Πολιτικη & Οικονομια

Κάντε ησυχία. Το Υπουργείο Εξωτερικών κοιμάται

Το μήνυμα είναι ήδη σαφές

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάντε ησυχία. Το Υπουργείο Εξωτερικών κοιμάται
© Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει τη στάση του Υπουργείου Εξωτερικών για την ανάρτηση της ελληνικής πρεσβείας του Λουξεμβούργου για τη Γάζα

Σε περίπτωση που δεν έχετε μάθει για τα κατορθώματα της ελληνικής πρεσβείας στο Λουξεμβούργο, παρακαλώ επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω προκειμένου να αισθανθείτε κι εσείς την εθνική υπερηφάνεια που αναπόφευκτα αισθάνεται όποιος έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις από οτιδήποτε φέρει τον προσδιορισμό «ελληνικό». Η εν λόγω πρεσβεία λοιπόν, όπως φαντάζομαι και κάθε άλλη, έχει μια σελίδα στο face το book. Η σελίδα ονομάζεται La Grece au Luxembourg και την Κυριακή που μας πέρασε πόσταρε αυτό:

Κάντε ησυχία. Το Υπουργείο Εξωτερικών κοιμάται

Πρόκειται για μια διαφήμιση των αντιισραηλινών συγκεντρώσεων που οργανώθηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας την οποία υπογράφει η ΜΚΟ BDS, η οποία (αν κρίνω από όσα γράφει η ίδια στο σάιτ της) μοιάζει να έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για να προωθεί αντιισραηλινές δράσεις. Με λίγα λόγια, η ελληνική πρεσβεία στο Λουξεμβούργο, μια υπηρεσία η οποία υπάρχει προκειμένου να υπερασπίζεται την ελληνική εξωτερική πολιτική και να διευκολύνει τους Έλληνες στα ζητήματα που μπορεί να έχουν στη χώρα, καλούσε σε συμμετοχή σε αντιισραηλινές εκδηλώσεις που οργάνωνε μια αγνώστου εθνικότητας αλλά συγκεκριμένης στόχευσης ΜΚΟ.

Δεν ξέρω αν επρόκειτο για μια πρωτοβουλία της επικεφαλής της πρεσβείας ή για πρωτοβουλία κάποιου τυχερού υπαλλήλου (λέω «τυχερού» αφού η τοποθέτηση σε μια τέτοια πρεσβεία είναι λαχείο). Αυτό που ξέρω είναι ότι το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών δεν μοιάζει να έχει συγκινηθεί ιδιαιτέρως. Το ΥΠΕΞ μιας στοιχειωδώς σοβαρής χώρας σε λίγες ώρες από το περιστατικό θα ανακοίνωνε την απόλυση του δράστη και την αντικατάσταση του πρέσβη, είτε επειδή θα ήταν δική του ιδέα είτε επειδή στη θητεία του η πρεσβεία έχει γίνει ένα πωποχανείο στο οποίο ο κάθε υπάλληλος κάνει ό,τι του κατέβει. Σε κάποια πολύ σοβαρή χώρα θα είχαμε και ποινική δίωξη εναντίον του δράστη, αφού το να χρησιμοποιείς το εθνόσημο για να κάνεις προπαγάνδα σε βάρος μια χώρας συμμάχου (άρα και σε βάρος της χώρας σου) δεν μπορεί να αφήνει ασυγκίνητους τους συντάκτες του ποινικού κώδικα (ξαναλέω, μιλάω για σοβαρές χώρες). Φυσικά όλα αυτά ασχέτως περιεχομένου της προπαγάνδας. Ό,τι κι αν πιστεύει κανείς για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, φαντάζομαι ότι καταλαβαίνει πως το να κάνει προσωπική πολιτική ο κάθε πρέσβης ή ο κάθε υπάλληλος πρεσβείας είναι πρόβλημα για μια χώρα.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών (προκειμένου κι αυτό, όπως η πρεσβεία, να φανεί αντάξιο του προσδιορισμού «ελληνικό») δεν έκανε απολύτως τίποτα. Τώρα που γράφω έχουν ήδη περάσει δύο μέρες κι ακόμα κι αν ξυπνήσουν τα αφεντικά της Ζαλοκώστα και καταλάβουν ότι η εικόνα της χώρας είναι σημαντικότερη από τις διακοπές τους (ή από τις φοβίες τους) έχουν ήδη αργήσει. Το μήνυμα είναι ήδη σαφές: μπορεί ο κάθε κρατικός υπάλληλος να ξεφτιλίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό, μπορεί ο κάθε πρέσβης να χαράσσει τη δική του εξωτερική πολιτική ή να δημιουργεί την αίσθηση ότι στην πρεσβεία ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει και το πιο πιθανό είναι κανείς ανώτερος να μην ασχοληθεί μαζί του. Στο κάτω κάτω οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πιο σπάνιες από τις ελληνικές ξεφτίλες. Και μπράβο τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY