- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Μήνυση και αγωγή Πιερρακάκη για δημοσιεύματα που αφορούν την ανάθεση ψηφιακών έργων
H απάντηση στον Αλέξη Χαρίτση
Μήνυση και αγωγή Πιερρακάκη για δημοσιεύματα που αφορούν την ανάθεση ψηφιακών έργων
Μήνυση εναντίον των Μέσων που φιλοξένησαν μια σειρά δημοσιευμάτων, τα οποία αφορούσαν προσωπικές επιθέσεις εναντίον του -με αιχμή την ανάθεση των ψηφιακών έργων επί της θητείας του στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης- κατέθεσε σήμερα ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ροανήγγειλε επίσης από την Ολομέλεια ότι θα καταθέσει και αγωγή εναντίον των Μέσων αυτών, τα χρήματα από την οποία θα προσφερθούν στο Ταμείο Αρωγής Δημοσιογράφων.
Διότι -όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης- «πρέπει να ασκείται πάντα πολύ σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κάτι που είναι ευεργετικό, αλλά δεν πρέπει να παραβιάζει κανείς κάποιους κανόνες, στο πλαίσιο ανταλλαγής επιχειρημάτων, που θίγουν βάναυσα το δημοκρατικό πολίτευμα».
Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος προηγήθηκε στο βήμα, και έθεσε εκ νέου το ζήτημα της ανάθεσης των έργων Πληροφορικής από το Ταμείο Ανάκαμψης και των ελέγχων γι αυτά, επανάλαβε εκ νέου τα στοιχεία που είχε καταθέσει στη Βουλή, με αιχμή σχετική ερώτηση του κ. Χαρίτση. Παρατήρησε επίσης ότι η ερώτηση αυτή, ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με τα δημοσιεύματα «ακροδεξιών Μέσων» (όπως τα χαρακτήρισε) και τα οποία του επιτίθεντο προσωπικώς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Κοινωνία της Πληροφορίας, προκήρυξε 203 έργα, στα 2/3 εκ των οποίων υπήρξαν άνω της μίας προσφοράς, στο 1/3 ήταν μία η προσφορά, αλλά στα μισά έργα από αυτά, ήταν από κοινοπραξία (άρα "κατέβηκαν" περισσότερες από μία εταιρείες) και (εν αντιθέσει με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας) σε αυτά τα 203 έργα οι εταιρείες οι οποίες έλαβαν έργα είναι πάνω από 100. Ο κ. Πιερρακάκης, προσέθεσε ότι έγιναν 26 έλεγχοι του Ταμείου Ανάκαμψης και μια σειρά άλλοι έλεγχοι (που κάνει συγκεκριμένο σύστημα ελέγχου σε όλα αυτά τα έργα), τονίζοντας ότι υπήρξε ένα πολλαπλό πλέγμα ελέγχων εθνικών και ευρωπαϊκών. Ανέφερε επίσης ότι υπήρξε και έλεγχος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για ένα έργο, τον οποίο ζήτησε το ίδιο το υπουργείο, μέσω επιστολής του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Αναγνωστόπουλου.
«Η μόνη διαδικασία ελέγχου, την οποία γνωρίζουμε είναι αυτή. Καμία άλλη, ούτε εθνική, ούτε ευρωπαϊκή. Αν υπήρχε κάποια άλλη θα το ξέραμε διότι σε όλα αυτά υπάρχει αλληλογραφία» είπε ο κ. Πιερρακάκης προς τον κ. Χαρίτση και προσέθεσε: «Είναι άλλο πράγμα να καταγγείλει κανένας κάτι κι άλλο πράγμα είναι να υπάρχει διαδικασία έρευνας. Η μόνη έρευνα είναι αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που ξέρουμε και η οποία έρχεται μετά από ένα έγγραφο που στείλαμε εμείς. Αυτά είναι τα δεδομένα και η απάντησή μου είναι εξαιρετικά πλήρης».
Τέλος, για το θέμα αυτό, ο υπουργός απηύθυνε προς τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς το ερώτημα, γιατί ο ίδιος ως υπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα το ΕΣΠΑ -επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- δεν κατήγγειλε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και δεν αναρωτήθηκε γιατί τα 13 έργα Πληροφορικής τα οποία ανατέθηκαν τότε έλαβαν μόνο μία προσφορά;
Σε ό,τι αφορά το θέμα του ΦΠΑ, που έθεσε ο κ. Χαρίτσης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών απάντησε ότι η φορολογική πολιτική στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας συνιστά δυνατότητα κι όχι υποχρέωση και η κυβέρνηση της ΝΔ λαμβάνει αποφάσεις με βάση τον δημοσιονομικό χώρο, τον οποίο έχει στα χέρια της. «Προτεραιοποιούμε και η προτεραιοποίηση που γίνεται είναι για να ικανοποιήσουμε όσο μπορούμε περισσότερους συμπολίτες μας στο πλαίσιο του πραγματικού δημοσιονομικού χώρου που έχουμε. Δεν έχουμε ούτε λιγότερο, ούτε παραπάνω χωρίς να μπει η χώρα σε πρόβλημα. Και είμαστε η κυβέρνηση, η οποία έχει εκλεγεί με μία σαφή εντολή. Αυτό το οποίο έγινε το 2015 να μην συμβεί ποτέ ξανά. Να μην περάσουμε κι εμείς τον λογαριασμό στους επόμενους» κατέληξε στην απάντησή του.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με Εθνικό Απολυτήριο «που μετρά», δωρεάν πιστοποιήσεις και αξιόπιστο σύστημα εισαγωγής
Πρώην βουλευτές και υπουργοί, πρώην στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και επιστήμονες ανάμεσά τους
Οι στοχεύσεις, το σκεπτικό και τα βασικά σημεία
Η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας προεκλογικής περιόδου γεμάτης κινδύνους και αμφιβολίες
Η σύζυγος του πρωθυπουργού χειρουργήθηκε και στα δυο χέρια από τον Εμμανουήλ Φανδρίδη, διευθυντή του ΕΣΥ
Ολοκληρώθηκε το έκτακτο συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας
«Μεγάλη μου τιμή μια τρίτη θητεία», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας
Η νέα viral δήλωση του στελέχους της Χαριλάου Τρικούπη
Τι πρέπει να γνωρίζετε
«Τέλος η λάσπη» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός
Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
Τι ανέφερε η δημοσιογράφος και στέλεχος του κόμματος Κασσελάκη από το βήμα του συνεδρίου
Mε αφορμή το σύνθημα «Το Αύριο Τώρα»
Διαβάστε την εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού στα social media
Τι πρέπει να προσέξετε για μην πέσετε σε παγίδα κατά τις αγορές της
Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες ανά Ταμείο
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την παρέμβαση της Πυροσβεστικής
«Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε και το τελευταίο Τμήμα της Αττικής», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Η Μαρία Καρυστιανού καταγγέλλει «την σκόπιμη αλλοίωση των λεγομένων της»
Στο πρώτο «The India - EUForum» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.