- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λιβύη: Θετική δυναμική μετά τη διπλή επίσκεψη Γεραπετρίτη, βλέπουν διπλωματικές πηγές
Tι ειπώθηκε για τις θαλάσσιες ζώνες
Λιβύη: Θετική δυναμική μετά τη διπλή επίσκεψη Γεραπετρίτη, βλέπουν διπλωματικές πηγές
Χωριστές συναντήσεις είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohammed Menfi, τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης, Abdul Hamid Dbeibah, καθώς και με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών, Taher Al Baour, σήμερα στην Τρίπολη.
Και οι δύο πλευρές μίλησαν για τις ιστορικές σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης και συμφώνησαν ότι η κοινή γεωγραφία επιτάσσει τη συνεργασία και τη διεξαγωγή ειλικρινούς διαλόγου. Έλληνας ΥΠΕΞ και Λίβυοι αξιωματούχοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις τους για όλα τα θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις, ανταλλάσσοντας, επίσης, απόψεις για σύνθετα ζητήματα, όπως η μετανάστευση και η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Σχετικά με την ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, με ροές από Τομπρούκ προς Κρήτη, εν μέσω μάλιστα, τουριστικής περιόδου και τόνισε ότι είναι σημαντικό να μην παγιωθεί μια νέα μεταναστευτική οδός.
Αμφότεροι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ως προς τον έλεγχο χερσαίων και θαλασσίων συνόρων και η λιβυκή πλευρά ζήτησε συνδρομή της Ελλάδας, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να επιλύσει κάθε τέτοιο ζήτημα με γειτονικές της χώρες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Συμφωνήθηκε ετοιμότητα Ελλάδας και Λιβύης, ως κράτη με αντικείμενες ακτές, να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον.
Ως προς την προκήρυξη διαγωνισμού για έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα βάσει Διεθνούς Δικαίου και δεν ενεργεί εις βάρος τρίτων.
Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις. Η Λιβύη, θεωρείται σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, προς τούτο συμφωνήθηκε όπως διερευνηθούν επιπλέον τομείς συνεργασίας στους τομείς ενέργειας, κατασκευών και μεταφορών.
Οι διαδοχικές επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη στη Βεγγάζη (06.07) και στην Τρίπολη (15.07) της Λιβύης, αποτιμώνται ως ιδιαίτερα εποικοδομητικές και ικανοποιητικές και εκτιμάται ότι δημιούργησαν μια θετική δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού και πώς κάνω την αίτηση
Προτεραιότητα η προστασία των πολιτών και η ταχεία καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών
Η είσοδος της Meridiam ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας - H σημασία της συμφωνίας
Για ανεπαρκή χρηματοδότηση κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ
«Τώρα είναι δικό μας χρέος να σταθούμε δίπλα σας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ο Αλ Σισί εξέφρασε την συμπαράστασή του στην Ελλάδα για τις πρόσφατες πυρκαγιές
Ολοκληρώθηκαν 66.578 αιτήσεις - Στο 80% παραμένει η ποσοστιαία εγκρισιμότητα
Η ανακοίνωση από Αυγερινό, Κοκοτσάκη, Μουτσάτσου και άλλων 19 πρώην στελεχών του Κινήματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»
Η Meridiam αναλαμβάνει πλειοψηφικό πακέτο στην GSI - Υπογράφονται και οι έρευνες βυθού
Όσα αποφασίστηκαν στη διυπουργική υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες της πυρκαγιάς ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Μένει να εξακριβωθεί εάν μέσα στον πυκνό πολιτικό χρόνο που ακολουθεί θα καταφέρει γρήγορα να ξεπεράσει τα προβλήματα
Ξεπέρασε τα 19,6 εκατομμύρια η επιβατική κίνηση στο πρώτο επτάμηνο του 2026
«Διαφωνώ με το πολιτικό σχέδιο της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει
Ο πρωθυπουργός και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συζήτησαν στο Μαξίμου για την πορεία της ανάπλασης
Τι ισχύει φέτος για πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία
«Η Περιφέρεια Αττικής έχει πρόδηλο έννομο συμφέρον να δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας»
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις - Επιδότηση έως 750 ευρώ μηνιαίως για προσλήψεις
Ο βουλευτής μίλησε για τη ρήξη του με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.