- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παρέμβαση Πιερρακάκη για τραπεζικά τέλη - Μηδενικές χρεώσεις για αναλήψεις από ΑΤΜ
Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε κατάργηση των χρεώσεων για αναλήψεις από ΑΤΜ τρίτων
Κυριάκος Πιερρακάκης: Μηδενικές πλέον οι χρεώσεις για αναλήψεις από ΑΤΜ τρίτων - Πλαφόν 1,5€ για άλλες προμήθειες
Σε σημαντική νομοθετική παρέμβαση προχωρά η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, με στόχο την ανακούφιση των πολιτών από τις τραπεζικές χρεώσεις που επιβαρύνουν καθημερινές συναλλαγές.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μηδενίζονται πλέον οι χρεώσεις για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ τρίτων παρόχων, ανεξαρτήτως της τράπεζας του καταναλωτή, ενώ η ρύθμιση θα ισχύει σε όλο το τραπεζικό δίκτυο μέσω του τεχνολογικού συστήματος ΔΙΑΣ.
Παράλληλα, θεσπίζεται εθνικό πλαφόν ύψους 1,5 ευρώ για όλες τις υπόλοιπες προμήθειες τραπεζικών συναλλαγών, ώστε να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και περιορισμός αθέμιτων χρεώσεων.
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν λόγω αυξήσεων σε τραπεζικές χρεώσεις.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, σε παρέμβασή του ανέφερε ότι με τροπολογία που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας και άλλες διατάξεις- συνταξιοδοτικές διατάξεις», του οποίου η συζήτηση ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή, προχωρά «σε μία παρέμβαση που είναι βαθιά πολιτική και έχει κοινωνικό πρόσημο» και αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι «η κυβέρνηση δρα προς όφελος της κοινωνίας».
Ειδικότερα, με την τροπολογία αφορά ρυθμίσεις για τις τραπεζικές χρεώσεις από ΑΤΜ, που, όπως ανέφερε, είναι:
- Πρώτον, κατοχύρωση των μηδενικών χρεώσεων, που ήδη ισχύουν, για τους πελάτες των τραπεζών.
- Δεύτερον, τον μηδενισμό των χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες μεταξύ τους, οι οποίες, ακόμα και αν μετέχουν στο ψηφιακό σύστημα ΔΙΑΣ χρεώνουν ποσά 1,5-2 ευρώ.
- Τρίτον, θα μπει εθνικό πλαφόν 1,5 ευρώ για οποιαδήποτε άλλη χρέωση, το οποίο θα είναι το τελικό ποσό.
- Τέταρτον, σε οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα σε μια τράπεζα και έναν τρίτο πάροχο, ο τρίτος πάροχος θα αντιμετωπίζει τους πελάτες της τράπεζας σαν να είναι η ίδια τράπεζα, δηλαδή χρέωση μηδέν.
- Πέμπτον, στις δημοτικές κοινότητες που υπάρχει μέχρι ένα ΑΤΜ, και όπου προβλέπεται ότι οι αναλήψεις γίνονται δωρεάν από τα πιστωτικά ιδρύματα, επεκτείνεται και σε τρίτους παρόχους.
- Έκτον, θεσμοθετείται η κατάργηση των χρεώσεων για ερώτηση υπολοίπου, ενώ όσον αφορά τα εμβάσματα, ό,τι ισχύει για τις τράπεζες θα ισχύει πλέον και για τους τρίτους παρόχους.
- Έβδομο, για τα εμβάσματα η χρέωση 0,5 ευρώ που ισχύει για τις τράπεζες θα ισχύει και για τους τρίτους παρόχους.
Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι με αυτές τις διατάξεις αποκαθίσταται ένα θέμα που έχει ανακύψει σε σχέση με χρεώσεις από ΑΤΜ τρίτων παρόχων και σε αυτό που συνέβη μετά την πώληση μηχανημάτων από τράπεζα σε εταιρεία - τρίτο πάροχο που επιβάλλει χρεώσεις στους πελάτες της τράπεζας. Με χρεώσεις που δικαίως χαρακτηρίζονται αδικαιολόγητες. Ο υπουργός τόνισε πως «αυτό είναι μη αποδεκτή κατάσταση από τον πρωθυπουργό και το ΥΠΟΙΚ. Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την διαφωνία μας και η διαφωνία σημαίνει πράξη».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πρόκειται για τη δυσκολότερη διοικητική μεταρρύθμιση που γνώρισε ποτέ το ελληνικό κράτος»
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στο επίκεντρο η μάχη κατά της ακρίβειας και η στέγαση
Με τρίπτυχο μέτρων και νέο πακέτο ελαφρύνσεων στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει τα εισοδήματα
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης δίνει «όπλα» στους καταναλωτές απέναντι στην ακρίβεια
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.