- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Bloomberg: Τι σημαίνει η πρόταση εξαγοράς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από τη Euronext
Αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική κεφαλαιαγορά
Bloomberg: Τι σημαίνει η πρόταση εξαγοράς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από τη Euronext
Τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τη Euronext μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Euronext NV ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του διαχειριστή του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μια κίνηση που, όπως αναφέρει, θα συμβάλει στην ενσωμάτωση των ελληνικών κεφαλαιαγορών στην ευρωζώνη και θα ενισχύσει τη διεθνή τους ανάπτυξη.
Σε δήλωση που εξέδωσε την Τρίτη, η Euronext ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει συζητήσεις με το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Α.Ε. (ATHEX) σχετικά με μια πιθανή προσφορά για την εξαγορά έως και του 100% των μετοχών της.
Euronext said it is in talks to buy the Athens stock markets operator, a move it says would help integrate Greek capital markets into the Eurozone and increase their international development https://t.co/dTujSsAl3X
— Bloomberg (@business) July 1, 2025
Η πιθανή προσφορά θα διαρθρωθεί ως ανταλλαγή μετοχών με αποτίμηση της ATHEX στα 6,90 ευρώ ανά μετοχή. Η αποτίμηση της ATHEX θα ανέλθει σε 399 εκατομμύρια ευρώ σε πλήρως απομειωμένη βάση.
«Το ενδιαφέρον της Euronext για την ATHEX αντικατοπτρίζει την ισχυρή εμπιστοσύνη της Euronext στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και το αναπτυξιακό δυναμικό που προκύπτει από την περαιτέρω ενσωμάτωση των ελληνικών κεφαλαιαγορών στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε η Euronext στην ανακοίνωσή της.
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας: Θετική η πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου από το Euronext
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας βλέπει τις εξελίξεις θετικά, καθώς το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα ενσωματωθεί στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο θα έχει σημαντικά οφέλη για την ελληνική αγορά, τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα και εκτιμά ότι το ενδιαφέρον του Euronext αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική κεφαλαιαγορά και την ελληνική οικονομία.
Το ΥΠΕΘΟ επισημαίνει ότι 10 χρόνια ύστερα από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, μια πιθανή εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την Euronext αποτελεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα και τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, σηματοδοτεί την εμβάθυνση της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό χώρο και ενισχύει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.
Σε περίπτωση που προχωρήσει ο συνδυασμός των δύο οντοτήτων, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προτίθεται να υποστηρίξει ενεργά τη διαδικασία ενσωμάτωσης, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργική εναρμόνιση. Μια ενιαία προσέγγιση στις υποδομές, τις λειτουργίες και την εποπτεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αποδοτικότητα, τη διαφάνεια και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τονίζει ότι ενθαρρύνει σταθερά την εισροή ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και εκτιμά ότι το μέγεθος και η τεχνογνωσία της Euronext, σε ό,τι αφορά την αγορά μετοχών και ομολόγων, μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη για τους επενδυτές και για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υποστηρίζει, ανάμεσα σε άλλα:
- τη μετεγκατάσταση και αναβάθμιση της τεχνολογίας συναλλαγών
- την ενσωμάτωση των εκκαθαριστικών λειτουργιών σε ένα ευρύτερο διασυνοριακό πλαίσιο
- την εναρμόνιση των υποδομών μετασυναλλακτικής υποστήριξης, και
- την ενίσχυση των συνεργειών με άλλες ευρωπαϊκές αγορές σε επιλεγμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως στην ενέργεια και στο χρέος.
«Η Ελλάδα δεν επιστρέφει απλώς - έχει ήδη επιστρέψει. Και προχωρά μπροστά με αυτοπεποίθηση, στρατηγική και καθαρό όραμα για το μέλλον» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
EXAE: Αξιολογούμε την πρόταση του Euronext
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ αξιολογεί την πρόταση εξαγοράς από το Euronext από στρατηγική και οικονομική σκοπιά, αλλά επί του παρόντος του Δ.Σ της ΕΧΑΕ δεν έχει προβεί σε συζητήσεις με το Euronext.
Συγκεκριμένα, η ΕΧΑΕ ανακοίνωσε τα εξής: «Την 1η Ιουλίου 2025, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ (Ελληνικά Χρηματιστήρια - Χρηματιστήριο Αθηνών Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών) έλαβε μια αυτόκλητη, μη δεσμευτική και υπό όρους πρόταση εξαγοράς με ανταλλαγή μετοχών από την Euronext.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τους συμβούλους του, αξιολογεί την πρόταση από στρατηγική και οικονομική σκοπιά.
Επί του παρόντος, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει προβεί σε συζητήσεις με την Euronext και θα ανταποκριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.