- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Euronext κατέθεσε πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Σημαντικά οφέλη για την ελληνική αγορά, τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα
Η ένταξή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον όμιλο Euronext έρχεται σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης
Το Euronext, ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός όμιλος της Ευρώπης, κατέθεσε επίσημο ενδιαφέρον για την απόκτηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Athex Group), σηματοδοτώντας μια κίνηση που μπορεί να αλλάξει το τοπίο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
Οι διαπραγματεύσεις Euronext- Αthex Group πραγματοποιήθηκαν κάτω από το βλέμμα του υπουργείου Οικονομικών και προσωπικά του Κ. Πιερρακάκη καθώς η συμφωνία με το Εuronext για το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι ουσιαστική ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα μια συμφωνία που αλλάζει ριζικά το ΧΑ καθώς εντάσσεται στην πρώτη κατηγορία των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών.
Το Εuronext είναι διεθνής χρηματιστηριακός όμιλος και αποτελείται από τις χρηματιστηριακές αγορές της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Νορβηγίας. Ο όμιλος του Εuronext, στον οποίο CEO από το 2015 είναι ο Stephane Boujnah έχει έδρα στο Παρίσι, είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ και η εκκαθάριση των συναλλαγών γίνεται στη Ρώμη. Στο Εuronext διαπραγματεύονται οι μετοχές περίπου 2000 εισηγμένων εταιριών με συνολική κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα 6,6 τρις. Ευρώ.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας με ιστορία 149 ετών, είναι εισηγμένο με τον κωδικό ΕΧΑΕ, η τιμή της μετοχής του είναι 6,05 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση του ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια το ΧΑ αποτέλεσε συχνά στόχο εξαγοράς. Με το Euronext είχαν προηγηθεί δύο ακόμη προσπάθειες προσέγγισης -στη μια από αυτές μάλιστα έτρεξε και σχετική διαδικασία – χωρίς όμως να στεφθούν από επιτυχία, ενώ ενδιαφέρον είχαν επιδείξει σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα το Ελβετικό και το Ισραηλινό Χρηματιστήριο.
Η ένταξή του στον όμιλο Euronext θα μπορούσε να προσελκύσει νέες εισηγμένες εταιρείες, να αυξήσει τη ρευστότητα και να ενισχύσει την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρωθυπουργός συνέδεσε τον χώρο όπου γεννήθηκε η δημοκρατία με τη σύγχρονη τεχνολογική μετάβαση
Μετά από σύσκεψη έγινε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
«Πρόκειται για αντιπολίτευση υποδίκων;» αναρωτιέται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Παπαστεργίου: «Η ΤΝ χρειάζεται κανόνες που προστατεύουν τους πολίτες και απελευθερώνουν την καινοτομία»
Τι αναφέρουν στην επιστολή τους
Τι πρέπει να προσέξει πριν αποδεχτείτε αλλαγή στους όρους της μίσθωσης
Η επιλογή των σχολικών μονάδων καλύπτει και τις 13 Περιφέρειες της χώρας
Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής στο περιοδικό Fortune Greece
Oι υπαχθείσες αιτήσεις βρίσκονται σε κατάσταση διαδοχής
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης υπογράμμισε ότι η πρόληψη και η άμεση κινητοποίηση είναι καθοριστικές
«Έχουμε ολιγωρήσει να δράσουμε αποφασιστικά», τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ
Συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ελληνικό Μετρό και κατοίκων της περιοχής
Η απάντηση του υπουργού Υγείας στην αρχειοθέτηση των υποθέσεων των 7 βουλευτών της ΝΔ
Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα διαχειριστεί κρίσιμες διαπραγματεύσεις
«Οι συμπολίτες μου γνωρίζουν ότι η περιουσία μου δεν έχει αυξηθεί ούτε κατά ένα τετραγωνικό εκατοστό»
Πώς χρησιμοποιείται η ψηφιακή κάρτα
Με 15 η Κοινοβουλευτική Ομάδα
«Αναδεικνύεται όλη η αλήθεια για τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
«Η αντιπολίτευση, με πρώτο το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «κυβέρνηση υποδίκων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.