- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
ΑΤΜ: Ποιες τραπεζικές χρεώσεις καταργούνται - Τι ισχύει για τα εμβάσματα
Εντός της εβδομάδας η κατάθεση της τροπολογίας
Τραπεζικές χρεώσεις στα ΑΤΜ: Τι προβλέπει η τροπολογία και πού μηδενίζονται
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τις ρυθμίσεις για τις τραπεζικές χρεώσεις από ΑΤΜ. Ήδη ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε ότι μηδενίζονται οι χρεώσεις για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ τρίτων παρόχων, ανεξαρτήτως της τράπεζας του καταναλωτή, με τη ρύθμιση να ισχύει σε όλο το τραπεζικό δίκτυο μέσω του τεχνολογικού συστήματος ΔΙΑΣ.
Ο κ. Πιερρακάκης έκανε γνωστό ποιες τραπεζικές χρεώσεις στα ΑΤΜ καταργούνται, ανακοινώνοντας παράλληλα εθνικό πλαφόν ύψους 1,5 ευρώ για όλες τις υπόλοιπες προμήθειες τραπεζικών συναλλαγών, «ώστε να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και περιορισμός αθέμιτων χρεώσεων».
Τι προβλέπει η τροπολογία για τις τραπεζικές χρεώσεις στα ΑΤΜ
- Κατοχύρωση των μηδενικών χρεώσεων, που ήδη ισχύουν, για τους πελάτες των τραπεζών.
- Μηδενισμός των χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες μεταξύ τους, οι οποίες, ακόμα και αν μετέχουν στο ψηφιακό σύστημα ΔΙΑΣ χρεώνουν ποσά 1,5-2 ευρώ.
- Εθνικό πλαφόν 1,5 ευρώ για οποιαδήποτε άλλη χρέωση, το οποίο θα είναι το τελικό ποσό.
- Σε οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα σε μια τράπεζα και έναν τρίτο πάροχο, ο τρίτος πάροχος θα αντιμετωπίζει τους πελάτες της τράπεζας σαν να είναι η ίδια τράπεζα, δηλαδή χρέωση μηδέν.
- Στις δημοτικές κοινότητες που υπάρχει μέχρι ένα ΑΤΜ, και όπου προβλέπεται ότι οι αναλήψεις γίνονται δωρεάν από τα πιστωτικά ιδρύματα, επεκτείνεται και σε τρίτους παρόχους.
- Κατάργηση των χρεώσεων για ερώτηση υπολοίπου, ενώ όσον αφορά τα εμβάσματα, ό,τι ισχύει για τις τράπεζες θα ισχύει πλέον και για τους τρίτους παρόχους.
- Για τα εμβάσματα η χρέωση 0,5 ευρώ που ισχύει για τις τράπεζες θα ισχύει και για τους τρίτους παρόχους.
Το βίντεο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο TikTok για τις τραπεζικές χρεώσεις στα ΑΤΜ
Με ένα βίντεο στο TikTok ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στο ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα με τις τραπεζικές χρεώσεις για τις αναλήψεις μετρητών και την παρέμβαση της κυβέρνησης που καταργεί προμήθειες και χρεώσεις τραπεζών και παρόχων ΑΤΜ.
«Το περασμένο Δεκέμβριο θεσπίσαμε κανόνες για να περιοριστούν οι υπερβολικές τραπεζικές χρεώσεις. Όμως κάποιοι βρήκαν παραθυράκι και συνέχισαν να χρεώνουν καταχρηστικά τους πολίτες. Αυτό τελειώνει εδώ. Φέρνουμε μια νέα τροπολογία που κλείνει οριστικά αυτά τα παραθυράκια. Μηδενίζεται η προμήθεια για κάθε ανάληψή σου από ATM άλλης τράπεζας του συστήματος ΔΙΑΣ, αλλά και από τρίτο πάροχο που έχει μετοχική σχέση με την τράπεζά σου. Ενώ επιβάλλονται και όρια για τις χρεώσεις από τρίτους παρόχους» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι τραπεζικές υπηρεσίες πρέπει να εξυπηρετούν τον πολίτη. Δεν πρέπει να τον επιβαρύνουν άδικα» προσθέτει.
@kyriakosmitsotakis_ Όταν οι κανόνες δεν τηρούνται, παρεμβαίνουμε. Οι τραπεζικές υπηρεσίες πρέπει να εξυπηρετούν τον πολίτη. Δεν πρέπει να τον επιβαρύνουν άδικα.
♬ original sound - Kyriakos Mitsotakis
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ας κάνουμε το πρώτο βήμα. Στην άθληση και στη ζωή μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Ενωμένοι σαν μια γροθιά στα μεγάλα και τα σπουδαία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας για τη νέα μορφή του ΕΣΥ
Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας για την επίσκεψη Τσίπρα στη Γαλλία
«Την επόμενη φορά να συγκρίνετε τι χώρα παραδώσατε το 2019 και πώς είναι η Ελλάδα σήμερα»
Η τετράδα ζυμαρικών κοστίζει περισσότερο από τέσσερα χωριστά πακέτα
Aναρχικοί εναντίον ακροαριστερών με φόντο την ανομία
Πώς το δημογραφικό αλλάζει την εικόνα
Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «καλλιτεχνική ευγονική» και ζητά να ανασκευαστεί η τοποθέτηση
Η ανάρτηση για νέο αντικαρκινικό φάρμακο
Αιχμές για τον Ποινικό Κώδικα
«Ουδέποτε μου είχε αναφερθεί αυτό το κατάπτυστο άρθρο που άλλαξαν μέσα σε μία νύχτα»
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Στάση στο Κοπανάκι Μεσσηνίας έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την 86χρονη Παναγιώτα Θωμοπούλου
Η απόφαση της Περιφέρειας προβλέπει χρηματοδότηση για ποικίλες παρεμβάσεις
Ο αγοραστής σχεδιάζει την ανάπτυξη πολυτελούς θερέτρου
Ο Μάγκνους Μπρούνερ αξιολόγησε θετικά την εφαρμογή του νέου Συμφώνου - Πρόοδος σε ελέγχους και επιστροφές
Η υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι οι ευρωπαϊκές προβολές δεν συνιστούν αποφάσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.