα με το ΣτΕ, αφού χάρις στο δικό του όραμα και επιμονή ιδρύθηκε το Δικαστήριο το 1929 ως θεσμικό αντίβαρο στην ως τότε παντοδύναμη εκτελεστική εξουσία, θεσμική τομή που χαρακτηρίσθηκε, όχι άδικα, ως «μία εκ των θαυμασιωτέρων προόδων του νεωτέρου Κράτους».
Γνώρισα τον Νίκο Παπαδάκη όταν επισκέφθηκα το Ίδρυμα ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2019. Εκεί θέσαμε τις βάσεις για τη διοργάνωση ενός κοινού συνεδρίου του Ιδρύματος με το ΣτΕ, στο οποίο θα αναδεικνυόταν η συμβολή του Ελευθερίου Βενιζέλου στην ίδρυση του Δικαστηρίου.
Το συνέδριο αυτό, με τίτλο «Εννέα δεκαετίες Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι οραματισμοί του Ελευθερίου Βενιζέλου και η εξέλιξη του θεσμού στη διαδρομή του χρόνου», πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021 στο ΣτΕ, με μεγάλη επιτυχία.
Μέσα από τη συνεργασία και τη φιλία με τον Νίκο Παπαδάκη είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω την αγάπη του για την Κρήτη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, την αφοσίωσή του στους σκοπούς του Ιδρύματος, και την εμβρίθεια του συγγραφικού του έργου, στο οποίο ξεχωριστή θέση κατέχει η βιογραφία του Εθνάρχη.
Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατό του και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του. Τον αποχαιρετώ όμως με τη βεβαιότητα ότι το έργο του θα συνεχίσει να φωτίζει τις νέες γενιές ερευνητών και ότι το Ίδρυμα θα προχωρήσει με σιγουριά, πάνω στα γερά θεμέλια που εκείνος έθεσε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο
Η ανάρτηση με αφορμή το τουρκολιβυκό μνημόνιο και το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού
«Η απόφασή μου δεν έχει να κάνει με κάποια καρέκλα, όπως πιθανόν κάποιοι θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν», τονίζει
Αντιπαράθεση Σκέρτσου με την αντιπολίτευση
Τι αναφέρει η κοινή δήλωση
Με αφορμή τα χαμηλά νούμερα της «ΕΛΠΙΔΑΣ»
Στο επίκεντρο οι προοπτικές ανάπτυξης και η επέκταση του Μετρό προς τα δυτικά
«Στηρίζουμε τους εργαζόμενους με νέες δεξιότητες», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Διαφορετικές κατασκευές από τις εγκεκριμένες μελέτες
Τα βασικά λάθη που πρέπει να αποφύγετε
Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας για τον περιορισμό στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους
Η ανεξάρτητη βουλευτής, που είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσχώρησε επίσημα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
«Ο διάλογος παραμένει ανοιχτός για όλους», δήλωσε η υπουργός Παιδείας
«Δεν θα με φιμώσει ούτε ο κ. Λαζαρίδης ούτε κανένας άλλος» τονίζει η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ
Στο Πεκίνο η υπουργός Πολιτισμού
Στο 11th Financial Times Energy Transition Summit, ο εκτελεστικός πρόεδρος της METLEN
Η ανάρτησή του στο Χ μετά τα κλάματα της βουλεύτριας
«Καλό είναι όσοι μιλούν για εθνικές ήττες να είναι προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο εκφέρουν τον λόγο τους», τόνισε
«Την ευθύνη για τον βούρκο την έχει προσωπικά ο Μητσοτάκης» αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη
Ποιες θέσεις καλύπτονται ακόμα και με απολυτήριο Δημοτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.